Τη δημιουργία πανευρωπαϊκού δικτύου για την εκπαίδευση και την προφύλαξη από φυσικές καταστροφές και τεχνολογικούς κινδύνους, προωθεί το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας.
Η ιδρυτική συνάντηση για τη δημιουργία του προαναφερόμενου δικτύου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στις 9 το πρωί, στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας στην Καβάλα.
Η ιδέα ξεκίνησε από την τραγωδία στο Μάτι Αττικής με τους 102 νεκρούς
Σε αυτήν θα βρεθούν ο Ευρωπαίος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στελέχη από υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, μαζί με καθηγητές πανεπιστημίων με συναφείς ειδικότητες από τη νοτιοανατολική Ευρώπη, το Ισραήλ και την Αυστραλία.
Στο πλαίσιο αυτό παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τρίτης (15/10) από τους υπεύθυνους του προγράμματος, τους κυρίους Τσινάκο και Καζανίδη, καθώς και από το μέλος της διοικούσας επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, τον κ. Εμμανολούδη. Ο τελευταίος ανέφερε ότι πρόκειται για ένα διεθνές workshop που θα οδηγήσει στην ίδρυση ενός πανευρωπαϊκού δικτύου και συμπλήρωσε ότι η ιδέα ξεκίνησε από την τραγωδία στο Μάτι Αττικής με τους 102 νεκρούς, το καλοκαίρι του 2018.
Αν υπήρχε η στοιχειώδης ενημέρωση των κατοίκων στο Μάτι θα είχαν σωθεί τουλάχιστον οι μισοί από τα θύματα…
«Στο πλαίσιο αυτό ενημέρωσα τον κ. Στυλιανίδη που με τη σειρά του μας ενημέρωσε για το πρόγραμμα Rescue που αυτομάτως ενημερώνει για μία φυσική καταστροφή, όπως έγινε με τη μεγάλη φωτιά φέτος το καλοκαίρι στην Εύβοια και ήρθε βοήθεια με πυροσβεστικά αεροσκάφη από άλλες χώρες, όπως ήταν η Κροατία. Έτσι δημιούργησαν διάφορες δομές και μία από αυτές είναι η ενημέρωση για φυσικές καταστροφές, καθώς αν υπήρχε η στοιχειώδης ενημέρωση των κατοίκων στο Μάτι θα είχαν σωθεί τουλάχιστον οι μισοί από τα θύματα. Στο πλαίσιο αυτό δημιούργησαν το καινοτόμο πρόγραμμα virtual school δηλαδή το εικονικό σχολείο», ανέφερε σχετικά ο κ. Εμμανολούδης, ο οποίος είπε ακόμη ότι την Παρασκευή θα υπογραφεί κι ένα σύμφωνο, καθώς πρόκειται για ένα δίκτυο σχολείων, ενώ θα απονεμηθούν και έπαινοι στα σχολεία που διακρίθηκαν στο πρόγραμμα αυτό.
Στα σχολεία διανέμεται δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό και τους τίθενται διάφορες ερωτήσεις με στόχο να αντιμετωπίσουν επιτυχώς μία φυσική καταστροφή, όπως σεισμούς, δασικές φωτιές και πλημμύρες
Με τη σειρά του ο κ. Τσινάκος επανέλαβε ότι το project ξεκίνησε από το Μάτι και ότι πρόκειται για ένα εικονικό σχολείο που αφορά την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, προβάλλοντας την ανεκτίμητη αξία της ζωής. Μέσα από αυτό οι μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν πιλοτικά και θα είναι από διάφορες απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, όπως τους Αρκιούς, τη Χίο, τα Κουφονήσια, τη Σάμο, τη Σύρο, την Κύπρο, αλλά και τη Θάσο, εκπαιδεύονται για τη διαχείριση φυσικών καταστροφών. Το πρόγραμμα βασίστηκε στο λογισμικό art tutor, ενώ στα σχολεία διανέμεται δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό και τους τίθενται διάφορες ερωτήσεις με στόχο να αντιμετωπίσουν επιτυχώς μία φυσική καταστροφή, όπως σεισμούς, δασικές φωτιές και πλημμύρες. Τέλος, ο κ. Καζανίδης ανέφερε ότι την Παρασκευή θα γίνει η παρουσίαση ενός καταστροφικού σεναρίου (υπάρχουν συνολικά επτά) και το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε 8.500 σχολεία, μεταξύ αυτών και στην Ίμβρο.