Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Θ. Μαρκόπουλος: Στον «περιφερειάρχη – παρεάρχη» αντιπαραβάλλουμε την σύνθεση

Ημέρα:

spot_img

Την ακλόνητη πεποίθησή του, ότι ο συνδυασμός «Περιφερειακή Σύνθεση» του Χριστόδουλου Τοψίδη, θα καταφέρει να κόψει πρώτος το νήμα των εκλογών της 26ης Μαΐου, εξέφρασε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ενήμερο», ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θόδωρος Μαρκόπουλος.

 -Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας ώθησαν να συμμετέχετε στις περιφερειακές εκλογές με τον συνδυασμό του Χριστόδουλου Τοψίδη;

Θα σας απαντήσω ξεκάθαρα. Επέλεξα την «Περιφερειακή Σύνθεση» και τον Χριστόδουλο Τοψίδη, γιατί αφενός μου ήταν αδύνατον να συνεχίσω να συμβιβάζομαι με την μετριότητα και αφετέρου γιατί είναι ανάγκη να δρομολογήσουμε κάτι που θα συμβάλλει προς την ανάπτυξη της περιοχής μας και της Περιφέρειας συνολικά. Ο Χριστόδουλος Τοψίδης έχει την δύναμη και την δυναμική ώστε να αλλάξει το κλίμα στην Περιφέρεια και να αντικαταστήσει την μετριότητα με την παραγωγή έργου και να υποκαταστήσει την στασιμότητα με την αισιοδοξία και τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη. Η «Περιφερειακή Σύνθεση» σήμερα είναι η απάντηση και στην αρνητική εικόνα της περιφέρειας αλλά και στην θέση ουραγού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη στην οποία έχει οδηγηθεί τα τελευταία 2,5 χρόνια η ΑΜ-Θ.

-Κάνοντας τον απολογισμό του έργου σας για την πενταετία που είστε στο τιμόνι της Π.Ε. Καβάλας, δηλώνετε ικανοποιημένος από αυτό ή όχι;

Για μένα ο απολογισμός ενός ανθρώπου που ασκεί διοίκηση, όπως είναι ο Αντιπεριφερειάρχης, είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση. Θα έλεγα ότι είναι μία απαράγραπτη υποχρέωση. Προσωπικά σημειώστε ότι είμαι ο μόνος Αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειάς μας που έκανα και παρουσίασα δημόσια τον απολογισμό μου. Κι αυτό το έκανα και γιατί ένιωθα υποχρεωμένος να το κάνω, αλλά και γιατί είχα ένα σοβαρό έργο να παρουσιάσω. Μην ξεχνάτε ότι κατά την διάρκεια της θητείας αυτής μεσολάβησαν τα capital controls, η απαγόρευση δημοπράτησης νέων έργων, αλλά και η αλλαγή της νομοθεσίας με τον Ν. 4412/2016, η οποία έκανε σημαντικά δυσχερέστερα και τα έργα και τις μελέτες των έργων, ενώ στην ουσία κατήργησε την δυνατότητα των αναθέσεων για μικρά και πολύ μικρά έργα και για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών. Παρ’ όλες αυτές τις συγκυρίες μία σειρά από σοβαρά έργα ολοκληρώθηκαν. Σκεφθείτε για παράδειγμα τα έργα στο λιμάνι, οι πλωτές εξέδρες, τα έργα ανακαίνισης της ιχθυόσκαλας, η παράκαμψη του Ελαιοχωρίου, ο δρόμος προς το Παγγαίο, το αρδευτικό της δυτικής πεδιάδας του Νέστου, το φράγμα των Μαριών είναι κάποια παραδείγματα. Ενώ και κάποια άλλα έργα προχώρησαν δυναμικά και είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους, όπως το φράγμα του Μαρμαρά, το Αλιευτικό Καταφύγιο του Ορφανού κ.α. Παράλληλα, κάποια επιπλέον έργα ξεκίνησαν ή δρομολογήθηκαν για να υλοποιηθούν κατά την επόμενη θητεία. Έτσι δηλώνω με τον πιο συγκεκριμένο τρόπο ικανοποιημένος με το έργο που υλοποιήθηκε, παρά τις συνθήκες που επικράτησαν κατά την διάρκεια της θητείας μου.

Πιστεύετε ότι η «Περιφερειακή Σύνθεση» θα καταφέρει να κόψει πρώτη το νήμα στις εκλογές της 26ης Μαΐου;

Το πιστεύω ακλόνητα. Να σημειώσω όμως πως δεν έχει σημασία το τι πιστεύω εγώ αλλά το τι πιστεύει συνολικά ο λαός της ΑΜ-Θ, οι πολίτες, οι οποίοι με την ψήφο τους θα δρομολογήσουν την εκλογική νίκη της «Περιφερειακής Σύνθεσης» και του Χριστόδουλου Τοψίδη. Είναι εύκολο άλλωστε την πεποίθηση αυτή της κοινής γνώμης να την αντιληφθεί κανείς παντού. Στην αγορά, στις υπηρεσίες, στους χώρους κοινωνικής συνάθροισης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οπουδήποτε.

 -Ποια θεωρείτε ότι θα είναι η επόμενη ημέρα για την περιφέρεια Α.Μ.Θ. στην περίπτωση που τα ηνία της αναλάβει ο Χριστόδουλος Τοψίδης;

Η επόμενη μέρα στην Περιφέρεια θα πρέπει άμεσα να περιλαμβάνει την αλλαγή του ύφους και του ήθους άσκησης της διοίκησης και στην εφαρμογή της «σύνθεσης» στην διαμόρφωση των απόψεων και των αποφάσεων. Η «αρχή του ενός ανδρός» θα αντικατασταθεί με την «σύνθεση». Επίσης, στην συνέχεια θα δρομολογηθούν αλλαγές οι οποίες θα έχουν σαν σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητας της Περιφέρειας, από κάθε άποψη. Αυτή η πραγματικότητα του «Περιφερειάρχη – παρεάρχη», όπως έχει λεχθεί από συνεργάτη του θα τερματισθεί οριστικά το βράδυ της 26/5.

-Αυτές οι εκλογές είναι διαφορετικές για εσάς προσωπικά, καθώς και εσείς χρειάζεστε τον σταυρό προτίμησης από τους συμπολίτες μας. Πώς βιώνετε αυτή τη διαφορά;

Με ενδιαφέρον! Θεωρώ ότι το προηγούμενο σύστημα εκλογής του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη σε κάθε Π.Ε. ήταν πιο ξεκάθαρο αλλά και πιο έντιμο γιατί έλεγε σε κάθε πολίτη αν εκλεγεί ο «Χ» Περιφερειάρχης, τότε έχε υπόψη σου ότι  ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. όπου ζεις θα είναι ο τάδε. Συνεκτίμησέ το και ψήφισε. Ταυτόχρονα ο άμεσα εκλεγμένος Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης είχε περισσότερη δύναμη, ώστε να διεκδικεί από την έδρα της Περιφέρειας και τον Περιφερειάρχη για τον χώρο που εκπροσωπεί. Αυτό όμως άλλαξε με τον νέο νόμο. Εγώ το είδα σαν μία πρόκληση και έτσι αποφάσισα να κατέβω υποψήφιος. Άλλωστε και το 2010 θυμηθείτε ήμουν και τότε υποψήφιος με σταυρό. Σημειώστε,  επίσης, ότι όπως σας είπα νιώθω εντάξει και με τον εαυτό μου και με τους πολίτες της Περιφέρειας και έτσι συμπερασματικά δεν έχω κάτι να φοβηθώ.

-Ποιοι είναι οι συνδυασμοί με τους οποίους θα μπορούσε να συνεργαστεί η «Περιφερειακή Σύνθεση»;

Με όλους. Εκτός, βεβαίως από τυχόν περιπτώσεις που είναι φορείς ακραίων απόψεων. Βεβαίως δεν αξιολογούνται μόνο οι παρατάξεις σαν παρατάξεις αλλά και τα άτομα που τις απαρτίζουν. Άλλοι έχουν το κόμπλεξ να μιλούν και να εκφράζονται πριν τις εκλογές προδιαγράφοντας λογικές άρνησης και αποκλεισμών. Αυτοί όμως θα βρεθούν σίγουρα στην αντιπολίτευση.

Ποιο από τα έργα που ολοκληρώθηκε επί των ημερών σας θεωρείτε ως το σημαντικότερο;

Όλα τα έργα είναι σημαντικά. Αν όμως μου ζητάτε να ξεχωρίσω κάποια θα έλεγα τα έργα του λιμανιού, η ανακαίνιση της ιχθυόσκαλας και το αρδευτικό της δυτικής πεδιάδας του Νέστου γιατί έχουν τον υψηλότερο πολλαπλασιαστή στις θετικές επιπτώσεις που προκαλούν στους υπόλοιπους τομείς της τοπικής οικονομίας.

-Τι ήταν αυτό που σας δυσκόλεψε περισσότερο στην άσκηση των καθηκόντων σας;

Η γραφειοκρατία, η έλλειψη προσωπικού αλλά ακόμη περισσότερο η μετριότητα και η εκ των ένδον προσπάθεια αναίρεσης και εμπλοκής του έργου από τον Περιφερειάρχη.

-Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους πολίτες της Π.Ε. Καβάλας και γιατί ζητάτε εκ νέου την ψήφο τους;

Στις 26 Μαΐου η Περιφέρεια αλλάζει σελίδα. Ψηφίζουμε Χριστόδουλο Τοψίδη και βάζουμε σταυρό στον Θόδωρο Μαρκόπουλο.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...