Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Τι πρέπει να ξέρετε για τις μωβ μέδουσες

Ημέρα:

spot_img

«Δεν χρειάζεται κανένας πανικός, απλά προσοχή στο κολύμπι, για να μην έρθουμε σε επαφή με τις μωβ μέδουσες», επισημαίνει με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο Θανάσης Ευαγγελόπουλος, ερευνητής βαθμίδας γ’ θαλάσσιας οικολογίας, του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών που εδρεύει στην Νέα Πέραμο του δήμου Παγγαίου.

«Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, υπάρχει έξαρση για το συγκεκριμένο είδος μέδουσας. Είναι ένα φυσικό περιοδικό φαινόμενο που συμβαίνει στη Μεσόγειο κάθε 10 με 12 χρόνια, κάνοντας αυτές τις εξάρσεις του πληθυσμού των μωβ μεδουσών. Και φέτος θα είναι μια χρονιά με αρκετά άτομα αυτού του είδους», αναφέρει σχετικά ο κ. Ευαγγελόπουλος.

«Προσωπικά δεν έχω άμεση γνώση, αλλά υπάρχουν όντως κάποιες αναφορές ότι έχει φτάσει η μωβ μέδουσα μέχρι και την περιοχή μας»

Ερωτηθείς για το αν έχουν εντοπιστεί μωβ μέδουσες στις Π.Ε. Καβάλας και Θάσου, μιας και στη γειτονική Χαλκιδική υπάρχουν πολλές καταγραφές, ο ερευνητής του ΙΝ.ΑΛ.Ε. απαντά: «Προσωπικά δεν έχω άμεση γνώση, αλλά υπάρχουν όντως κάποιες αναφορές ότι έχει φτάσει η μωβ μέδουσα μέχρι και την περιοχή μας. Γενικά αυτές οι μέδουσες ζουν στα ανοιχτά νερά και τα θαλάσσια ρεύματα είναι αυτά που τις μεταφέρουν στην ακτή. Οι εξάρσεις αυτές, όταν συμβαίνουν, ξεκινούν αργά την άνοιξη, κορυφώνεται το φαινόμενο το καλοκαίρι και μετά υπάρχει υποχώρηση».

«Είναι πιθανόν να έχουμε και υφέσεις στο φαινόμενο, καθώς όλα εξαρτώνται από τα θαλάσσια ρεύματα…»

 Παράλληλα, ο κ. Ευαγγελόπουλος επισημαίνει ότι το καλοκαίρι είναι η κατεξοχήν περίοδος που έχουμε μεγάλους αριθμούς των συγκεκριμένων μεδουσών και δεν αποκλείεται να τις έχουμε μαζί μας όλο το φετινό καλοκαίρι.

Επίσης συμπληρώνει ότι «είναι πιθανόν να έχουμε και υφέσεις στο φαινόμενο, καθώς όλα εξαρτώνται από τα θαλάσσια ρεύματα που τις μεταφέρουν στην παραλία. Ανάλογα με την κυκλοφορία των νερών και των ρευμάτων θα έχουμε και την παρουσία τους».

Καλό θα είναι να αποφύγουμε το κολύμπι αν εντοπίσουμε μωβ μέδουσα στη θάλασσα – Το τσίμπημα της είναι επώδυνο

Σε ερώτηση για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε όταν εντοπίσουμε μωβ μέδουσα σε κάποια παραλία, ο Θανάσης Ευαγγελόπουλος απαντά: «Όταν είμαστε σε μια παραλία και εντοπίσουμε τη μωβ μέδουσα, καλό θα είναι να την αποφύγουμε, θέλει προσοχή. Δεν πρέπει επίσης να τις βγάζουμε στην άμμο για να μην τις πατήσουν άλλοι λουόμενοι. Υπάρχουν είδη μεδουσών που ούτε καν καταλαβαίνει κάποιος αν έχει έρθει σε επαφή μαζί τους, αλλά η συγκεκριμένη ανήκει στα είδη που το τσίμπημα της είναι επώδυνο».

Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε για το τσίμπημα του συγκεκριμένου είδους αμμωνία και ξύδι, ούτε γλυκό νερό ή οινόπνευμα 

Ο ερευνητής θαλάσσιας οικολογίας του ΙΝ.ΑΛ.Ε. σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι αν έρθουμε σε επαφή με τα πλοκάμια της μωβ μέδουσας υπογραμμίζει: «Οι περισσότερες μέδουσες χαρακτηρίζονται από τα πλοκάμια που έχουν, πάνω στα οποία υπάρχουν τα λεγόμενα κνιδοκύτταρα που μας δημιουργούν πρόβλημα. Όσα άτομα είναι αλλεργικά, καλό είναι να τις αποφεύγουν ή αν τσιμπηθούν θέλει λίγη περισσότερη προσοχή στην αντιμετώπιση. Επίσης δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε για το τσίμπημα του συγκεκριμένου είδους αμμωνία και ξύδι, ούτε γλυκό νερό ή οινόπνευμα. Καλό κάνει μαγειρική σόδα σε αναλογία με αλμυρό νερό και επίσης είναι σημαντικό να απομακρύνουμε τα κνιδοκύτταρα με μια κάρτα πλαστική (τύπου χρεωστική), όχι πάντως με το χέρι, όπου θα μεταφερθεί το πρόβλημα».

«Με την αναφορά εμφάνισης των συγκεκριμένων μεδουσών, μπορούμε να συμβάλλουμε στην παρακολούθηση του φαινομένου…»

Ο Θανάσης Ευαγγελόπουλος σημειώνει επίσης ότι καλό είναι όταν εντοπίζουμε μωβ μέδουσες στην περιοχή μας να κοινοποιούμε το σημείο στο διαδίκτυο.

«Με την αναφορά εμφάνισης των συγκεκριμένων μεδουσών, μπορούμε να συμβάλλουμε στην παρακολούθηση του φαινομένου. Υπάρχουν δυνατότητες στο διαδίκτυο να καταχωρίζουμε τις παρατηρήσεις μας σχετικά με τις συγκεκριμένες μέδουσες», αναφέρει καταληκτικά στα όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο ερευνητής θαλάσσιας οικολογίας του ΙΝ.ΑΛ.Ε.

Ποια είναι η μωβ μέδουσα

Η μωβ μέδουσα ή τσούχτρα (επιστημονική ονομασία Pelagia noctiluca) είναι μέδουσα της οικογένειας Πελαγίδες και το μόνο αναγνωρισμένο επί του παρόντος είδος στο γένος της. Η Pelagia noctiluca μπορεί να περιγραφεί ως ένας θαλάσσιος οργανισμός με την ικανότητα να λάμπει στο σκοτάδι. Απαντάται παγκοσμίως σε τροπικές και θερμές εύκρατες θάλασσες. Η Pelagia noctiluca θεωρείται η πιο σημαντική μέδουσα που τσιμπάει στη Μεσόγειο Θάλασσα. Τόσο τα πλοκάμια της όσο και -ασυνήθιστο για τις μέδουσες- ο κώδωνας καλύπτονται από κνιδοκύτταρα (κύτταρα που τσιμπούν) και ακόμη και πρόσφατα νεκρά, ξεβρασμένα άτομα, μπορούν να τσιμπήσουν. Το τσίμπημα προκαλεί πόνο που συνήθως διαρκεί 1 με 2 εβδομάδες, τοπική ερυθρότητα, οίδημα και εξάνθημα, αλλά γενικά δεν είναι επικίνδυνο και δεν υπάρχουν καταγεγραμμένοι θάνατοι. Μερικές φορές, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο γενικά και περιλαμβάνουν ζάλη, εμετό και διάρροια. Σπάνια το τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση και να αφήσει ουλές ή υπερχρωματισμένα σημάδια στο δέρμα που μπορεί να παραμείνουν για χρόνια μετά τη συνάντηση. (πηγή: Βικιπαίδεια).

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...

Απεργία με κύρια αιτήματα την ακρίβεια και τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της...

Το Μουσικό Σχολείο θα ψάλλει τον Ακάθιστο Ύμνο στον ναό του Αγ. Νικολάου

Το Μουσικό Σχολείο της Καβάλας, στο πλαίσιο του παιδαγωγικού...

Χιλιάδες επισκέπτες στην «North Aegean Boat Show 2024»

Εξαιρετικά υψηλή ήταν η επισκεψιμότητα της πρώτης έκθεσης «North...

Συναυλία της Άννας Βίσση στην Καβάλα

Οι θαυμαστές της Άννας Βίσση θα έχουν την ευκαιρία...

Μ. Λαζαρίδης προς Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ: «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη»

Σε απάντηση της ανακοίνωσης της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του...

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας φέρνει προβλήματα και πρόστιμα;

Για κάποιους κλάδους είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί Προβλήματα σε...