Μειώνονται οι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης

Ημέρα:

Αργύρης Μυστακίδης: Ο χαμένος διδακτικός χρόνος και οι δυσκολίες στο μάθημα της Φυσικής, «σπρώχνουν» τους μαθητές σε άλλα πεδία / Τα παιδιά δεν φέρνουν καλά αποτελέσματα, απογοητεύονται και νομίζουν ότι το πρόβλημα είναι δικό τους / Σε λίγο τα Πολυτεχνεία μας δεν θα έχουν κόσμο κι εμείς θεωρούμε ότι είμαστε οι πρωτοπόροι της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης

Στα βασικά προβλήματα που αφορούν το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας, αναφέρθηκε στο πλαίσιο δηλώσεών που παραχώρησε στον «Ενήμερο», ο φυσικός και ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου «Πυρήνας», Αργύρης Μυστακίδης.

Η στρεβλή λειτουργία των Επαγγελματικών Λυκείων, ο χαμένος διδακτικός χρόνος, αλλά και μια σοβαρή απόρροια αυτού, που δεν είναι άλλη από την κατακόρυφη μείωση των υποψηφίων της Θετικής Κατεύθυνσης, ήταν τα προβλήματα στα οποία αναφέρθηκε αναλυτικά ο κ, Μυστακίδης.

«Ο πολύς χαμένος διδακτικός χρόνος, δημιουργεί έντονη ασυμμετρία μεταξύ των προβλεπόμενων ωρών, από το αναλυτικό πρόγραμμα κάθε μαθήματος και αυτών που πραγματικά υλοποιούνται…»

«Βασικό και διαχρονικό πρόβλημα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, ήταν και παραμένει ο πολύς χαμένος διδακτικός χρόνος, καθώς δημιουργεί έντονη ασυμμετρία μεταξύ των προβλεπόμενων ωρών, από το αναλυτικό πρόγραμμα κάθε μαθήματος και αυτών που πραγματικά υλοποιούνται. Σε ορισμένα δε μαθήματα, όπως η Φυσική, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο. Στερεί από τους διδάσκοντες τον απαραίτητο διδακτικό χρόνο, που απαιτείται για να αφομοιωθούν και να εμπεδωθούν οι έννοιες από τους μαθητές, με αποτέλεσμα να γίνεται μια ταχύτατη και διεκπεραιωτική κάλυψη της ύλης, αποθαρρύνοντας τους μαθητές, καθώς δεν τους αφήνει τον χρόνο να κατανοήσουν την ύλη», ανέφερε αρχικά ο Αργύρης Μυστακίδης.

«Το ζήτημα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα και είναι μια από τις κύριες αιτίες που στερεί πια από υποψηφίους τη Θετική Κατεύθυνση και δεν είναι κάτι που πρέπει να προσπερνούμε με επιπολαιότητα…»

«Το αποτέλεσμα είναι μια εντελώς τυπολατρική λειτουργία του συστήματος που θεωρεί ότι διεκπεραιώνει την αποστολή του, απλά βάζοντας ένα διαγώνισμα σε ύλη που δεν έχει καλυφθεί επί της ουσίας και σε βάθος. Τα παιδιά δεν φέρνουν καλά αποτελέσματα, απογοητεύονται και νομίζουν ότι το πρόβλημα είναι δικό τους. Το ζήτημα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα και είναι μια από τις κύριες αιτίες που στερεί πια από υποψηφίους τη Θετική Κατεύθυνση και δεν είναι κάτι που πρέπει να προσπερνούμε με επιπολαιότητα. Θα φέρω σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα την περσινή χρονιά: ενώ οι υποψήφιοι που έδωσαν Πανελλαδικές ήταν στο σύνολο κατά 1.200 περισσότεροι απ’ ότι το 2022, η Θετική Κατεύθυνση είδε 1.000 λιγότερους υποψηφίους. Να θυμίσω ότι η Θετική Κατεύθυνση φιλοξενεί τις περισσότερες σε πλήθος σχολές και τα πιο δυναμικά τμήματα, σχετιζόμενα άμεσα με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο κ. Μυστακίδης.

«Σε λίγο τα Πολυτεχνεία μας δεν θα έχουν κόσμο κι εμείς θεωρούμε ότι είμαστε οι πρωτοπόροι της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης…»

«Ζούμε σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την εκτόξευση των τεχνολογικών δυνατοτήτων. Τα Πολυτεχνεία έπρεπε να θεωρούνται και θεωρούνται διεθνώς, επιλογές πρώτης γραμμής. Εξασφαλίζουν εξαιρετικές προοπτικές εργασίας σε όλους τους φοιτητές τους σε διεθνές επίπεδο και εμείς στερούμε υποψηφίους από αυτόν τον τομέα, όχι γιατί τα παιδιά δεν τους αρέσουν οι σπουδές, αλλά γιατί αποθαρρύνονται από την Β’ Λυκείου κιόλας, με τη μεγάλη δυσκολία που έχει η ύλη και τη μεγάλη έκτασή της. Ειδικά στο μάθημα της Φυσικής, αυτό που γίνεται, είναι καθαρή πρόκληση. Το αποτέλεσμα είναι να οδηγούνται οι μαθητές στην πιο εύκολη επιλογή, που είναι η κατεύθυνση των Οικονομικών Σπουδών, η οποία έχει εδώ και χρόνια υπερκορεστεί και σε επίπεδο υποψηφίων, αλλά και πτυχιούχων. Η αδικία καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη, εάν λάβουμε υπόψη μας τα λεγόμενα κοινά τμήματα, τις σχολές της ΕΛ.ΑΣ., της Π.Υ., του Λ.Σ., τα τμήματα Μουσικών Σπουδών, τα Παιδαγωγικά, τα τμήματα Φυσικής Αγωγής, που είναι δηλαδή προσβάσιμα από όλα τα Επιστημονικά Πεδία. Πώς λοιπόν να συναγωνιστεί ένας υποψήφιος των Θετικών σπουδών, έναν άλλον της Οικονομίας, όπου η βαθμολογία και τα μόρια συγκεντρώνονται με απίστευτα λιγότερο κόπο και πολύ μεγαλύτερη ευκολία; Χρόνια τα λέμε, αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Σε λίγο τα Πολυτεχνεία μας δεν θα έχουν κόσμο κι εμείς θεωρούμε ότι είμαστε οι πρωτοπόροι της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης», ανέφερε ακόμη για το θέμα ο κ. Μυστακίδης.

«Έχουμε κάνει το ΕΠΑ.Λ. έναν παράδρομο για το Πανεπιστήμιο. Αυτό είναι μια στρεβλή λειτουργία του ΕΠΑ.Λ. που παγιδεύει μαθητές σε μια διαδρομή που κι αυτή έχει φρακάρει τα τελευταία χρόνια…»

Τέλος, ως ένα ακόμη από τα προβλήματα που έχει το εκπαιδευτικό σύστημα, σύμφωνα πάντα με τον Αργύρη Μυστακίδη, είναι και η στρεβλή λειτουργία του Επαγγελματικού Λυκείου. «Το ΕΠΑ.Λ. φτιάχτηκε για να δημιουργεί καταρτισμένους επαγγελματίες, όπως λέει και το όνομά του. Και σωστά θα έπρεπε να τους δημιουργεί, μιας και η αγορά εργασίας «διψάει» για καταρτισμένους τεχνίτες. Γνωρίζουμε όλοι πόσο δύσκολο είναι να βρεις έναν σωστό ηλεκτρολόγο, έναν σωστό υδραυλικό. Αν είχαμε τα ΕΠΑ.Λ. να βγάζουν σωστούς επαγγελματίες, όλα αυτά τα παιδιά θα είχαν εξαιρετική σταδιοδρομία στην αγορά εργασίας. Αντ’ αυτού έχουμε κάνει το ΕΠΑ.Λ. έναν παράδρομο για το Πανεπιστήμιο. Αυτό είναι μια στρεβλή λειτουργία του ΕΠΑ.Λ. που παγιδεύει μαθητές σε μια διαδρομή που κι αυτή έχει φρακάρει τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το ποσοστό επιτυχίας στο Πανεπιστήμιο από το ΕΠΑ.Λ. κυμαίνεται γύρω στο 35% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο Γενικό Λύκειο είναι κοντά στο 70%. Άρα και εκεί πρέπει να εστιάσει το υπουργείο Παιδείας, για να αποκαταστήσει τον πραγματικό ρόλο του ΕΠΑ.Λ. που είναι η δημιουργία καταρτισμένων επαγγελματιών», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Μυστακίδης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του δήμου Καβάλας

Το πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του δήμου Καβάλας έχει...

Πολιτιστικός Σύλλογος Κηπούπολης-Καλαμίτσας: «Η γειτονιά των Ξωτικών και ο Άγιος Βασίλης»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κηπούπολης-Καλαμίτσας είναι στην ευχάριστη θέση να...

Πανηγυρίζει ο ιερός ναός Αγίου Νικολάου στην Καβάλα

Το πρόγραμμα των ιερών Ακολουθιών της εορτής του αγίου...

«Δεσποινίς Μαργαρίτα» στο θέατρο «Αμαλία» Θεσσαλονίκης

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Ο Ρομπέρτο Ατάϋντε γεννήθηκε το...

Καβάλα: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας σε τροχαίο

Την 2-12-2023 και ώρα 21.45΄, στην επαρχιακή οδό  Κεραμωτής...

Η αγορά της Καβάλας βάζει τα γιορτινά της

Γιάννης Τσίρλης: Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου το «Pre Christmas...

Απόστολος Χρόνης: Προάγγελος ιδιωτικοποίησης οι συνενώσεις των ΔΕΥΑ;

Την έντονη ανησυχία του για την πιθανή ιδιωτικοποίηση του...