Για δύο σημαντικά μεταπτυχιακά που υλοποιεί η Πανεπιστημιούπολη Καβάλας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, μίλησε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας της Πανεπιστημιούπολης Καβάλας, Θανάσης Μητρόπουλος.
«Το πρώτο μεταπτυχιακό αναφέρεται στις χημικές βιομηχανίες, υλοποιείται το 2025 – 2026 και αποτελεί επανίδρυση ενός μεταπτυχιακού που τρέχει ήδη, επειδή υπάρχει μία νομοθετική ρύθμιση που λέει ότι τα μεταπτυχιακά θα πρέπει να επανιδρύονται κάθε τρία χρόνια», ανέφερε αρχικά ο κ. Μητρόπουλος.
«Είναι κάτι πάρα πολύ χρήσιμο σε όλες τις βιομηχανίες και επομένως έχει μία σχεδόν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση στους αποφοίτους…»
«Έγινε αυτό οπότε θα λειτουργήσει το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό που έχει κόστος 4,500€, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί αναφέρεται στην υγιεινή και ασφάλεια εργασίας. Είναι κάτι πάρα πολύ χρήσιμο σε όλες τις βιομηχανίες και επομένως έχει μία σχεδόν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση στους αποφοίτους. Θα ήθελα να σημειώσω ότι το 2026 – 2027 θα ξεκινήσει και το δεύτερο μεταπτυχιακό, το οποίο έχουμε με το πανεπιστήμιο York του Καναδά στο Τορόντο, που αναφέρεται στην ανθεκτικότητα και τη διαχείριση κρίσεων. Είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό μεταπτυχιακό, καθώς κυρίως εδώ στην Ελλάδα βλέπουμε να υπάρχουν αρκετές κρίσεις γύρω από διάφορα θέματα, όπως είναι πλημμύρες, όπως είναι φωτιές ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης και έχει μικρότερα δίδακτρα των 2.500€», επισήμανε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο κ. Μητρόπουλος.
Μέσω εικονικής πραγματικότητας θα υλοποιηθεί το δεύτερο μεταπτυχιακό σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο York του Καναδά
«Νομίζω ότι αυτά τα δύο κομμάτια που είναι πρωτοποριακά, γιατί δεν υπάρχουν αντίστοιχα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα γύρω από αυτά τα θέματα, είναι πάρα πολύ επίκαιρα, καθώς αφορούν θέματα εσωτερικής ασφάλειας υγιεινής και διαχείρισης κρίσεων. Και τα δύο θα τρέξουν στην Πανεπιστημιούπολη της Καβάλας. Το ένα τρέχει ήδη και το δεύτερο θα τρέξει με εικονική πραγματικότητα. Υπάρχει ένα μεγάλο ποσό που διαθέτει το Ταμείο σε αυτό το μεταπτυχιακό, έτσι ώστε να είναι οι αίθουσες εδώ, αλλά οι φοιτητές να βλέπουν τον Καναδά μέσω της εικονικής πραγματικότητας. Ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα που εντάσσεται μέσα στα πέντε προγράμματα που κατάφερε και πήρε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης», πρόσθεσε ακόμη ο καθηγητής της Πανεπιστημιούπολης Καβάλας του Δ.Π.Θ.
«Αυτό που θέλουμε είναι οι κτηριακές εγκαταστάσεις να βελτιωθούν…»
«Συνολικά ήταν γύρω στα 50 προγράμματα, νομίζω το ανακοίνωσαν πριν μερικές εβδομάδες, με μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ένα από αυτά ήταν και το δικό μας με το York και επίσης περιμένουμε και ένα ακόμη, το οποίο είναι επιλαχόν, για να δούμε αν θα μπορέσει να μπει και αυτό που έχει να κάνει με τη βιομηχανική κατάλυση. Αυτό που θέλουμε είναι οι κτηριακές εγκαταστάσεις να βελτιωθούν και οι φοιτητές να νιώθουν ότι έρχονται πραγματικά σε ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο και όχι σ’ αυτή την εικόνα που βλέπουμε σήμερα. Θέλει πολλή δουλειά ακόμη», σημείωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Θανάσης Μητρόπουλος.