Τετάρτη, 2 Ιουλίου, 2025
Τετάρτη, 2 Ιουλίου, 2025

Μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των μαθητών στα σχολεία της Καβάλας

Ημέρα:

spot_img
spot_img
spot_img

Αθανασία Γαϊτανίδου: Έχουμε φτάσει στο σημείο και μέσα στην πόλη της Καβάλας να έχουμε τάξεις με μονοψήφιο αριθμό μαθητών / Με 5, 6 ή ακόμη και 4 μαθητές δεν εξασφαλίζεται το καλύτερο παιδαγωγικό περιβάλλον / Μεγάλο πρόβλημα είναι το δημογραφικό

Διαρκώς μειούμενος βαίνει ο αριθμός των μαθητών στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, καθώς από το σχολικό έτος 2018 – 2019 μέχρι το τρέχον σχολικό έτος, οι μαθητές είναι κατά 1.500 λιγότεροι.

Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΑ Καβάλας, μ’ αφορμή τις συγχωνεύσεις τάξεων, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Καβάλας, Αθανασία Γαϊτανίδου.

«Έχουμε φτάσει στο σημείο και μέσα στην πόλη της Καβάλας και εκτός αυτής να έχουμε τάξεις με μονοψήφιο αριθμό μαθητών. Με 5, 6 ή ακόμη και 4 μαθητές…»

«Οι συγχωνεύσεις είναι μια διοικητική πράξη που αφορά κάθε χρόνο την λειτουργικότητα των σχολείων, που υπάγεται σε μια παλιά νομοθεσία που λέει ότι το 6θεσιο σχολείο μπορεί να έχει μέχρι και 150 παιδιά και η άλλη προσέγγιση είναι ότι η δυναμική του τμήματος δεν μπορεί να είναι κάτω από 12 μαθητές. Έχουμε φτάσει στο σημείο και μέσα στην πόλη της Καβάλας και εκτός αυτής να έχουμε τάξεις με μονοψήφιο αριθμό μαθητών. Με 5, 6 ή ακόμη και 4 μαθητές. Οι συνθήκες αυτές δεν εξασφαλίζουν το καλύτερο παιδαγωγικό περιβάλλον», ανέφερε αρχικά η κ. Γαϊτανίδου.

«Δική μου εντολή ήταν στους διευθυντές όταν φτάνετε στα 20 παιδιά και βλέπετε ότι δεν θα φτάσετε στα 30 για να «σπάσει» το τμήμα, ενημερώστε τους γονείς να πάνε σε όμορο σχολείο, που έχει μονοψήφιο αριθμό…»

«Από το σχολικό έτος 2018 – 2019 μέχρι αυτό που διανύουμε έχουμε 1.500 μαθητές λιγότερους. Αυτό δεν μπορεί να μην έχει αντίκτυπο στα σχολεία μας. Στην Π.Ε. Καβάλας δεν υπάρχει 6θεσιο σχολείο με 150 μαθητές. Με 150 μαθητές λειτουργούμε 10θεσια που θα έπρεπε να είναι 6θεσια. Όσα τμήματα «σπάσανε» της Α’ τάξης φέτος ήταν στους 30 μαθητές κι έχουμε τμήματα από 15 παιδιά. Όχι αυτό που λένε ότι μαζεύουμε 25 παιδιά. Δική μου προφορική εντολή ήταν στους διευθυντές όταν φτάνετε στα 20 παιδιά και βλέπετε ότι δεν θα φτάσετε στα 30 για να «σπάσει» το τμήμα, ενημερώστε τους γονείς να πάνε σε όμορο σχολείο, που έχει μονοψήφιο αριθμό», επισήμανε στη συνέχεια η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Καβάλας.

«Έχουμε μεγάλη μείωση στο μαθητικό πληθυσμό μιας και το δημογραφικό πρόβλημα είναι γενικότερο…»

«Φτάσαμε σε σημείο πέρυσι να έχουμε 27 – 28 μαθητές σε τμήματα και για τους 3 που παροτρύναμε να πάνε σε όμορο σχολείο τους ήταν αδύνατο να πάνε. Δεν είναι εντολή της διοίκησης να μαζεύονται 25 και 26 παιδιά σε μια τάξη. Η δική μας εντολή είναι όταν φτάνουμε στα 30 να «σπάει» το τμήμα σε 15 και 15, να μην κάνουν εγγραφές πάνω από 20. Έχουμε μεγάλη μείωση στο μαθητικό πληθυσμό μιας και το δημογραφικό πρόβλημα είναι γενικότερο. Εγώ είμαι μαζί τους, στα 15 -16 παιδιά μπορούμε, αλλά όχι να μαζευόμαστε μέχρι 25 παιδιά και στο άλλο σχολείο να μην πηγαίνει κανένας. Δημόσιο σχολείο είναι και το ένα, δημόσιο σχολείο και το άλλο. Αυτή η δυσμορφία που παρατηρείται είναι αποτέλεσμα μη κατανόησης. Μη σωστής επικοινωνίας με τις σχολικές μονάδες, με τους διευθυντές των σχολείων που έκαναν τις εγγραφές; Κάτι που εδώ και χρόνια το τονίζω», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις της η κ. Γαϊτανίδου. 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στένωση καρωτίδας. Μήπως πρόκειται για… σιωπηλό κίνδυνο;

Η στένωση καρωτίδας, που ονομάζεται επίσης καρωτιδική νόσος, είναι...

Βασιλική Βασιλειάδου: Σχεδίασε μελετημένα και με τόλμη το μηχανογραφικό

"Μην υποτιμάτε τμήματα με χαμηλότερες βάσεις, καθώς συχνά έχουν...

Υπογράφηκε η σύμβαση για την επέκταση του Δημοτικού Σχολείου Ποδοχωρίου

Από τον δήμο Παγγαίου εκδόθηκε το παρακάω δελτίο τύπου: Υπογράφηκε...

Παράταση για έναν ακόμη μήνα στο έργο της πλατείας Καπνεργάτη

Παράταση εργασιών για έναν ακόμη μήνα ζήτησε ο ανάδοχος...

Έλεγχοι ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς στον Δήμο Καβάλας  

Ο Δήμος Καβάλας ενημερώνει τους δημότες για την έναρξη...

Καλοκαιρινές Μουσικές Εκδηλώσεις του Δήμου Θάσου 2025

Στην παραλία Λιμεναρίων και στον αύλειο χώρο του «Αρχαιολογικού...

Πατίνια για μωρά & παιδικά κράνη: Ασφάλεια, χαρά και ελευθερία στις πρώτες βόλτες

Πατίνια για μωρά: Το πρώτο βήμα προς την ανεξαρτησία Υπάρχει...

Στο λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος» η ΤΠΚ «ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ»

Η πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού ΤΠΚ "ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ", κατέπλευσε...