Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μια ανάσα πριν την χρεοκοπία η ΔΕΗ / Κατάθεση ερώτησης στη Βουλή

Ημέρα:

spot_img

Πρόσφατη αξιολόγηση της εταιρείας Standard and Poor’s κατατάσσει την ΔΕΗ στην κατηγορία «CCC», επισημαίνοντας την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση.

Ο Βουλευτής Ν. Καβάλας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος συνυπέγραψε μαζί με 41 συναδέλφους του ερώτηση στη Βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό, έπειτα από πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Σκρέκα, στην οποία σημειώνουν ότι παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα η κακοδιαχείριση της εταιρείας έχει φθάσει σε εξοργιστικό επίπεδο, με ορατό πλέον τον κίνδυνο χρεοκοπίας της.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως:

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η τελευταία αξιολόγηση της ΔΕΗ από την Standard and Poor’s (S&P), σύμφωνα με την οποία η εταιρεία κατατάσσεται στην κατηγορία CCC, μια ανάσα δηλαδή πριν την οριστική στάση πληρωμών (Default). Κι όμως μόλις τον Απρίλιο του 2014, η S&P κατέταξε τη ΔΕΗ στη βαθμίδα Β, δημιουργώντας θετικές προσδοκίες για το μέλλον της εταιρείας και καλύτερους όρους δανεισμού, με αποτέλεσμα το 2014 η εταιρεία να βγει στις αγορές ζητώντας 500 εκ χρηματοδότηση, προσφέρθηκαν πάνω από 2 δισ. ευρώ και τελικά δανείστηκε 700 εκ ευρώ, χωρίς καμία εξασφάλιση πέρα από την εταιρική αξιοπιστία. Η απογείωση της ΔΕΗ το 2014 ήταν και αποτέλεσμα του γενικότερου θετικού κλίματος που διαμορφώθηκε για την οικονομία της χώρας εκείνη τη χρονιά, με τη βελτίωση σημαντικών χρηματοοικονομικών δεικτών και με την ανάληψη μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών.

Πλέον η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι τραγική, με τον διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης να σημειώνει ότι «η εταιρεία παραμένει σε αρνητική επιτήρηση εξαιτίας ανησυχιών για τη ρευστότητά της».

Κι όμως την κρίσιμη αυτή ώρα, η κακοδιαχείριση της εταιρείας έχει φθάσει σε εξοργιστικό επίπεδο.

Την ώρα που η ΔΕΗ βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, με ουσιαστικά προβλήματα λειτουργίας και εκατοντάδες εργολαβικούς εργαζομένους στα ορυχεία της εταιρείας να παραμένουν απλήρωτοι, επειδή η ΔΕΗ καθυστερεί να πληρώσει τους προμηθευτές της και την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η εταιρεία – με τις ευλογίες του αρμόδιου Υπουργού – αποφασίζει να προσλάβει Καλλιτεχνικό Διευθυντή για θέματα χορωδίας.

Τέλος ανεξήγητο παραμένει το γεγονός ότι, την ώρα που η εταιρεία θα έπρεπε να εξορθολογήσει το κόστος παραγωγής της, η κλειστή μονάδα παραγωγής ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου στο Κερατσίνι έχει «έξοδα λειτουργίας», με εκτιμώμενο κόστος άνω των 5.000.000 ευρώ ετησίως.

Ως εκ τούτου ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Πόσοι είναι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα ορυχεία της ΔΕΗ που παραμένουν απλήρωτοι και για πόσους μήνες;
  2. Πόσο στοιχίζει η «λειτουργία» της κλειστής μονάδας στο Κερατσίνι ετησίως και τί περιλαμβάνει αυτό το κόστος; Υπάρχουν και άλλες κλειστές μονάδες που επιβαρύνουν με «κόστος λειτουργίας» και πόση είναι αυτή η επιβάρυνση για τον ετήσιο προϋπολογισμό της ΔΕΗ;

3. Παρακαλώ καταθέστε προς ενημέρωση των Βουλευτών και του Ελληνικού Λαού, το σχέδιο διάσωσης και ανάπτυξης της ΔΕΗ Α.Ε.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...