Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα δημιουργεί μία σειρά από ανισότητες

Ημέρα:

Αργύρης Μυστακίδης: Οι φροντιστές προσπαθήσουμε να υπερβούμε τις όποιες αδυναμίες

«Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι φροντιστές δίνουμε έναν αγώνα στο να προσπαθήσουμε να υπερβούμε τις όποιες αδυναμίες δημιουργεί το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα στο δημόσιο σχολείο».

Τα παραπάνω δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΑ Καβάλας, ο ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου «Πυρήνας», Αργύρης Μυστακίδης, αναφερόμενος στον ρόλο που διαδραματίζουν και τη φετινή χρονιά τα τοπικά φροντιστήρια.

«Το εκπαιδευτικό μας σύστημα δημιουργεί μία σειρά από ανισότητες, τις οποίες δυστυχώς δεν έχει τη δύναμη να υπερβεί…»

«Εδώ και δεκαετίες υπάρχουν πάρα πολλές μελέτες που έχουν εντοπίσει ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα δημιουργεί μία σειρά από ανισότητες, τις οποίες δυστυχώς δεν έχει τη δύναμη να υπερβεί. Και εδώ βρίσκεται ο ρόλος ο δικός μας σαν ένα σύστημα βοηθητικό και σαν ένα σύστημα άρσης ανισοτήτων που δημιουργεί το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Πολλές φορές ακούμε στον δημόσιο λόγο ότι θα γίνουν κάποιες αλλαγές, κάποιες μεταρρυθμίσεις, ώστε να μη χρειάζεται το φροντιστήριο. Μακάρι, εμείς το ευχόμαστε να μη χρειάζεται το φροντιστήριο και εμείς θα βρούμε τον δρόμο μας. Μακάρι τα πράγματα να ήταν τόσο απλά. Εδώ υπάρχουν σε βάθος παθογένειες, οι οποίες απαιτούν έναν σχεδιασμό, όχι στο πόδι, έναν σχεδιασμό, ο οποίος να έχει μέσα του μία προοπτική χρονικού βάθους κι ένα όραμα για το τι περιμένουμε να δούμε από την εκπαίδευση στη χώρα μας την επόμενη μέρα», σημείωσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο κ. Μυστακίδης.

«Βρισκόμαστε σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα όπου τα παιδιά είναι εγκλωβισμένα σε μία πληροφοριοκεντρική δομή…»

«Δυστυχώς αυτά που βλέπουμε και αυτά που αφουγκραζόμαστε ότι έρχονται ως αλλαγές, δεν νομίζω ότι κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Η κατάσταση στην εκπαίδευση δεν διαφέρει πολύ από αυτά που έχουμε συζητήσει πολλές φορές στο παρελθόν. Βρισκόμαστε σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα όπου τα παιδιά είναι εγκλωβισμένα σε μία πληροφοριοκεντρική δομή, η οποία τους παρέχει πάρα πολλή πληροφορία, δεν βλέπουν όμως τον τρόπο για το πώς αυτή την πληροφορία θα τη διαχειριστούν και σε τι θα τους χρησιμεύσει. Με αποτέλεσμα αυτό να έχει σαν επίπτωση να μη διεγείρεται τον ενδιαφέρον τους. Κι αν δεν διεγείρεις το ενδιαφέρον του μαθητή είναι δύσκολο να τον κάνεις ενεργό και συμμέτοχο στο εκπαιδευτικό σύστημα. Εκεί είναι για μένα η μεγάλη αδυναμία», επισήμανε ακόμη ο Αργύρης Μυστακίδης.

«Ο σκοπός είναι να δομήσουμε έτσι τη γνώση που θα δώσουμε στους μαθητές, ώστε να διεγείρουμε τον ενδιαφέρον τους…»

«Χρειαζόμαστε έναν ανασχεδιασμό, ο οποίος θα είναι σύγχρονος, θα χρησιμοποιεί φυσικά τα σύγχρονα μέσα διδασκαλίας, αλλά αυτό δεν είναι ο αυτοσκοπός. Ο σκοπός είναι να δομήσουμε έτσι τη γνώση που θα δώσουμε στους μαθητές, ώστε να διεγείρουμε τον ενδιαφέρον τους και να νοηματοδοτήσουμε, γιατί τα μαθαίνει το παιδί αυτά τα πράγματα, σε τι θα του χρειαστούν και να τον εμπλέξουμε ενεργά σε αυτή τη διαδικασία. Εκεί χρειάζεται η μεγάλη σπουδή και χρειάζονται και γενναίες παρεμβάσεις, όχι απλά να αλλάξουμε το πώς θα μετράνε οι βαθμοί σε κάθε τάξη ή αν η Α’ και Β’ Λυκείου θα συμμετέχουν στο εθνικό απολυτήριο. Το εκπαιδευτικό σύστημα ξεκινά από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και τελειώνει στο Λύκειο. Εκεί χρειάζεται μία συνέχεια στις παραμέτρους που εξέθεσα προηγουμένως», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Μυστακίδης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...