Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Στο αρχείο η υπόθεση των μελετών του Ενυδρείου

Ημέρα:

spot_img

Απαλλάσσονται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θράκης, ο πρώην νομάρχης Καβάλας Θόδωρος Καλλιοντζής και 5 υπάλληλοι της πρώην Νομαρχίας, οι οποίοι αντιμετώπιζαν την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία, για την υπόθεση των μελετών του Ενυδρείου της Ηρακλείτσας.

Η υπόθεση αφορά την ανάθεση των μελετών σε εξειδικευμένα μελετητικά γραφεία,  γεγονός που αύξησε το κόστος των μελετών. Η διοίκηση Αρχέλαου Γρανά, που διαδέχτηκε τον Θ. Καλλιοντζή, θεώρησε σκανδαλώδη την αύξηση του κόστους των μελετών και οδήγησε την υπόθεση στα δικαστήρια, μέσω δηλώσεων στελεχών της στα μέσα ενημέρωσης της Καβάλας.

Κατά την ακροαματική διαδικασία όμως, αποδείχθηκε πως η ανάθεση των μελετών σε εξειδικευμένα μελετητικά γραφεία, ήταν αναγκαία προϋπόθεση για την χρηματοδότηση του έργου. Υπήρχε άλλωστε και η προηγούμενη εμπειρία από την κατασκευή ενυδρείου στο Ηράκλειο της Κρήτης, το οποίο σήμερα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Επιπλέον αποδείχθηκε πως ο τότε Περιφερειάρχης Άρης Παπαδόπουλος ως εκπρόσωπος της τότε κυβέρνησης, ανέθεσε εγγράφως στη νομαρχία Καβάλας της εκπόνηση των εξειδικευμένων μελετών, καθώς η προηγούμενη οικονομοτεχνική μελέτη που είχε εκπονηθεί με δαπάνες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, δεν κάλυπτε τις προϋποθέσεις για την χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου.

«Λανθασμένη η αποκλειστικά λογιστική προσέγγιση του θέματος»

Το Συμβούλιο Εφετών, αφού μελέτησε την ογκώδη δικογραφία, αποφάσισε ότι δεν στοιχειοθετείται κατηγορία σε βάρος του πρώην νομάρχη και των υπαλλήλων και έθεσε την υπόθεση στο αρχείο. Χαρακτηριστικά μάλιστα στην απαλλακτική απόφαση αναφέρεται ότι «η μελέτη και υλοποίηση ενός έργου που αφορά την δημιουργία ενυδρείου, δεν είναι μια συνηθισμένη μελέτη ενός «κλασικού» δημόσιου έργου, αλλά είναι ένα έργο ειδικό που προφανώς απαιτεί πολλά χρήματα για την διεκπεραίωσή του». Το Συμβούλιο Εφετών δέχεται επίσης, ότι η ιδέα κατασκευής του ενυδρείου δεν ήταν καθόλου κακή και θα οδηγούσε σε αναβάθμιση της περιοχής της Καβάλας. Χαρακτηριστικά δε αναφέρει: «Υπό την έννοια αυτή η αποκλειστικά λογιστική προσέγγιση του θέματος είναι λανθασμένη, αφού τα οφέλη από την κατασκευή του ενυδρείου δεν μπορούν να μετρηθούν – υπολογιστούν εκ των προτέρων.  Εξάλλου η αποκλειστικά λογιστική προσέγγιση πολλών έργων θα μπορούσε να οδηγήσει και σε παντελή στάση αυτών, αφού κανείς εμπλεκόμενος δεν θα τολμούσε να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο αντικείμενο, προς αποφυγή μελλοντικών ευθυνών».

 Έχει μέλλον το έργο

Μετά και τις δικαστικές περιπέτειες το θέμα κατασκευής ενυδρείου στην αλάνα της Ηρακλείτσας έχει παγώσει. Ωστόσο, υπάρχουν δυνατότητες υλοποίησής του. Οι μελέτες που εκπονήθηκαν, μπορούν να επικαιροποιηθούν και να αποτελέσουν την αρχή για την χρηματοδότηση του έργου. Μετά δε την εκχώρηση της αλάνας της Ηρακλείτσας στο πρώην ΤΑΙΠΕΔ, υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσει η Περιφέρεια την συγκεκριμένη έκταση και να λυθεί έτσι οριστικά το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως το έργο έχει μέλλον και μπορεί να «ξεπαγώσει».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας επιδιώκοντας την εξωστρέφεια και τον καλλιτεχνικό...

Αναγκαία η εκβάθυνση του λιμανιού της Καβάλας

Χρήστος Τζανάκος: Το βάθος διαφοροποιείται από τις αφιξοαναχωρήσεις των...

Τουριστικό «κενό» μετά το Πάσχα στη Θάσο

Πάρης Παρασχούδης: Είναι αναμενόμενο, γιατί η αγορά είναι προσανατολισμένη...

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2024» της Καβάλας

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2024", οι οποίες θα...

Energean: Έκτη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτήν την φορά στην Αίγυπτο

Την έκτη της ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Ανατολική...

Με σαράντα εκδηλώσεις η «Λευκή Νύχτα» στην Καβάλα

Συνέντευξη Τύπου προκειμένου να παρουσιάσουν τις εκδηλώσεις που θα...

Τσουχτερά πρόστιμα για όσους ανάβουν φωτιά στην ύπαιθρο

Κυριάκος Μανδρανής: Είναι κλιμακωτά ανάλογα με τον δείκτη επικινδυνότητας...