Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
spot_img

Μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των μαθητών στα σχολεία της Καβάλας

Ημέρα:

Αθανασία Γαϊτανίδου: Έχουμε φτάσει στο σημείο και μέσα στην πόλη της Καβάλας να έχουμε τάξεις με μονοψήφιο αριθμό μαθητών / Με 5, 6 ή ακόμη και 4 μαθητές δεν εξασφαλίζεται το καλύτερο παιδαγωγικό περιβάλλον / Μεγάλο πρόβλημα είναι το δημογραφικό

Διαρκώς μειούμενος βαίνει ο αριθμός των μαθητών στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, καθώς από το σχολικό έτος 2018 – 2019 μέχρι το τρέχον σχολικό έτος, οι μαθητές είναι κατά 1.500 λιγότεροι.

Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΑ Καβάλας, μ’ αφορμή τις συγχωνεύσεις τάξεων, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Καβάλας, Αθανασία Γαϊτανίδου.

«Έχουμε φτάσει στο σημείο και μέσα στην πόλη της Καβάλας και εκτός αυτής να έχουμε τάξεις με μονοψήφιο αριθμό μαθητών. Με 5, 6 ή ακόμη και 4 μαθητές…»

«Οι συγχωνεύσεις είναι μια διοικητική πράξη που αφορά κάθε χρόνο την λειτουργικότητα των σχολείων, που υπάγεται σε μια παλιά νομοθεσία που λέει ότι το 6θεσιο σχολείο μπορεί να έχει μέχρι και 150 παιδιά και η άλλη προσέγγιση είναι ότι η δυναμική του τμήματος δεν μπορεί να είναι κάτω από 12 μαθητές. Έχουμε φτάσει στο σημείο και μέσα στην πόλη της Καβάλας και εκτός αυτής να έχουμε τάξεις με μονοψήφιο αριθμό μαθητών. Με 5, 6 ή ακόμη και 4 μαθητές. Οι συνθήκες αυτές δεν εξασφαλίζουν το καλύτερο παιδαγωγικό περιβάλλον», ανέφερε αρχικά η κ. Γαϊτανίδου.

«Δική μου εντολή ήταν στους διευθυντές όταν φτάνετε στα 20 παιδιά και βλέπετε ότι δεν θα φτάσετε στα 30 για να «σπάσει» το τμήμα, ενημερώστε τους γονείς να πάνε σε όμορο σχολείο, που έχει μονοψήφιο αριθμό…»

«Από το σχολικό έτος 2018 – 2019 μέχρι αυτό που διανύουμε έχουμε 1.500 μαθητές λιγότερους. Αυτό δεν μπορεί να μην έχει αντίκτυπο στα σχολεία μας. Στην Π.Ε. Καβάλας δεν υπάρχει 6θεσιο σχολείο με 150 μαθητές. Με 150 μαθητές λειτουργούμε 10θεσια που θα έπρεπε να είναι 6θεσια. Όσα τμήματα «σπάσανε» της Α’ τάξης φέτος ήταν στους 30 μαθητές κι έχουμε τμήματα από 15 παιδιά. Όχι αυτό που λένε ότι μαζεύουμε 25 παιδιά. Δική μου προφορική εντολή ήταν στους διευθυντές όταν φτάνετε στα 20 παιδιά και βλέπετε ότι δεν θα φτάσετε στα 30 για να «σπάσει» το τμήμα, ενημερώστε τους γονείς να πάνε σε όμορο σχολείο, που έχει μονοψήφιο αριθμό», επισήμανε στη συνέχεια η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Καβάλας.

«Έχουμε μεγάλη μείωση στο μαθητικό πληθυσμό μιας και το δημογραφικό πρόβλημα είναι γενικότερο…»

«Φτάσαμε σε σημείο πέρυσι να έχουμε 27 – 28 μαθητές σε τμήματα και για τους 3 που παροτρύναμε να πάνε σε όμορο σχολείο τους ήταν αδύνατο να πάνε. Δεν είναι εντολή της διοίκησης να μαζεύονται 25 και 26 παιδιά σε μια τάξη. Η δική μας εντολή είναι όταν φτάνουμε στα 30 να «σπάει» το τμήμα σε 15 και 15, να μην κάνουν εγγραφές πάνω από 20. Έχουμε μεγάλη μείωση στο μαθητικό πληθυσμό μιας και το δημογραφικό πρόβλημα είναι γενικότερο. Εγώ είμαι μαζί τους, στα 15 -16 παιδιά μπορούμε, αλλά όχι να μαζευόμαστε μέχρι 25 παιδιά και στο άλλο σχολείο να μην πηγαίνει κανένας. Δημόσιο σχολείο είναι και το ένα, δημόσιο σχολείο και το άλλο. Αυτή η δυσμορφία που παρατηρείται είναι αποτέλεσμα μη κατανόησης. Μη σωστής επικοινωνίας με τις σχολικές μονάδες, με τους διευθυντές των σχολείων που έκαναν τις εγγραφές; Κάτι που εδώ και χρόνια το τονίζω», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις της η κ. Γαϊτανίδου. 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά πάνω από τον Μπάτη

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά η οποία ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης 16...

Πυρκαγιά πάνω από τον Μπάτη

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης σε δασώδη περιοχή...

«Ηρακλής Μαινόμενος» στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Η εμβληματική τραγωδία του Ευριπίδη, «Ηρακλής Μαινόμενος», θα παρουσιαστεί...

Καβάλα: Σύλληψη για κατοχή ναρκωτικών

Συνελήφθη την Δευτέρα (15-7-2024) το πρωί στην Καβάλα, από...

Εργασίες δασικής οδοποιίας και υλοτόμησης στα δάση της Καβάλας

Το Δασαρχείο Καβάλας ενημερώνει όλους τους πολίτες, επαγγελματίες, περιπατητές...

Εγγραφές βρεφών και νηπίων στο «Κιτσικοπούλειο» της ΙΜΦΝΘ

Aπό την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου ανα­κοινώνεται,...

Στους ρυθμούς του Cosmopolis μπαίνει η Καβάλα

 Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος, η πόλη της...