Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

Καβάλα: Συμμορία έκλεβε πορτοφόλια και κινητά στις λαϊκές

Εξιχνιάστηκαν έπειτα από κατάλληλη αξιολόγηση - αξιοποίηση...

Καβάλα: Διέρρηξαν δύο σπίτια και ένα κατάστημα

Συνελήφθησαν την 23-1-2023 το μεσημέρι στην Καβάλα,...

Καβάλα: Έκλεψαν ζάντες από επιχείρηση και τις πούλησαν σε άλλη

Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας σχηματίσθηκε...

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ερώτηση για την ίδρυση Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου στην Καβάλα

Ακολούθησε μας

spot_img

Μετά από επαφές, με γονείς μαθητών που φοιτούν στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο (Τ.Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής) Δράμας, με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας και με υπηρεσιακούς παράγοντες του αρμόδιου Υπουργείου, ο Βουλευτής Ν. Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, με θέμα την ίδρυση και λειτουργία Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου (Τ.Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής) στην Καβάλα.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

ΘΕΜΑ: Λειτουργία Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου στην Καβάλα

 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που αποφοιτούν από το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καβάλας και θέλουν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, έχουν τις εξής επιλογές:

  1. Αν έχουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και εκπαιδευτικές ανάγκες, μπορούν να φοιτήσουν στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, που έχει έδρα στη Ν.Καρβάλη Καβάλας.

Είναι το μοναδικό Δημόσιο Σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Καβάλας και απευθύνεται σε μαθητές που κατά την αρχική τους εγγραφή έχουν ηλικία 14-22 ετών και είναι απόφοιτοι Ειδικού ή Γενικού Δημοτικού Σχολείου.

 

Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν για 5 έως 8 χρόνια, ανάλογα με τις εξειδικεύσεις και τις εκπαιδευτικές ανάγκες τους.

  1. Αν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι μετρίου επιπέδου, μπορούν να φοιτήσουν στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις (πρώην Τ.Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής που μετονομάστηκε με τον Ν.4186/2013), που έχει έδρα στη Δράμα.

Στο Γυμνάσιο αυτό, εφαρμόζεται πρόγραμμα για την ολοκλήρωση της εννιάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης και την παροχή επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Η φοίτηση περιλαμβάνει πέντε τάξεις. Αν και προβλέπεται η χορήγηση τίτλου Απολυτηρίου Γυμνασίου στο πέρας της Δ’ τάξης, αυτός χορηγείται στο πέρας της Ε’ τάξης. Όταν οι μαθητές ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους, μπορούν στη συνέχεια να εγγραφούν στην Α’ τάξη του Ειδικού Επαγγελματικού Λυκείου ή του Γενικού Επαγγελματικού Λυκείου.

Δεδομένου ότι:

Το Υπουργείο σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 11 του ν.1966/1991 προβαίνει σε μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με στόχο την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών της χώρας,

Κατά το σχολικό έτος 2014 – 2015, μεγάλος αριθμός μαθητών (30-40 παιδιά) μετακινούνται από πόλεις και χωριά του Νομού Καβάλας, στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Δράμας,

Η μετακίνηση γίνεται καθημερινά με ταξί, γεγονός που εκτός από την διόγκωση του κόστους μετακίνησης, καταπονεί σωματικά και ψυχολογικά τους μαθητές και τις οικογένειες τους, μιας και οι περισσότεροι ξεκινούν από τον τόπο διαμονής τους πριν τις 7 π.μ. και επιστρέφουν τις απογευματινές ώρες, περνώντας κοντά στις 3 ώρες μέσα στα ταξί μετακίνησής τους,

Ο Δήμος Καβάλας, με ομόφωνο ψήφισμα, εγκρίνει την ίδρυση ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής (Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο),

Ο Δήμος Καβάλας έχει επιλέξει ως πιθανό χώρο στέγασης την πρώην Ορθοπεδική Κλινική του Νοσοκομείου Καβάλας, η οποία διαθέτει την υποδομή για την πρόσβαση των μαθητών καθώς και τον κατάλληλο περιβάλλοντα χώρο για να αναπτύξουν οι μαθητές τις δραστηριότητές τους,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Προτίθεστε να προχωρήσετε στην ίδρυση Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου (ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής) στην πόλη της Καβάλας;

Και, εάν ναι, με ποιο χρονοδιάγραμμα;

                                                                     Ο Ερωτών Βουλευτής

                                                                   Νίκος Παναγιωτόπουλος

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα