Θανάσης Μητρόπουλος: Προτιμούν τα παιδιά να δουλέψουν για να νοικιάσουν έξω, παρά να μείνουν σε έναν χώρο μίζερο / Να βάλει νερό στο κρασί της η κτηματαγορά
Πρώτο θέμα στην ατζέντα της διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, είναι αυτό των φοιτητικών εστιών του πανεπιστημιακού κόμβου της Καβάλας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο καθηγητής του ιδρύματος, Θανάσης Μητρόπουλος.
Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο κ. Μητρόπουλος, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι εστίες είναι αποκρουστική, είναι παρωχημένες και η ανακαίνισή τους είναι επιτακτική. Τόνισε δε ότι την επόμενη χρονιά η εικόνα τους θα είναι εντελώς διαφορετική.
«Θα πρέπει να γίνουν ανακαινίσεις, για να γίνουν ελκυστικές για τους φοιτητές μας που προέρχονται από ασθενέστερες οικονομικά τάξεις και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα ενοίκια…»
«Οι φοιτητικές εστίες είναι ένα θέμα που το έχουμε συζητήσει και με τον πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχουμε 400 κλίνες συνολικά, είναι όμως εστίες παλιάς κοπής, 9 μέτρα η κάθε μια, με κοινές τουαλέτες και δυο φοιτητές μέσα. Η πρότασή μου ήταν να είναι ένα μόνο άτομο με 200 κλίνες σε καλή κατάσταση και να γίνει ανακαίνιση όλων των εστιών. Είναι παρωχημένες, ακόμη και για ένα άτομο. Θα έπρεπε να είναι 15 με 20 μέτρα και είναι μόνο 9 μέτρα. Θα πρέπει να γίνουν ανακαινίσεις, για να γίνουν ελκυστικές για τους φοιτητές μας που προέρχονται από ασθενέστερες οικονομικά τάξεις και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα ενοίκια», επισήμανε σχετικά ο κ. Μητρόπουλος.
«Υπάρχουν δωμάτια άδεια αυτή την στιγμή. Είναι τελείως αποκρουστικές οι φοιτητικές εστίες. Προτιμούν τα παιδιά να δουλέψουν για να νοικιάσουν έξω, παρά να μείνουν σε έναν χώρο μίζερο…»
«Επομένως αυτό είναι κάτι που θα το κάνει το Πανεπιστήμιο, το έχει αποδεχτεί και ο πρύτανης και είναι βέβαιο ότι σύντομα θα προχωρήσει. Είναι πρώτο θέμα στην ατζέντα, δεν είναι απλά ψηλά στην ατζέντα του Δ.Π.Θ. Του χρόνου νομίζω ότι τα δωμάτια θα είναι μόνο για ένα άτομο με μια σοβαρή ανακαίνιση των χώρων και με άλλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Υπάρχουν δωμάτια άδεια αυτή την στιγμή. Είναι τελείως αποκρουστικές οι φοιτητικές εστίες με τη σημερινή τους μορφή. Προτιμούν τα παιδιά να δουλέψουν για να νοικιάσουν έξω, παρά να μείνουν σε έναν χώρο μίζερο», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Μητρόπουλος.
Στις 2 Σεπτεμβρίου ξεκινά η εξεταστική περίοδος – Την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν και οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών με την Πανεπιστημιούπολη Καβάλας να αναμένει συνολικά 650 φοιτητές
Όσον αφορά τα της εξεταστικής περιόδου, ο καθηγητής του ιδρύματος δήλωσε: «Η εξεταστική περίοδος ξεκινά στις 2 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ένα μήνα. Την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν και οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών με την Πανεπιστημιούπολη Καβάλας να αναμένει συνολικά 650 φοιτητές. Ο αριθμός τους ήταν αναμενόμενος, καθώς αυξήθηκαν οι βάσεις στην Πανεπιστημιούπολη Καβάλας. Από την άλλη χρειάζεται να γίνουν ορισμένες παρεμβάσεις αυτή τη στιγμή στον χώρο του Πανεπιστημίου γιατί υπάρχουν κάποια ζητήματα. Για παράδειγμα πρέπει να αλλάξουν οι πινακίδες που ακόμη αναφέρουν τον κόμβο του Δ.Π.Θ. ως Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας. Θα πρέπει να τοποθετηθούν πινακίδες στην πόλη της Καβάλας για να οδηγούν στη σωστή κατεύθυνση και να μη μπερδεύεται ο κόσμος».
«Να βάλει νερό στο κρασί της η κτηματαγορά, αλλά και το Πανεπιστήμιο να ευαισθητοποιήσει την αγορά για να αντιληφθεί τι γίνεται…»
Τέλος, όσον αφορά το μείζον θέμα των υψηλών ενοικίων και τη δυσκολία εξεύρεσης φοιτητικής στέγης, ο Θανάσης Μητρόπουλος ανέφερε: «Θα πρέπει να υπάρχει μια αυτοσυγκράτηση της μεσιτικής αγοράς, διότι ακούμε για πολύ υψηλά ενοίκια που αρχίζουν και τρομάζουν τον κόσμο και σιγά σιγά θα έχουμε προβλήματα. Όχι μόνο είναι δραματική η κατάσταση, αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε όλοι και είναι και ευθύνη του Πανεπιστημίου να ενεργοποιήσει την αγορά. Αυτή κινείται με έναν χαρακτήρα, αφού μπορώ να έχω ένα υψηλότερο ενοίκιο γιατί να μη το κάνω. Όμως πολύ σύντομα η αγορά θα αντιληφθεί ότι αν το ενοίκιο είναι πάρα πολύ υψηλό, τότε μπορεί να είναι πολύ πιο προσοδοφόρο να σπουδάσει το παιδί σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο δίπλα στο σπίτι του και στο τέλος θα ξεμείνουν όλα αυτά τα σπίτια χωρίς να υπάρχει τίποτα. Να βάλει νερό στο κρασί της η κτηματαγορά, αλλά και το Πανεπιστήμιο να ευαισθητοποιήσει την αγορά για να αντιληφθεί τι γίνεται. Σωστό είναι να θες να μεγιστοποιήσεις τα κέρδη σου, αλλά θα πρέπει να βλέπουμε και λίγο μακρύτερα γιατί σε δυο με τρία χρόνια όλα αυτά θα αρχίσουν να πηγαίνουν προς τα κάτω. Μιλάμε για ενοίκια 500 ευρώ, συν τη διατροφή, τόσα θα ζητάνε πάνω κάτω και οι ιδιώτες για δίδακτρα. Ναι, το Πανεπιστήμιο είναι καλύτερο από το οποιοδήποτε ιδιωτικό που θα ανοίξει, αλλά να το βοηθήσει και η τοπική κοινωνία και η αγορά να σταθεί. Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα στη χώρα».