Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024
Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τσίπρας ίσον Πολάκης, Πολάκης ίσον Τσίπρας

Ημέρα:

Με προσκλητήριο στους νέους και τις νέες να συμμετάσχουν στις εκλογές της 26ης Μαΐου, “αφήνοντας στην άκρη την τοξικότητα, την πόλωση, τον διχασμό της πολιτικής ζωής” ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στο κατάμεστο γυμναστήριο της Καλαμίτσας «Αλεξάνδρα Δήμογλου» στην Καβάλα. Αφορμή ήταν ο χαιρετισμός φοιτήτριας του ΔΠΘ, που προηγήθηκε της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη. Η νεαρή φοιτήτρια αναφέρθηκε στους προβληματισμούς και την απογοήτευση των νέων για την πολιτική ζωή της χώρας και δήλωσε ότι θα ψηφίσει την Νέα Δημοκρατία με την ελπίδα ότι δεν θα την απογοητεύσει.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Μητσοτάκη

Σας ευχαριστώ για αυτή την καταπληκτική υποδοχή. Από την  καρδιά της Ανατολικής Μακεδονίας, την Καβάλα, στέλνετε το μήνυμα της νίκης στις μεγάλες εκλογικές αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Φίλες και φίλοι, κύριοι συνάδελφοι, κύριοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές μας, κυρία Δήμαρχε, κύριε Περιφερειάρχα,  Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

Θέλω να ξεκινήσω -παίρνοντας το νήμα από την πολύ όμορφη και πιστεύω πολύ ειλικρινή τοποθέτηση της Νίκης, την οποία ακούσατε πριν από λίγο- απευθύνοντας μία έκκληση στη νέα γενιά και κυρίως στα εκατοντάδες χιλιάδες νέα παιδιά που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά την 26η Μαΐου. Να τους ζητήσω να συμμετέχουν σε αυτήν την μεγάλη εκλογική αναμέτρηση. Να τους ζητήσω να μην αφήσουν κάποιους άλλους να αποφασίσουν για τη δική τους τύχη ερήμην τους. Να τους ζητήσω να αφήσουν στην άκρη την τοξικότητα, την πόλωση, τον διχασμό της πολιτικής ζωής και να ψηφίσουν με την καρδιά, αλλά και με το μυαλό, για το τι είναι καλύτερο για αυτά, για το μέλλον τους, για τις οικογένειές τους, για την Πατρίδα μας, την Ελλάδα. Να τους ζητήσω να μας κρίνουν όλους αυστηρά. Να τους ζητήσω να αφήσουν στην άκρη προκαταλήψεις τις οποίες μπορεί να έχουν και να δουν πραγματικά τι έγινε στη χώρα τα τελευταία χρόνια και τι μπορεί να γίνει από εδώ και στο εξής.

Είμαστε εδώ, φίλες και φίλοι, όλοι, πρωτίστως για αυτά τα νέα παιδιά. Έχω και εγώ τρία παιδιά. Η κόρη μου η Σοφία είναι 22 χρονών, ο γιος μου ο Κωνσταντίνος 21 και η μικρή μου κόρη η Δάφνη είναι 16 και πιστεύω ότι και εγώ, όπως όλοι οι γονείς, όπως όλες οι γιαγιάδες, όλοι οι παππούδες, αγωνιούμε να παραδώσουμε στη νέα γενιά μια χώρα καλύτερη από αυτήν την οποία παραλάβαμε. Ακούμε τον προβληματισμό αυτής της νέας γενιάς. Μιας γενιάς η οποία μεγάλωσε μέσα στην κρίση και η οποία δεν μπορεί να φανταστεί μια Ελλάδα καλύτερη, αισιόδοξη, πιο φωτεινή. Τους λέμε: Μπορούμε να ελπίζουμε σε μία φωτεινή Ελλάδα, σε μία αισιόδοξη Ελλάδα, σε μία Ελλάδα με αυτοπεποίθηση και μπορούμε αυτήν την Ελλάδα να την κάνουμε πράξη.

Φίλες και φίλοι, είμαι σήμερα εδώ στην Καβάλα, σε αυτήν την πολύ όμορφη, την πολύ μεγάλη συγκέντρωση, τρεις εβδομάδες ακριβώς πριν από τη μεγάλη εκλογική μάχη της 26ης Μαΐου. Τέτοια ώρα, σε τρεις εβδομάδες, θα κλείνουν οι κάλπες. Σε τρεις εβδομάδες από σήμερα  είναι στο χέρι των πολιτών, στο χέρι όλων μας, στο χέρι όλων σας, να κάνουμε ως Πατρίδα ένα νέο ξεκίνημα. Το νέο ξεκίνημα περνά μέσα από μία μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Αυτή η καθαρή νίκη θα μας επιτρέψει να πούμε δύο πράγματα: Από τη μια να αφήσουμε πίσω το γκρίζο της τελευταίας τετραετίας -για το οποίο δεν θέλω να μιλήσω πολύ σήμερα- και από την άλλη να ελπίζουμε πραγματικά ότι θα έχουμε βάλει το πρώτο λιθαράκι για να ανατείλει επιτέλους μια φωτεινή Ελλάδα που θα επιτρέψει στα παιδιά, όπως η Νίκη, να ελπίζουν για ένα καλύτερο αύριο. Ο κ. Τσίπρας φοβάται να κάνει εθνικές εκλογές, είναι ξεκάθαρο αυτό. Τις τρέμει. Και για αυτό τις σπρώχνει ολοένα και πιο πίσω. Θέλω λοιπόν το βράδυ της 26ης Μαΐου γύρω στις 22:00, 22:30, όταν θα έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα, να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι η ώρα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής έχει ήδη έρθει.  Ότι όλοι εσείς έχετε στείλει ένα μήνυμα: «Ως εδώ» με τη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος από τη Μεταπολίτευση και μετά. «Ως εδώ» με το διχασμό, με τα ψέματα, με τις προσβολές.  «Ως εδώ» με την απαξίωση της πολιτικής, η οποία πιστεύω ότι όλους μας μας προσβάλει και μας ενοχλεί βαθιά.

Το σύνθημά μας είναι απλό, περιγράφει όμως με σαφήνεια αυτό το οποίο πιστεύω ότι αισθάνονται σήμερα όλοι οι Έλληνες ανεξαρτήτως αν ανήκουν ή αν έχουν αποφασίσει να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία. Ναι, αξίζουμε καλύτερα, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Και με τη Νέα Δημοκρατία θα το κάνουμε πράξη. Γιατί στις εκλογές που έρχονται ψηφίζουμε για την Ευρώπη -θα έρθω στη συνέχεια στο ευρωπαϊκό διακύβευμα των εκλογών- αλλά ψηφίζουμε και για την Ελλάδα μας. Και δεν ψηφίζουμε μόνο ευρωβουλευτές.  Ψηφίζουμε και περιφερειάρχες, ψηφίζουμε και δημάρχους.  Και θέλω να χαιρετίσω για την παρουσία του σήμερα εδώ τον Χρήστο Μέτιο, τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να του ευχηθώ καλή επιτυχία.  Χρήστο, σε θέλω δίπλα μου την επόμενη μέρα για να μπορέσουμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα για την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη μας.

Έχουν, λοιπόν, μεγάλη πολιτική σημασία αυτές οι εκλογές.  Γιατί θέλω να σας θυμίσω ότι θα είναι η πρώτη φορά μετά από σχεδόν 4 χρόνια που θα πάτε στις κάλπες.  Δεν έχει συμβεί αυτό στην πρόσφατη ελληνική ιστορία να μεσολαβεί τόσος χρόνος μεταξύ εκλογικών αναμετρήσεων. Θα είναι η  πρώτη φορά λοιπόν και θα ψηφίσετε κατακρίνοντας μια Κυβέρνηση και στηρίζοντας από την άλλη τη μόνη εναλλακτική πολιτική δύναμη, τη Νέα Δημοκρατία, που είναι η Παράταξη της αλληλεγγύης, της ελευθερίας, της οικονομικής ευημερίας, της ασφάλειας.

Φίλες και φίλοι, εισερχόμαστε στις τελευταίες εβδομάδες αυτής της προεκλογικής περιόδου. Όμως πρέπει να σας πω ότι για εμένα η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει από την πρώτη ημέρα που με εκλέξατε Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.  Τριάμισι χρόνια τώρα έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα, έχω έρθει αρκετές φορές στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Έρχομαι ξανά τώρα με τη βεβαιότητα ότι την επόμενη φορά που θα έρθω θα έχουμε ήδη πετύχει μια μεγάλη πολιτική νίκη.

Όμως η επικαιρότητα η οποία σήμερα κυριαρχεί είναι δυστυχώς μια επικαιρότητα γκρίζα, μια επικαιρότητα την οποία τη σκιάζουν αποκαλύψεις που νομίζω ότι μας κάνουν όλους να αισθανόμαστε πάρα πολύ άσχημα. Φαντάζομαι ότι είδατε και εσείς, όπως οι περισσότεροι Έλληνες, ένα αποκαλυπτικό τηλεοπτικό ρεπορτάζ πριν από κάποιες μέρες για το τι πραγματικά έγινε εκείνο το βράδυ της 23ηςΙουλίου στην καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι. Πρέπει να σας πω ότι ανατρίχιασα όταν είδα αυτά τα οποία έδειξε αυτή η τηλεοπτική εκπομπή.  Ανατρίχιασα γιατί σκεφτόμουν εκείνη την ώρα πόσο κυνισμό, πόση αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή πρέπει να έχει κάποιος ο οποίος στήνει μια τηλεοπτική φιέστα την ώρα που ήδη γνωρίζει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεγάλη τραγωδία με δεκάδες νεκρούς. Και  αναρωτιέμαι πραγματικά εάν αυτή η αντιμετώπιση της πολιτικής είναι η πολιτική που μας αξίζει σήμερα. Ξέρετε, σκεπτόμενος το Μάτι έγραψα και σε μία ανάρτηση στο facebook ότι δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι την επόμενη μέρα με ένα κουμπί μπορούμε να τα διορθώσουμε όλα σε ένα Κράτος το οποίο έχει πολύ μεγάλα προβλήματα. Μπορώ, όμως, να εγγυηθώ ένα πράγμα: Ότι θα δουλέψουμε σκληρά, με επαγγελματισμό, με σοβαρότητα και θα διαλέξουμε τους καλύτερους για να ανταποκριθούν στις δύσκολες αποστολές στελέχωσης της κρατικής μηχανής.

Ταυτόχρονα, με αυτή την επιστροφή σε αυτό το μαύρο παρελθόν της τραγωδίας στο Μάτι, η επικαιρότητα κυριαρχείται επίσης από ένα πρόσωπο το οποίο έχει επιλέξει ο Πρωθυπουργός να ταυτιστεί απόλυτα μαζί του. Αύριο στη Βουλή των Ελλήνων η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά καταθέτουμε πρόταση μομφής κατά του Αναπληρωτή Υπουργού Παύλου Πολάκη. Την καταθέτουμε γιατί στο πρόσωπό του συνοψίζεται ο κυνισμός, τολμώ να πω η φασιστική νοοτροπία, ενός ανθρώπου που περιφρονεί εκείνους τους συμπολίτες μας οι οποίοι σήμερα έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Ο Στέλιος  Κυμπουρόπουλος είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος που μέσα από την προσωπική του διαδρομή πιστεύω ότι σε όλους μας δίνει δύναμη και μας στέλνει ένα μήνυμα ότι δεν υπάρχει εμπόδιο στην ζωή το οποίο δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Δεν υπάρχει δυσκολία στη ζωή την οποία να μην μπορεί να ξεπεράσει κάποιος με πείσμα, με επιμονή. Και αυτόν τον άνθρωπο επέλεξε προσωπικά να στοχοποιήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός και να έρθει ο Πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας για να τον καλύψει απόλυτα. Τσίπρας ίσον Πολάκης, Πολάκης ίσον Τσίπρας.

Απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση στεκόμαστε. Και αυτή την Κυβέρνηση θα κρίνει ο ελληνικός λαός στην κάλπη της 26ης Μαΐου στέλνοντας αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα: “Ως εδώ” με την παρακμή. «Ως εδώ» με την διχόνοια. «Ως εδώ» με τον διχασμό. Θέλουν να μας πείσουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ότι εμείς είμαστε το παλιό και αυτοί είναι το νέο. Και κοιτάζω όλα τα στελέχη -και κάποια στελέχη τα οποία βρίσκονται στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ- και αναρωτιέμαι πού ακριβώς είναι οι νέοι τους οποίους επικαλείται ο κ. Τσίπρας. Ανακύκλωση όλων των παλιών φθαρμένων υλικών του ΠΑΣΟΚ κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το χειρότερο από την Ελλάδα που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας έχει ενσωματώσει στο ΣΥΡΙΖΑ. Απέναντί του όμως βρίσκεται μία Παράταξη η οποία είναι ενωμένη, αλλά  και ανανεωμένη. Μία Παράταξη η οποία μου έδωσε την εντολή πριν από 3,5 χρόνια να οδηγήσω τη Νέα Δημοκρατία ξανά εκεί που της αξίζει, στην κορυφή, για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε και πάλι τις τύχες αυτού του τόπου και να βάλουμε την Ελλάδα στην πορεία που της αξίζει πραγματικά.

Μας λέει ο κ. Τσίπρας ότι αυτός είναι με τους πολλούς και εμείς είμαστε με την ελίτ. Και κοιτάζω το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και εκτός από τον κ. Κουρουμπλή -αυτός είναι το νέο το οποίο πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ- βλέπω και ένα άλλο όνομα -νομίζω μάλιστα ότι είναι μία θέση ακριβώς πιο πάνω στη λίστα του ευρωψηφοδελτίου- βλέπω τον κ. Κόκκαλη. Είναι ο μόνος άνθρωπος ο οποίος έχει παππού, αλλά δεν έχει πατέρα. Μας μιλάνε για την ιστορική διαδρομή ενός στελέχους της αριστεράς και ξεχνάνε ότι ο πατέρας του είναι ο άνθρωπος ο οποίος ταυτίστηκε όσο κανείς με τον όρο διαπλοκή στην Ελλάδα. Όταν γεννήθηκε ο όρος διαπλοκή στην Ελλάδα γεννήθηκε ακριβώς για τον Σωκράτη Κόκκαλη.

Αυτοί, λοιπόν, είναι οι δήθεν υπέρμαχοι των πολλών και εμείς είμαστε αυτοί που δήθεν ταυτιζόμαστε με την ελίτ. Και αναρωτιέμαι, φίλες και φίλοι, όταν εμείς ως Νέα Δημοκρατία πηγαίνουμε στα νέα παιδιά και μιλάμε για καλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο το οποίο θα δίνει ουσιαστικές ευκαιρίες στη νεολαία μας για να μπορεί να βρει ποιοτικές δουλειές την επόμενη μέρα, είμαστε με τους πολλούς ή είμαστε με τους λίγους; Όταν μιλάμε για την μείωση της φορολογίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είμαστε με τους πολλούς ή είμαστε με τους λίγους; Όταν μιλάμε για την έννοια της ασφάλειας ως απαραίτητη προϋπόθεση λειτουργίας μίας Δημοκρατίας, είμαστε με τους πολλούς ή είμαστε με τους λίγους;

Οι πιο αδύναμοι είναι αυτοί οι οποίοι έχουν ανάγκη σήμερα καλύτερη δημόσια εκπαίδευση. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές σήμερα που υποφέρουν κάτω από το βάρος της υπερφορολόγησης και θα πάρουν ανάσα μέσα από μία πολιτική μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Οι πιο φτωχές γειτονιές, οι πιο απομονωμένες γειτονιές της Περιφέρειας, είναι αυτές που σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, έχουν την ανάγκη να αισθανθούν και πάλι ασφαλείς. Οι αδύναμοι συμπολίτες μας είναι αυτοί οι οποίοι χρησιμοποιούν το δημόσιο σύστημα υγείας και βλέπουν τα νοσοκομεία μας σήμερα να καταρρέουν και θα ωφεληθούν μέσα από ένα πρόγραμμα το οποίο θα αναβαθμίσει την δημόσια υγεία δίνοντας έμφαση στην πρόληψη. Τι σημαίνουν όλα αυτά, φίλες και φίλοι; Μία απλή αλήθεια: Η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι πάντα μεγάλο λαϊκό Κόμμα. Είμαστε το κόμμα των πολλών, είμαστε το κόμμα το οποίο δεν κάνει ταξικές διακρίσεις, είμαστε το κόμμα το οποίο αγωνίζεται για την ευημερία ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.  Το δίλημμα, λοιπόν, για τις ευρωεκλογές είναι απλό: Θέλετε να είστε με την Ελλάδα των Πολάκηδων ή με την Ελλάδα των πολλών; Εμείς διαλέγουμε να είμαστε με την Ελλάδα των πολλών και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα αποφασίσει και η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Φίλες και φίλοι, οι ευρωεκλογές οι οποίες έρχονται δεν έχουν μόνο εθνικό διακύβευμα. Έχουν και ευρωπαϊκό διακύβευμα γιατί, όπως δεν θα κουραστώ να λέω, αυτά τα οποία θα συμβούν στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια μας αφορούν όλους. Και δεν θέλω να ξεχνάτε ποτέ ότι όταν μιλάμε για την Ευρώπη πρέπει να θυμίζουμε πάντα ότι η μεγάλη ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη αυτής της χώρας είναι η Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή η οποία έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη.

Στις 28 Μαΐου θα γιορτάσουμε 40 χρόνια από την ημέρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραψε τη Συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Ένας οραματιστής πολιτικός, ο ιδρυτής της Παράταξής μας, έβλεπε μακριά και καταλάβαινε από τότε ότι η μόνη ασφαλής επιλογή για την χώρα μας ήταν να αγκυροβοληθεί στο λιμάνι της Ευρώπης. Πήγε κόντρα τότε στην ελληνική κοινή γνώμη, η οποία δεν έβλεπε τα οφέλη από τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Η στρατηγική όμως αυτή επιλογή για τη χώρα πριν από 40 χρόνια, ήταν η πιο σημαντική επιλογή από τη Μεταπολίτευση και μετά και πιστώνεται αποκλειστικά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία. Να μην τα ξεχνούν αυτά οι όψιμοι Ευρωπαϊστές, που τότε πολεμούσαν αυτές τις επιλογές.

Όλοι οι ηγέτες της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργοί έβαλαν το λιθαράκι τους σε αυτήν την Ευρωπαϊκή πορεία. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπέγραψε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ο Κώστας Καραμανλής διεκδίκησε και κέρδισε τότε τους μεγάλους, σημαντικούς πόρους από το 3ο και 4οΚοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Και βέβαια, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κρατήσανε την Ελλάδα στην Ευρώπη, όταν η θέση μας στην μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια αμφισβητήθηκε. Γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα το οποίο βάζει πάντα την Πατρίδα πάνω από το κομματικό συμφέρον. Και όταν τον Αύγουστο του 2015 εμείς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας  κληθήκαμε να πάρουμε μια δύσκολη απόφαση, δεν το σκεφτήκαμε δυο φορές. Πήραμε μία απόφαση η οποία ενδεχομένως κομματικά μας έκανε ζημιά. Εμείς κρατήσαμε την Ελλάδα στο ευρώ το καλοκαίρι του 2015, όταν είχε φτάσει στο χείλος της καταστροφής με τους πειραματισμούς του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη το πρώτο τραγικό εξάμηνο εκείνου του έτους.

Είμαστε, λοιπόν, το Κόμμα της Ευρώπης.  Είμαστε το Κόμμα το οποίο θέλουμε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μία Ευρώπη που αλλάζει. Μη ξεχνάτε ποτέ ότι είμαστε μέρος της μεγαλύτερης Ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι η πολιτική οικογένεια που θα καθορίσει τις Ευρωπαϊκές εξελίξεις και την επόμενη πενταετία. Είναι πολύ σημαντικό η Νέα Δημοκρατία να είναι ισχυρή πολιτική δύναμη, μέσα στην πιο ισχυρή πολιτική οικογένεια της Ευρώπης, γιατί  και την επόμενη πενταετία θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις που μας αφορούν όλους και πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων.

Θα παρθούν αποφάσεις που αφορούν την ασφάλεια και τη μετανάστευση. Εμείς στη  Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε  ότι η χώρα έχει σύνορα και τα σύνορα  πρέπει να φυλάσσονται.

Αναγνωρίζουμε όμως ταυτόχρονα ότι τα σύνορα της Ελλάδος είναι και σύνορα της Ευρώπης και τα σύνορα της Ευρώπης είναι σύνορα της Ελλάδος και θέλουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση αρωγό στην προσπάθεια φύλαξης των συνόρων μας. Αναγνωρίζουμε, επίσης, ότι την επόμενη πενταετία θα διοχετευτούν πολλοί ευρωπαϊκοί αναπτυξιακοί πόροι σε δράσεις, οι οποίες συντονίζονται απόλυτα με το δικό μας  αναπτυξιακό σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Όχι μόνο σε υποδομές, όχι μόνο στον πρωτογενή τομέα, αλλά στην καινοτομία, στη δυνατότητά μας να κάνουμε το μετασχηματισμό της οικονομίας μας, από μία οικονομία χαμηλής παραγωγικότητας, σε μία οικονομία υψηλών ψηφιακών δεξιοτήτων. Πολλοί πόροι θα διοχετευθούν για την κατάρτιση, για το πώς θα μπορέσουμε να απευθυνθούμε σε μακροχρόνια ανέργους, να τους επανακαταρτίσουμε και να τους εκπαιδεύσουμε σε νέες δεξιότητες, ώστε να μπορούν και αυτοί να βρουν μια δουλειά αξιοπρεπή.

Όλα αυτά λοιπόν είναι αποφάσεις που θα παρθούν και στην Ευρώπη και πρέπει να είμαστε παρόντες στο τραπέζι των συζητήσεων. Διεκδικητικοί, ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί. Και ναι, φίλες και φίλοι, την επόμενη μέρα με μία ισχυρή λαϊκή εντολή θα πάω στην Ευρώπη και θα διεκδικήσω χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Θα τα διεκδικήσω γιατί δεν θεωρώ ότι η χώρα πρέπει να δεσμεύεται από πολιτικές επιλογές μιας κυβέρνησης, η οποία οδήγησε την οικονομία σε τραγικά αδιέξοδα. Τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, ένας όρος που σε πολλούς συμπολίτες μας μπορεί να ακούγεται αρκετά τεχνικός, σημαίνει τελικά, λιγότερους φόρους για όλους τους Έλληνες. Σημαίνει περισσότερους πόρους για το κοινωνικό Κράτος, εκεί που πραγματικά τους έχουμε ανάγκη. Και αυτή την διεκδίκηση θα την κάνουμε πιο εύκολη από τη στιγμή που θα δώσουμε τη μάχη μέσα στα πλαίσια της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Είχε έρθει πριν από δύο εβδομάδες  ο υποψήφιος για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, και ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία από την Αθήνα.  Τον κατηγόρησαν, τον είπαν ανθέλληνα και διάφορα άλλα. Και ρωτώ: Είναι καλύτερα ο πιο πιθανός Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι σύμμαχός μας, να ανήκει στην πολιτική μας οικογένεια ή είναι καλύτερα να είναι αντίπαλός μας;  Είναι σύμμαχός μας, λοιπόν, σε αυτή την προσπάθεια. Όπως αναγνωρίζεται ότι και η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη δύναμη και το ανάχωμα σήμερα στον λαϊκισμό από όπου και αν αυτός προέρχεται.

Δυστυχώς στη χώρα μας η Χρυσή Αυγή έχει έναν μεγάλο πολιτικό χορηγό και αυτός ονομάζεται Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ.  Εμείς ως  μεγάλη υπεύθυνη Κεντροδεξιά πατριωτική Παράταξη είμαστε το ανάχωμα απέναντι στα άκρα. Και δεν φοβόμαστε, φίλες και φίλοι, να πούμε ότι είμαστε ταυτόχρονα και φιλελεύθεροι και πατριώτες.  Δεν φοβόμαστε τον πατριωτισμό, δεν ντρεπόμαστε για τις ελληνικές σημαίες τις οποίες βλέπω σήμερα εδώ να κυματίζουν ψηλά. Είμαστε υπερήφανοι για την εθνική μας ταυτότητα.  Γνωρίζουμε την ιστορία μας και για αυτό και βρεθήκαμε και βρισκόμαστε απέναντι στην επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών.  Και για αυτό και θα δώσουμε μάχη την επόμενη μέρα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για να απαλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες από αυτή τη συμφωνία.

Στη μάχη των ευρωεκλογών έχουμε και ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα. Και το πλεονέκτημα αυτό είναι το ευρωψηφοδέλτιό μας. Ένα ευρωψηφοδέλτιο με 42 πρόσωπα το οποίο συνδυάζει -έχουμε πολλούς σήμερα υποψήφιους ευρωβουλευτές ανάμεσά μας-  την εμπειρία με την ανανέωση και συνενώνει πολιτικές και κοινωνικές διαδρομές.  Είναι ένα ψηφοδέλτιο με ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν καλά την Ευρώπη, αλλά φέρνουν ταυτόχρονα σε αυτή την εκλογική μάχη και τα δικά τους βιώματα και τις δικές τους εμπειρίες. Κάποιοι είναι ήδη πολιτικοί, κάποιοι ελπίζω να γίνουν πολιτικοί με τη δική σας επιλογή. Και είναι η καλύτερη απόδειξη αυτό το ευρωψηφοδέλτιο ότι πάνω από όλα για τη Νέα Δημοκρατία υπάρχει μια αξία η οποία είναι αδιαπραγμάτευτη και αυτή είναι η αξιοκρατία και η ποιότητα. Διότι σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, ο τόπος χρειάζεται αξιοκρατία, χρειάζεται ποιότητα. Θα δώσουμε λοιπόν όλοι μαζί ενωμένοι αυτή τη μάχη για μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία σε μια ισχυρή Ευρώπη.

Αλλά όπως σας έλεγα και πριν οι ευρωεκλογές θα είναι ταυτόχρονα μια ευκαιρία να μιλήσουμε για την Ευρώπη, αλλά και για το σχέδιό μας για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Θα είναι -για να δανειστώ, αγαπητέ Θοδωρή, μια ποδοσφαιρική έκφραση- το πρώτο ημίχρονο ενός ματς. Και θέλω το ματς αυτό να τελειώσει από το πρώτο ημίχρονο. Το δεύτερο ημίχρονο -και το καθοριστικό- θα είναι ο αγώνας των εθνικών εκλογών. Και θα είναι μια ευκαιρία αυτές τις τρεις εβδομάδες να μιλήσουμε όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για το σχέδιό μας για την επόμενη μέρα.

Δεν έχω πρόθεση να αναλώσω πολλή ενέργεια για να απαντώ στον κ. Τσίπρα σε χυδαίες προσωπικές επιθέσεις. Τον αφήνω στην επιλογή την οποία έχει κάνει να μιλάει μόνο αρνητικά. Διότι προφανώς δεν έχει να σας πει τίποτα θετικό για το πώς οραματίζεται την Ελλάδα από εδώ και πέρα. Εμείς θα μιλάμε θετικά, θα μιλάμε προγραμματικά και θα μιλάμε για τα ζητήματα τα οποία απασχολούν σήμερα όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.  Πώς θα βρούμε και πώς θα δημιουργήσουμε πολλές καλύτερες δουλειές. Πώς θα μειώσουμε τους φόρους, πώς θα βελτιώσουμε τα πανεπιστήμιά μας, πώς θα αναβαθμίσουμε τη δημόσια παιδεία, πώς θα αισθάνεστε όλες και όλοι ασφαλείς. Και θα συνδέσουμε αυτό το αφήγημά μας για τη χώρα με τις περιφερειακές ιδιαιτερότητες της κάθε ελληνικής περιφέρειας.

Θα μιλήσουμε παραδείγματος χάρη, παίρνοντας κάποιες αφορμές από τη σημερινή πολύ όμορφη περιοδεία την οποία έκανα στη Δράμα και την Καβάλα, για το πώς οι οργανωμένες ομάδες παραγωγών, όπως αυτές που είδα σήμερα στο Νευροκόπι, μπορούν και πρέπει να απολαμβάνουν χαμηλότερη φορολογία. Διότι μόνο μέσα από οργανωμένες ομάδες παραγωγών μπορούμε να αναβαθμίσουμε την ποιότητα και να μειώσουμε το κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα.

Θα μιλήσουμε για τις ανάγκες που έχουν σήμερα οι αγρότες μας και για τα μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα, τα οποία πρέπει να γίνουν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και, με τον επόμενο Περιφερειάρχη, το Χρήστο Μέτιο, θα τα σχεδιάσουμε και θα τα υλοποιήσουμε μαζί. Θα μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε νέους κλάδους, όπως τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας. Επισκέφθηκα σήμερα μία μεγάλη βιομηχανία μαρμάρων και κουβεντιάσαμε με τους ιδιοκτήτες, για το πόσα περισσότερα μπορούν να γίνουν σε αυτόν τον κλάδο και πόσα περισσότερα θα συνέβαιναν αν οι αδειοδοτικές διαδικασίες ήταν λίγο πιο απλές και αν η φορολογία ήταν λίγο πιο χαμηλή. Και πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε στη Δράμα, αλλά συνολικά στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, χιλιάδες καινούριες θέσεις εργασίας, ώστε τα νέα παιδιά να μην αναγκάζονται να φεύγουν από τον τόπο τους, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.

Θα μιλήσουμε, αγαπητή κυρία Δήμαρχε, για το πώς μπορούμε να συνδέσουμε το τουριστικό μας προϊόν με τον πολιτισμό. Πώς μπορούμε να μετατρέψουμε αυτήν την καταπληκτική πόλη της Καβάλας, την οποία τόσο πολύ αγαπώ, σε έναν τουριστικό προορισμό για 12 μήνες το χρόνο, όχι μόνο για το καλοκαίρι. Να έρχονται οι επισκέπτες, να θαυμάζουν τους αρχαιολογικούς χώρους, τους Φιλίππους, την πλούσια ιστορία αυτής της θαυμάσιας πόλης, όχι μόνο για τις ωραίες παραλίες μας, αλλά και για το τι συνολικά έχει να προσφέρει αυτή η πόλη.

Θα μιλήσουμε για το πόσο σημαντικό είναι να μπορούμε να αναβαθμίσουμε τις υποδομές μας. Θα δείξουμε πόσο σημαντική επιλογή ήταν η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων μας, ώστε να μπορούν να αναβαθμιστούν, για να υποδεχθούν περισσότερους επισκέπτες και να αποτελούν έτσι την ωραία, την όμορφη, τη λειτουργική πύλη εισόδου για όλους τους επισκέπτες, οι οποίοι έρχονται στη χώρα μας αεροπορικώς.

Θα μιλήσουμε για το πώς θα αναβαθμίσουμε και τις οδικές εισόδους, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι επισκέπτες οι οποίοι θέλουν να έρχονται οδικώς στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη είτε έρχονται από την Τουρκία, είτε έρχονται από τη Βουλγαρία. Θα μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε υποδομές, όπως τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, για να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις απασχόλησης. Θα μιλήσουμε για τα δημόσια πανεπιστήμια, για τη δημόσια παιδεία και για το πώς θα δώσουμε περισσότερους δείκτες ελευθερίας στα πανεπιστήμιά μας, στα νέα παιδιά τα οποία τόσο πολλά είναι σήμερα εδώ, για το πώς το πτυχίο τους δεν θα είναι απλά ένα πτυχίο το οποίο θα μπει στον τοίχο καρφιτσωμένο, αλλά θα είναι ένα διαβατήριο για να βρουν θέσεις δουλειάς σε μια οικονομία που αλλάζει γρήγορα.

Για όλα αυτά θα μιλήσουμε από τώρα μέχρι τις εκλογές και πιστεύω, φίλες και φίλοι, ότι οι πολίτες θα μας ακούσουν. Θα μας ακούσουν, διότι μέσα από το  γκρίζο αυτής της κρίσης, που κράτησε ήδη πολύ περισσότερο απ’ ότι θα έπρεπε, αρχίζει και ξεπηδά ο σπόρος μιας νέας Ελλάδας. Αρχίζει και ξεφυτρώνει το βλαστάρι μιας Πατρίδας,  η οποία λέει: «Φτάνει πια με την ανέχεια». «Φτάνει πια με την απαξίωση». «Φτάνει πια με τη μιζέρια. Μπορούμε και αξίζουμε καλύτερα». Αυτή η φωτεινή Ελλάδα θα ξημερώσει για πρώτη φορά το βράδυ της 26ης Μαΐου και σε αυτόν τον αγώνα σας θέλω όλους συμμέτοχους.

Περπατούσα στη Δράμα. Στο δρόμο συνάντησα μία κυρία, η οποία μου είπε: «Εγώ δεν ψήφιζα ποτέ Νέα Δημοκρατία και θα σε ψηφίσω για πρώτη φορά». Αναγνωρίζω απόλυτα πως θα υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι θα μας εμπιστευτούν για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές. Θα το κάνουν όχι κατ’ ανάγκη γιατί ασπάζονται τις ιδέες μας, όχι γιατί αυτοπροσδιορίζονται ιδεολογικά ως Κεντροδεξιοί, αλλά διότι καταλαβαίνουν ότι το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο. Αφορά το αν θα πάμε μπροστά ή αν θα πάμε πίσω, αν θα είμαστε ενωμένοι ή αν θα είμαστε διχασμένοι, αν θα μπορέσει η Ελλάδα τελικά να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα κόσμο που αλλάζει ή αν θα είμαστε ουραγοί των εξελίξεων. Και απέναντι σε αυτά τα διλήμματα οι ιδεολογικές γραμμές του παρελθόντος ξεθωριάζουν και δημιουργείται ένα πλατύ ποτάμι, μια μεγάλη κοίτη στην οποία έρχονται και εκβάλλουν πολλά πολιτικά ρυάκια. Αυτή η δύναμη μιας κοινωνίας η οποία ψάχνει αισιοδοξία, θα εκφραστεί πολιτικά από τη Νέα Δημοκρατία, από τη μεγάλη πολιτική μας οικογένεια.

Απευθυνόμαστε λοιπόν σε όλους,  σε συμπολίτες μας που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ και απογοητεύτηκαν. Έχουν δικαίωμα να διορθώσουν την επιλογή τους, θα τους διευκολύνουμε.  Ελάτε ψηφίστε Νέα Δημοκρατία για να μπορέσουμε να διορθώσουμε όλα τα κακώς κείμενα της τελευταίας τετραετίας. Απευθυνόμαστε σε πολίτες οι οποίοι μπορεί να σκέφτονται άλλες επιλογές και τους λέμε: Προσοχή, δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο. Είναι μεγάλο το διακύβευμα, τώρα είναι η ώρα -τώρα, όχι κάποια στιγμή στο μέλλον- να στείλετε πολιτικό μήνυμα. Μην χαραμίσετε την ψήφο σας σε μικρότερα κόμματα τα οποία δεν μπορούν να κάνουν κάποια διαφορά την επόμενη μέρα.

Απευθυνόμαστε σε απογοητευμένους φίλους της Παράταξής μας, οι οποίοι κάποια στιγμή στην πορεία, για διάφορους λόγους, μας εγκατέλειψαν και είτε έμειναν σπίτι τους είτε επέλεξαν άλλα κόμματα. Και τους λέμε αυτή την απλή αλήθεια:  Η Νέα Δημοκρατία είναι το σπίτι σας, γυρίστε πίσω, τώρα σας χρειαζόμαστε. Και, απευθυνόμαστε -για να τελειώσω από εκεί που ξεκίνησα- κυρίως στη νέα γενιά, στα παιδιά που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και τους λέμε ότι η συμμετοχή στα κοινά είναι δύναμη. Τους θυμίζω το τραγούδι του Βασίλη Παπακωνσταντίνου από τη δική μας γενιά, τη γενιά του ’80 όταν μεγαλώναμε:  «Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα». Και τους λέμε «να μην φοβάστε ποτέ».  Όταν συμμετέχετε έχετε δύναμη και εμείς είμαστε η πρώτη δύναμη και στη νεολαία.

Λέμε σε όλους ότι στο σύνθημα που κυριάρχησε πολιτικά τα τελευταία 4 χρόνια «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», απαντάμε: εμείς δεν τελειώνουμε κανέναν.  Αρχίζουμε με όλους. Αρχίζουμε με όλους την προσπάθεια για μια νέα Ελλάδα. Πάμε λοιπόν όλοι μαζί να χτίσουμε την Ελλάδα που ονειρευόμαστε. Πάμε για τη μεγάλη νίκη της Ελλάδος. Πάμε για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Πάμε, ώστε το βράδυ της 26ης Μαΐου να ξημερώσει, επιτέλους, στη χώρα μας μια φωτεινή, μια αισιόδοξη, μια νέα μέρα. Ψηλά τις σημαίες, ψηλά τις σημαίες της Νέας Δημοκρατίας, ψηλά τις ελληνικές σημαίες για την Ελλάδα που αξίζουμε, για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε. Να είστε καλά, καλή δύναμη, καλό αγώνα και εις το επανιδείν.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ανδρικό χάπι αντισύλληψης – Πώς λειτουργεί

Ένα μη ορμονικό ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι ενδέχεται να γίνει πραγματικότητα. Πειράματα υποδεικνύουν ότι...

Συμβουλές για να μην γερνάει ο λαιμός σας

Ο λαιμός είναι μια περιοχή του σώματός μας όπου...

Νέο ενδοσκοπικό σύστημα εντοπίζει τους καρκίνους με ακρίβεια 90%

Η έγκαιρη διάγνωσή τους είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για...

Μάνθος Κλεανθίδης: Έχουμε έναν πολύ δυναμικό Σύνδεσμο Προπονητών Ποδοσφαίρου

Εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 11 Μαρτίου...

Θα στενάξει η Καβάλα από το κυκλοφοριακό το καλοκαίρι

Νίκος Ίμβρος: Για μας τους κατοίκους της πόλης, έτσι...

Όλα είναι έτοιμα για την 19η «Αλφαβητοπαρέλαση»

Πανέτοιμη δηλώνει, μέσω του προέδρου της, Βασίλη Μαυρομμάτη, η...

Εντός των ημερών θα πληρωθούν οι υπάλληλοι των βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Καβάλας

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να λυθεί το πρόβλημα...