Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Όλοι μας είμαστε στρατιώτες της Ελλάδας

Ημέρα:

spot_img

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (9-7-2019) στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων Yπουργού, από τον κ. Ευάγγελο Αποστολάκη στον κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του παραλαβόντος Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Παναγιωτόπουλου:

«Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Αναπληρωτά,

Κύριοι Αρχηγοί,

Αξιότιμα και εξαιρετικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων,

Κυρίες και Κύριοι προσκεκλημένοι,

Το πρώτο σχόλιο που έχω να κάνω είναι ότι σήμερα αποδείχτηκε – και σε διακλαδικό μάλιστα επίπεδο – πέραν πάσης αμφισβητήσεως, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι παντός καιρού, μέσα στο λιοπύρι.

Το δεύτερο σχόλιο που έχω να κάνω είναι ότι αποτελεί τεράστια τιμή για εμένα, η εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου ο Πρωθυπουργός, ώστε να μου εμπιστευτεί το αξίωμα αυτό. Το αξίωμα αυτό, με όλο το τεράστιο βάρος ευθύνης που φέρει, για το οποίο όμως πρέπει να επιδείξουμε, όλη η πολιτική ηγεσία, αλλά και η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, και βάθος ετοιμότητας.

Στον απερχόμενο Υπουργό έχω να πω, επιπλέον, αγαπητέ κ. Υπουργέ, κ. Αποστολάκη, ότι είναι ακόμα περισσότερο τιμή για εμένα που παραλαμβάνω από εσάς. Είστε άνθρωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, προέρχεστε από τα σπλάχνα των Ενόπλων Δυνάμεων. Εξαιρετικός στρατιωτικός, αλλά και στρατιώτης.

Από τώρα μπορώ να σας πω, αν και τα περισσότερα και τα ειδικότερα θα τα πούμε σε λίγες ημέρες, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, όσον αφορά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως καταλαβαίνετε, ότι στόχος μας παραμένει – γιατί διαχρονικά αυτός είναι ο στόχος κάθε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας – η διατήρηση και γιατί όχι, η επαύξηση και η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Αυτός είναι διαχρονικά ο στόχος κάθε Υπουργού, αυτός θα είναι και ο δικός μας και γι αυτό το στόχο θα εργαστούμε με κάθε προσήλωση, με κάθε ικμάδα των δυνάμεών μας. Είναι ιερό το χρέος μας και έχουμε πλήρη επίγνωση του χρέους που αναλαμβάνουμε. Ως νεαρός φοιτητής των Διεθνών Σχέσεων στο εξωτερικό έμαθα ότι βασικός παράγων της δύναμης μιας χώρας είναι η ισχύς και βασική υποπαράμετρος ισχύος είναι η ισχύς του έμψυχου δυναμικού και ότι όταν το έμψυχο δυναμικό μιας χώρας είναι υψηλής ποιότητας, ειδικά στις Ένοπλες Δυνάμεις, τότε μετατρέπεται σε πολλαπλασιαστή ισχύος. Και αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή με την Ελλάδα, αυτό συμβαίνει με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και αυτό θα πρέπει όλοι να υπηρετήσουμε, ώστε να πάει ακόμα καλύτερα.

Αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα που υπάρχουν. Τα προβλήματα της οικονομικής συγκυρίας, της δημοσιονομικής συγκυρίας, των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων. Γνωρίζω, όμως, ότι όλοι σας, από την κορυφή της ιεραρχίας μέχρι τον τελευταίο στρατεύσιμο, στην τελευταία σκοπιά της χώρας, κάνετε ό,τι μπορείτε. Και από σήμερα θα κάνουμε μαζί ό,τι μπορούμε για να επιτύχουμε αυτόν το στόχο, ώστε να γνωρίζουν όλοι ότι η χώρα διαθέτει ισχυρότατη αποτρεπτική ισχύ και ότι σε περιόδους κρίσεων ή εντάσεων, αυτή η αποτρεπτική ισχύς κόβει κάθε περαιτέρω σκέψη επιβουλής σε οποιονδήποτε.

Αναμφισβήτητα πρέπει να πω και κάτι, το οποίο ενδεχομένως ας εκληφθεί και ως μήνυμα. Η Ελλάδα δεν προκαλεί και επιζητεί σχέσεις σταθερότητας και ειρήνης, τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Δεν της αρέσει όμως και να προκαλείται. Και όταν προκαλείται, οφείλει να αντιδρά με περίσκεψη, με αποφασιστικότητα, αλλά και με σθένος, έτσι ώστε να μην πυροδοτεί εντάσεις, αλλά και να μην φαίνεται πρόσφορη να δέχεται προκλήσεις. Αυτό το σκοπό θα υπηρετήσουμε όλοι και προς αυτό προσβλέπω και στη δική σας συνεργασία.

Κύριε Υπουργέ, κ. Αναπληρωτά Υπουργέ, σταθήκατε φρουροί στα τείχη της πόλης και κατά τη διάρκεια της δική σας θητείας οι πόλεις ήταν ασφαλείς. Επομένως, το ίδιο τώρα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και εμείς.

Τέλος, προσβλέπω και πάλι φυσικά και στην απρόσκοπτη συνεργασία του Επιτελείου και των Αρχηγείων. Είναι προφανές ότι σε περιόδους πολιτικής μετάβασης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, τούτο πρέπει να γίνεται με όρους συνέχειας και ομαλότητας. Αυτό θεωρήστε δεδομένο ότι θα γίνει. Και βεβαίως, κάτι που πρέπει επίσης να πω από τούτο εδώ το βήμα, γιατί ακόμα και τα αυτονόητα πρέπει να υπογραμμίζονται, ότι μέχρι νεωτέρας ισχύουν στο ακέραιο οι εντολές του προκατόχου μου.

Από εκεί και πέρα εύχομαι σε όλους καλή δύναμη, καλή τύχη, αν και προσωπικά θεωρώ ότι η τύχη είναι το σημείο όπου η προετοιμασία συναντιέται με την ικανότητα και με αυτό το σκεπτικό θα εργαστούμε όλοι.

Καλή θητεία και στον αξιότιμο κ. Υφυπουργό, που γνωρίζετε άλλωστε καλύτερα από εμένα, καθότι είστε από τα σπλάχνα και εσείς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κύριε Υπουργέ, στη διάθεσή σας. Πραγματικά προσβλέπουμε στα φώτα σας και νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά, γιατί όλοι θα εργαστούμε ως προς τον ύψιστο σκοπό η πατρίδα να είναι ασφαλής και οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς, διότι όλοι μας, εκλεκτά στελέχη της στρατιωτικής ηγεσίας, στο τέλος της ημέρας, είμαστε στρατιώτες της Ελλάδας και από σήμερα και εγώ είμαι στρατιώτης της Ελλάδας μαζί σας.

Σας ευχαριστώ και πάλι».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Με αποφάσεις του 2012 έγινε η χάραξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης

Νίκος Καρακεϊσογλου: Τώρα τίθενται θέματα ασφάλειας για το εργοστάσιο,...

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...