Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
Περισσότερα

    Αναγκαιότητα η ένταξη τμημάτων του ΔΙΠΑΕ στο Πανεπιστήμιο Θράκης

    Ημέρα:

    spot_img
    spot_img

    Νάσος Μητρόπουλος: Πρόκειται ουσιαστικά για μια πρόταση που έχει κάνει ήδη ο πρωθυπουργός εδώ και πολύ καιρό / Το ΔΙΠΑΕ είναι καλό για τη Θεσσαλονίκη, αλλά όχι για την Καβάλα, τα τμήματά του που είναι εκτός Θεσσαλονίκης θα κινδυνέψουν από τα μη κρατικά Πανεπιστήμια

    Για το σοβαρό θέμα της ένταξης τμημάτων του ΔΙΠΑΕ (της Καβάλας και της Δράμας) στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μίλησε στην τοπική ΕΡΑ, ο καθηγητής του Ιδρύματος, Νάσος Μητρόπουλος.

    «Πρόκειται ουσιαστικά για μια πρόταση που έχει κάνει ήδη ο πρωθυπουργός εδώ και πολύ καιρό τώρα κι αυτή έχει δυο σκέλη. Το πρώτο σκέλος αφορά εθνικούς λόγους και το δεύτερο ακαδημαϊκούς», ανέφερε αρχικά ο κ. Μητρόπουλος.

    Πραγματικοί εθνικοί λόγοι επιβάλλουν το ΔΠΘ να γίνει το τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας

    «Ξεκινώ από τους εθνικούς λόγους που είναι και οι πρωταρχικοί, για τους οποίους θα πρέπει το μήνυμα που στέλνει η Περιφέρειά μας, να είναι ένα μήνυμα ότι είναι συμπαγής. Αυτή τη στιγμή, έχοντας δυο Πανεπιστήμια ένα με έδρα την Κομοτηνή κι ένα με έδρα τη Θεσσαλονίκη, δείχνουμε ότι είμαστε λίγο εδώ και λίγο εκεί. Ένα λάθος μήνυμα προς τον έξω κόσμο ότι κάτι δεν είναι συμπαγές σε αυτήν την Περιφέρεια. Το δεύτερο μήνυμα, το οποίο στέλνει ο πρωθυπουργός, είναι ότι εμείς που είμαστε εδώ θεωρούμε ότι εδώ είναι το τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας. Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα που θα πρέπει να το κρατήσουμε μέσα στο μυαλό μας, γιατί είναι ακριβώς οι πραγματικοί εθνικοί λόγοι, για τους οποίους θα πρέπει το ΔΠΘ να γίνει το τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο, θα είναι το Πανεπιστήμιο της ΑΜΘ. Δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός μεταξύ Θράκης και ΑΜΘ, καθώς η Περιφέρειά μας πρέπει να είναι και είναι συμπαγής, όσον αφορά την έκφρασή της προς τα έξω. Αυτοί είναι οι εθνικοί λόγοι για τους οποίους έχει κάνει αυτήν την πρόταση ο πρωθυπουργός’’, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Μητρόπουλος.

    Υπάρχουν 7 μεγάλα ερευνητικά Πανεπιστήμια

    «Ο δεύτερος λόγος, δευτερεύων, αλλά σημαντικός και για εμάς, είναι ο ακαδημαϊκός λόγος. Στη χώρα μας υπάρχουν 7 μεγάλα ερευνητικά Πανεπιστήμια. Είναι τα Κρήτης, Πατρών, Αθηνών, Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και το Δημοκρίτειο Θράκης. Αυτά τα Πανεπιστήμια είναι αυτά που έχουν ιατρικές σχολές. Άρα είναι πλήρη Πανεπιστήμια και κατατάσσονται σε μια λίγκα, που είναι η λίγκα των μεγάλων Πανεπιστημίων. Από εκεί και μετά υπάρχουν πιο τοπικά Πανεπιστήμια, πάρα πολύ σημαντικά μεν, αλλά κυρίως αυτά συσσωρεύονται στην Αθήνα και δευτερευόντως στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή για παράδειγμα το Πολυτεχνείο της Αθήνας είναι ένα πολύ καλό και ερευνητικό Πανεπιστήμιο. Το ίδιο ισχύει και για το Γεωπονικό, όπως και στη Θεσσαλονίκη για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας», σημείωσε ακολούθως ο καθηγητής του ΔΙΠΑΕ.  

    Το ΔΙΠΑΕ είναι ένα θεματικό Πανεπιστήμιο, τα τμήματά του που είναι εκτός Θεσσαλονίκης θα κινδυνέψουν από τα μη κρατικά Πανεπιστήμια

    «Το ΔΙΠΑΕ είναι ένα θεματικό Πανεπιστήμιο. Τα τμήματά του που είναι στη Θεσσαλονίκη δεν πρόκειται να κινδυνέψουν από τα μη κρατικά Πανεπιστήμια. Αντίθετα τα τμήματα, τα οποία είναι σε παραρτήματα του θεματικού αυτού Πανεπιστημίου θα κινδυνέψουν. Θα δούμε τώρα ποια είναι η αξία των μη κρατικών Πανεπιστημίων. Καταρχήν είμαι υπέρ κι αυτό είναι προσωπική άποψη, των μη κρατικών και ιδιωτικών Πανεπιστημίων, διότι ήρθε η ώρα η χώρα μας να γίνει ένας πυλώνας ανώτατης εκπαίδευσης. Έχουμε όλα τα φόντα και τα προσόντα, έχουμε ρίξει πολλά χρόνια χρήματα σαν χώρα στην ανώτατη εκπαίδευση, υπάρχει πάθος εκ μέρους του Έλληνα για την εκπαίδευση και νομίζω ότι μπορούμε να φέρουμε και πάρα πολλούς φοιτητές από το εξωτερικό ξένους και να αναπτύξουμε πολλά πράγματα. Θα πει κανείς γιατί δεν το κάνει το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Γιατί είναι αδύνατο να το κάνει μέσα από το πλέγμα του δημόσιου λογιστικού. Εδώ χρειάζεται ένας ιδιώτης, ο οποίος είναι ευέλικτος, μπορεί να πάει στο εξωτερικό να κλείσει συμφωνίες κλπ.’’, επισήμανε ακόμη ο κ. Μητρόπουλος.  

    Είναι αδήριτη ανάγκη για την Καβάλα να επιβιώσει σε ένα μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο

    «Ας πούμε ότι έχουμε ένα μη κρατικό Πανεπιστήμιο, το νέο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα νέα αυτά Πανεπιστήμια θα επικεντρωθούν σε τμήματα και σε σχολές, τα οποία είναι σχετικά χαμηλού κόστους και είναι μεσαίας προς υψηλής ζήτησης. Θα έχουν τμήματα πληροφορικής, λογιστικής, διοίκησης επιχειρήσεων, ψυχολογίας κλπ. Ένας γονέας θα στείλει το παιδί του στην Καβάλα να σπουδάσει ή θα το στείλει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών που είναι δίπλα στο σπίτι του; Ως γονέας απαντώ ότι αν το παιδί μου είχε περάσει σε ένα από τα τμήματα πληροφορικής ενός από τα μεγάλα 7 ερευνητικά θα του έλεγα πήγαινε εκεί. Εάν είναι να περάσει στο παράρτημα ενός θεματικού Πανεπιστημίου θα το έστελνα στο νέο Πανεπιστήμιο. Αυτό θα οδηγήσει αυτόματα τρία τμήματα της Καβάλας, Πληροφορικής, Λογιστικής και Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στα επόμενα δυο – τρία χρόνια να βάζουν μηδέν φοιτητές. Είναι αδήριτη ανάγκη για την Καβάλα να επιβιώσει σε ένα μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο που να έχει μεγαλύτερη και ικανότερη προσβασιμότητα σε ένα από τα 7 ερευνητικά Πανεπιστήμια», τόνισε στη συνέχεια ο Νάσος Μητρόπουλος.

    Το ΔΙΠΑΕ είναι καλό για τη Θεσσαλονίκη, αλλά όχι για την Καβάλα

    «Αυτό δε σημαίνει ότι το ΔΙΠΑΕ δεν είναι καλό, είναι καλό για τη Θεσσαλονίκη, αλλά όχι για την Καβάλα, γιατί η Καβάλα δεν μπορεί να στηρίξει αυτά τα τμήματα. Επομένως η πρόταση του υπουργού Παιδείας που είναι από τη μια να ενισχύσουμε το ΔΙΠΑΕ με το αναπτυξιακό του σχέδιο που είναι φιλόδοξο και καλό και ο νέος πρύτανης έχει καλές ιδέες όσον αφορά την εξωστρέφεια, από την άλλη είναι ανάγκη για εθνικούς λόγους να κάνουμε το ΔΠΘ το τρίτο μεγαλύτερο της χώρας, αφετέρου για ακαδημαϊκούς λόγους και για την επιβίωση των τμημάτων μας στην Καβάλα να ενταχθούν αυτά σε ένα από τα μεγάλα ερευνητικά Πανεπιστήμια της χώρας που θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά τους ιδιώτες», δήλωσε καταληκτικά ο κ. Μητρόπουλος.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

    ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ: Προσωρινή αναστολή στειρώσεων των σκύλων φύλαξης κτηνοτροφικών μονάδων

    Με απόφαση του Αντιδημάρχου Δημοτικής Αστυνομίας και Προστασίας Ζώων...

    Η Kourtidis Group αναγνωρίζεται ως “Great Place to Work” στην Ελλάδα

    Μια πιστοποίηση που επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του Ομίλου για...

    Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει με άξονα τα προβλήματα των πολιτών

    Λεωνίδας Παππάς: Ως αξιωματική αντιπολίτευση είναι μεγαλύτερες οι ευθύνες...

    Ποια σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Τετάρτη σε Παγγαίο και Θάσο

    Μετά από απόφαση του Δημάρχου Παγγαίου, Φίλιππου Αναστασιάδη, λόγω της...

    Δημήτρης Πουρσαϊτίδης: Αδικαιολόγητες αυξήσεις στους λογαριασμούς ύδρευσης

    «Παγωμένο» παραμένει το έργο της ύδρευσης του Αμυγδαλεώνα Αδικαιολόγητες αυξήσεις...

    Προγραμματισμός Δράσης του ΤΕΕ – ΑΜ μέσα από τις Μόνιμες Επιτροπές του

    Οι Μόνιμες Επιτροπές, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του...

    Πρόσκρουση πλοίου στο εμπορικό λιμάνι της Καβάλας

    Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή...

    Δήμος Καβάλας: Δελτίο πρόγνωσης καιρικών φαινομένων (14-19/1/2025)

    Σήμερα τις βραδινές ώρες υπάρχει πιθανότητα για πρόσκαιρες τοπικές...