Ολοκληρώθηκε με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία το «Διεθνές Σχολείο Κατάρτισης» (Training School), από 1 μέχρι 4 Απριλίου 2025, στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ-ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Δράση COST «SeaWheat» (https://www.cost.eu/actions/CA20106/), με υπεύθυνο τον Δρ. Σωτήριο Ορφανίδη, Διευθυντή Ερευνών. Αφορούσε στην εκμάθηση καινοτόμων τεχνολογιών καλλιέργειας των ειδών του γένους χλωροφυκών Ulva. Πρόκειται για κοινό γένος θαλάσσιων μακροφυκών (μεγάλων φυκών που διακρίνονται με γυμνό μάτι), τα οποία αναπτύσσονται σε όλες τις ακτές της υδρογείου και έχουν πράσινη απόχρωση. Ομοιάζουν μορφολογικά με το κοινό μαρούλι, αλλά περιέχουν πολύ υψηλότερα ποσοστά πρωτεϊνών και μετάλλων, ιδιαίτερα ιωδίου, που βρίσκονται στο θαλασσινό νερό και θεωρούνται ως το «σιτάρι» ή το «λαχανικό» του μέλλοντος.

Στο σχολείο δίδαξαν διεθνώς καταξιωμένοι Ερευνητές και Καθηγητές Πανεπιστημίου, όπως (αλφαβητικά) Prof. Laurie C. Hofmann, Bremerhaven University, Germany, Dr. Stefan Kraan, Chief Scientific Officer at Oceana Organic Products Ltd, Ireland, Dr. Erik Malta, CTAQUA, Spain, Δρ. Σωτήριος Ορφανίδης, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Ελλάδα, Dr. Céline Rebours, Møreforsking AS, Norway, Prof. Muki Shpigel, University of Haifa, Israel (Επιστημονικός Υπεύθυνος της Δράσης COST), Dr. Yossi Tal, SEA-KURA, Israel, Δρ. Ιωάννης Τζοβενής, Microphykos, Ελλάδα, ενώ εκπαιδεύτηκαν δεκαεπτά (17) μεταπτυχιακοί ή μεταδιδακτορικοί φοιτητές από διάφορες χώρες, όπως, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Ισραήλ, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Φιλανδία, οι οποίες συμμετέχουν στη Δράση COST, μετά από ανοιχτή πρόσκληση και επιλογή από τους διδάσκοντες ανάμεσα σε 64 αιτήσεις.

Στην επιτυχία του Σχολείου συνέβαλλαν σημαντικά όλα τα μέλη του «Εργαστηρίου Βενθικής Οικολογίας & Τεχνολογίας», τα οποία άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις σχετικά με την υψηλή τους επιστημονική κατάρτιση.
Κατά την εναρκτήρια τελετή παρευρέθηκε και απεύθυνε χαιρετισμό ο Δρ. Γρηγόρης Κρέη, Διευθυντής Ερευνών και Διευθυντής του ΙΝΑΛΕ.

Αναλυτικότερα, σκοπός του σχολείου ήταν να διδάξει στους συμμετέχοντες τις δεξιότητες που απαιτούνται στον αναδυόμενο τομέα της καλλιέργειας της Ulva και γενικότερα των θαλάσσιων μακροφυκών. Για παράδειγμα, να λάβουν πρακτική εκπαίδευση σε διάφορα συστήματα καλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένης της καλλιέργειας σε δεξαμενές και στη θάλασσα-λιμνοθάλασσες, καθώς και στην ολοκληρωμένη πολυτροφική υδατοκαλλιέργεια (IMTA). Να εκπαιδευτούν στις τεχνικές σποράς, συγκομιδής και επεξεργασίας. Επίσης, να γνωρίσουν και να επικοινωνήσουν με άλλους συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών, ερευνητών και επιχειρηματιών που ενδιαφέρονται για την καλλιέργεια της Ulva για την οικοδόμηση πολύτιμων σχέσεων για μελλοντικές συνεργασίες. Σημειώνεται, ότι η καλλιέργεια των μακροφυκών θεωρείται η πιο φιλική προς το περιβάλλον μορφή υδατοκαλλιέργειας που προσφέρει πολυάριθμα οικολογικά οφέλη. Το σημαντικότερο, τα μακροφύκη δεν απαιτούν γλυκό νερό, γεγονός που μειώνει σημαντικά το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα σε σύγκριση με τη χερσαία γεωργία ή άλλες μορφές υδατοκαλλιέργειας.

Στο πλαίσιο του σχολείου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο «Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου», στην Κεραμωτή, όπου ακολούθησε ξενάγηση από την κα. Κατσούλη Κωνσταντίνα. Στις εγκαταστάσεις του «Αγροτικού Αλιευτικού Συνεταιρισμού Λιμνοθαλασσών Κεραμωτής» στους συμμετέχοντες απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος κ. Σταύρος Αρβανιτάκης, ενώ στη συνέχεια γεύτηκαν τα νοστιμότατα εδέσματα της ταβέρνας.
Συνοπτικά, όλοι οι συμμετέχοντες κερδίσαμε σε γνώσεις και δεξιότητες, ενώ ισχυροποιήσαμε τους δεσμούς μας με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα για μελλοντικές επιστημονικές προσπάθειες. Οι ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις των φιλοξενουμένων, οι οποίες εκφράστηκαν ποικιλοτρόπως, τους καθιστούν «πρεσβευτές» της Ελληνικής επιστήμης, φιλοξενίας και γαστρονομίας στο εξωτερικό, αναδεικνύοντας το ΙΝΑΛΕ ως κέντρο «αριστείας» στη θαλάσσια έρευνα, αλλά και ως εργαλείο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.
Με εκτίμηση,
Σωτήρης Ορφανίδης,
Διευθυντής Ερευνών ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ