Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Μαθητές και μαθήτριες του 5ου Γυμνασίου Καβάλας επισκέφθηκαν την Δράμα

Ημέρα:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ο Δήμος Δράμας είχε τη χαρά να υποδεχθεί 40 μαθητές και μαθήτριες του 5ου Γυμνασίου Καβάλας, οι οποίοι, συνοδευόμενοι από πέντε εκπαιδευτικούς – δύο εκ των οποίων κατάγονται από τη Δράμα – επισκέφθηκαν την πόλη μας στο πλαίσιο των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την τοπική ιστορία και την ιστορία της τέχνης.

Η περιήγησή τους την οποία ανέλαβε προσωπικά ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Γ. Τσακίρης,  ξεκίνησε από τον Χριστοδούλειο Οίκο Ξενίας, στην αίθουσα που βρίσκεται πάνω από το χώρο του συσσιτίου της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας στην Αγία Τριάδα. Εκεί, η τοπική Εκκλησία έχει φιλοτεχνήσει μια εντυπωσιακή εικαστική ιστόρηση της σύγχρονης δραμινής ιστορίας, όπου απεικονίζονται τα ποτάμια, τα βουνά και οι λίμνες της περιοχής προσωποποιημένα, οι ήρωες που κράτησαν ζωντανή την ελληνικότητα κατά την ύστερη τουρκοκρατία, οι ευεργέτες και Άγιοι της περιοχής, καθώς και ο Άγιος Χρυσόστομος με το έργο του για την κατασκευή σχολείων και ευκτηρίων οίκων. Στο έργο προβάλλεται η Δράμα ως καταφύγιο των Θρακών, Ποντίων και Καππαδοκών προσφύγων. Το έργο ανήκει στον Δραμινό ζωγράφο Κωνσταντίνο Κουγιουμτζή, ο οποίος συνεχίζει την παράδοση των ζωφόρων, ακολουθώντας τα βήματα καλλιτεχνών όπως ο Φώτης Κόντογλου.

Στη συνέχεια, οι μαθητές επισκέφθηκαν το Σαντιρβάν Τζαμί, όπου ενημερώθηκαν για την τοπική ιστορία της περιοχής του παλιού “τουρκομαχαλά” της Δράμας και για το έργο ευπατρίδων ευεργετών, από τον Αντώνη Μπενάκη μέχρι τον Κώστα Αποστολίδη και τον Άρη Θεοδωρίδη. Στον χώρο του Σαντιρβάν, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη, η οποία φιλοξενείται στην πόλη μας τους τελευταίους τρεις μήνες, και είχαν τη δυνατότητα να εξετάσουν από κοντά θρησκευτικές εικόνες και κειμήλια, βιώνοντας την τέχνη που εξυψώνει τον άνθρωπο.

Η περιήγηση ολοκληρώθηκε με μια επίσκεψη στην παλιά χριστιανική συνοικία της Δράμας, με τελικό προορισμό την Αγία Βαρβάρα και το Μαρμάρινο Σπίτι.

Η παρουσία μαθητών από μια γειτονική πόλη και η ξενάγησή τους στη Δράμα αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και συνάμα μια σημαντική ευθύνη για κάθε Δραμινό. Είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τη σπουδαιότητα της πόλης μας και την αφοσίωση που της οφείλουμε.

Ο Δήμος Δράμας εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς το 5ο Γυμνάσιο Καβάλας, τη διεύθυνση και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, την Ιερά Μητρόπολη Δράμας, καθώς και τους υπευθύνους των μουσειακών χώρων Σαντιρβάν Τζαμί και Μαρμάρινο Σπίτι, για τη συμβολή τους στη δημιουργική αυτή εμπειρία.

Τέτοιου είδους  δράσεις προάγουν τον τουρισμό και νοηματοδοτούν τη συλλογική ζωή στην πόλη μας

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ικανοποιητική ήταν η κίνηση στην εστίαση τις μέρες του Πάσχα

Γιώργος Βαφείδης: Αν μπορέσουμε να επιλύσουμε κάποια από τα...

Ήταν ένα πολύ δυνατό τετραήμερο για την Θάσο

Μεγάλη η επισκεψιμότητα στο νησί τις μέρες του Πάσχα Περίοδο...

Οι τόκοι του ΕΦΚΑ και οι άχρηστοι της πολιτικής

Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος Αναρωτιέμαι πολλές φορές πως και το...

Εγκρίθηκε η μελέτη για τον νέο Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Βύρωνα

Από την Ιερά Μητρόπολη γίνεται γνωστό ότι, μετά από...

Καλές πληρότητες στα ξενοδοχεία της Καβάλας το τριήμερο του Πάσχα

Γέμισαν τα ξενοδοχεία της Καβάλας στη διάρκεια της πασχαλινής...

Καβάλα: Προσπάθησαν να διαρρήξουν κατάστημα

Συνελήφθησαν επ΄αυτοφώρω τις πρώτες πρωινές ώρες της 22-4-2025 στην...

Επαναλειτουργεί το τμήμα Υπερήχων στο Νοσοκομείο Καβάλας

Από τον Μάιο 2025 επαναλειτουργεί το τμήμα Υπερήχων για...

Ημέρα Καριέρας στη Θάσο

Από το Σωματείο Επαγγελματιών Θάσου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...