Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Λιγοστεύουν τα παιδιά στα δημοτικά σχολεία της Π. Ε. Καβάλας

Ημέρα:

spot_img

«Η σχολική χρονιά 2018 – 2019 ξεκινάει με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Ο προγραμματισμός έχει γίνει έγκαιρα και όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς έχουμε υπερεπάρκεια στον κλάδο των δασκάλων. Όλες οι σχολικές μονάδες θα λειτουργήσουν με πλήρη ανάπτυξη από την πρώτη μέρα», τόνισε με δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα (10/9) ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Καβάλας Κώστας Μπαντίκος, μ’ αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς την Τρίτη (11/9).

«Θα έλεγα ότι είναι η πρώτη χρονιά που έχουμε τέτοια επάρκεια σε όλους τους τομείς. Τόσο στα δημοτικά σχολεία, όσο και στην ειδική αγωγή, στα τμήματα ένταξης και στις παράλληλες, σχολικούς νοσηλευτές, ψυχολόγους. Θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, οι οποίοι άοκνα εργάστηκαν για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και να μπορούμε να πούμε ότι η χρονιά ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς», συμπλήρωσε σχετικά.

Προχωρά η ψηφιακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων – Δημιουργία βιβλιοθηκών σε 16 σχολεία

Ο κ. Μπαντίκος ανέφερε στη συνέχεια των δηλώσεών του ότι η φετινή χρονιά έχει εξελίξεις που κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση, όπως το χώρισμα της περιοχής μας σε Α και Β (μετάθεσης), ένα αίτημα που θα λύσει πολλά λειτουργικά προβλήματα, όπως και η αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων προς μια κατεύθυνση εξορθολογισμού, ώστε να αποτελεί κίνητρο για τους εκπαιδευτικούς να επιλέγουν τις περιοχές αυτές. Επίσης, όπως είπε, υπάρχει ένα νέο δεδομένο, αυτό της ψηφιακής αναβάθμισης των σχολικών μονάδων, ένα μεγάλο πρόγραμμα που «τρέχει» ήδη αυτές τις ημέρες, καθώς και η δημιουργία σχολικών βιβλιοθηκών σε 16 σχολικές μονάδες με επιχορήγηση 3.000 ευρώ η καθεμιά για την ανάπτυξή τους.

Τι γίνεται με τα έργα στα 21ο και 12ο δημοτικά σχολεία

Αναφορικά με τη λειτουργία των Δομών Υποστήριξης και Εκπαίδευσης Προσφυγοπαίδων, ο κ. Μπαντίκος επισήμανε ότι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα λειτουργήσουν τρεις τέτοιες δομές, στα 2ο, 8ο και 9ο δημοτικά σχολεία και σε πρωινό τμήμα με τάξη υποδοχής στο σχολείο της Νέας Καρβάλης.

Σε σχέση με τα έργα στις σχολικές μονάδες, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Καβάλας υπογράμμισε ότι στο 21ο τα έργα έχουν αρχίσει και οι μαθητές του έχουν μεταφερθεί στο 22ο και στο 19ο.

Για το 12ο δημοτικό σχολείο, ο κ. Μπαντίκος είπε ότι στις 3 Αυγούστου η υπηρεσία του παρέλαβε έγγραφο από τον δήμο, το οποίο μιλούσε για την ανάγκη εκκένωσης του κτηρίου, προκειμένου ν’ αρχίσουν οι εργασίες.

«Δεν είναι εύκολη η μετακίνηση ενός σχολικού συγκροτήματος με την έναρξη των μαθημάτων. Προσυπογράφουμε το έργο αυτό. Τη Δευτέρα (10/9) είχαμε συνάντηση με τους υπεύθυνους του έργου από τη μεριά του δήμου και προσπαθήσαμε να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Εμείς θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το έργο να γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα ο κ. Μπαντίκος.

Τουλάχιστον για τον Σεπτέμβριο τα παιδιά θα μείνουν στο σχολείο τους, εκτιμά ο κ. Μπαντίκος για τους μαθητές του 12ου δημοτικού

Ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα γίνει η μετακόμιση του σχολείου, ο Κώστας Μπαντίκος απάντησε ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει να λυθούν. Από την Τρίτη (11/9) οι μαθητές του 12ου θα κάνουν κανονικά τα μαθήματά τους εκεί, μέχρι το πλέγμα των ενεργειών που κρίνεται απαραίτητο να επιτρέψει τη μεταφορά του σχολείου.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εκτίμησε ότι τουλάχιστον για τον Σεπτέμβριο τα παιδιά θα μείνουν στο σχολείο τους.

Όσον αφορά τη μεταφορά του 12ου, τρεις τάξεις είχε προταθεί να μετακινηθούν στο 25ο δημοτικό και άλλες τρεις στο 15ο. Για το νηπιαγωγείο, η πρόταση είναι να μεταφερθεί στον πρώην παιδικό σταθμό της Τσολάκη.

21 νέα τμήματα νηπιαγωγείων, 15 λιγότερα στα δημοτικά

Ο κ. Μπαντίκος αναφέρθηκε επίσης και σε στατιστικά στοιχεία της νέας σχολικής χρονιάς, επισημαίνοντας ότι υπάρχει αύξηση του αριθμού στα νηπιαγωγεία, λόγω της υποχρεωτικότητας στην εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής.

Ως εκ τούτου στο σύνολο της Π.Ε. Καβάλας υπάρχουν 21 νέα τμήματα νηπιαγωγείων, ενώ από την άλλη υπάρχει μείωση, κατά 15 τμήματα, των δημοτικών σχολείων.

Τη μείωση αυτή ο κ. Μπαντίκος την απέδωσε στην υπογεννητικότητα, αλλά και στο ότι πολλοί γονείς αναζήτησαν εργασία σε άλλες περιοχές, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συμπλήρωσε δε ότι υπάρχει αντίστοιχη είσοδος μαθητών από βαλκανικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία).

16,3 μαθητές ανά τμήμα στα δημοτικά της Π.Ε. Καβάλας, 17,3 στα νηπιαγωγεία

Καταληκτικά, ο Κώστας Μπαντίκος παρουσίασε στοιχεία για την αναλογία των μαθητών ανά τμήμα στους δήμους Π.Ε. Καβάλας.

Για τον δήμο Καβάλας και τα δημοτικά του, η αναλογία είναι 16,7 μαθητές ανά τμήμα, στον δήμο Νέστου 15,5, στον δήμο Παγγαίου 16 και στον δήμο Θάσου 16,2. Ο μέσος όρος μαθητών ανά τμήμα ανέρχεται στο 16,3.

Στα δε νηπιαγωγεία στον δήμο Καβάλας 19,1 ανά τμήμα, Νέστου 16,7, Παγγαίου 16,4 και Θάσου 15. Ο μέσος όρος στα νηπιαγωγεία διαμορφώνεται ανά τμήμα στα 17,3 νήπια.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τι απαιτεί ο δήμος Καβάλας από τους δημότες για την πυρασφάλεια

Συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που...

Εξιχνιάστηκαν 5 απάτες σε βάρος ηλικιωμένων σε περιοχές της Καβάλας

Εξιχνιάσθηκαν έπειτα από επιστάμενες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος...

Έκανε το σπίτι του θερμοκήπιο καλλιέργειας κάνναβης

Συνελήφθη χθες (24-4-2024) το μεσημέρι, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης,...

Κάνε ότι κοιμάσαι!

του Παύλου Λεμοντζή Αυτό έκανα. Δήθεν κοιμόμουν, με ανοικτά τα...

Κυκλοφοριακό: Τα χειρότερα έρχονται μετά το Πάσχα!!!

Αντώνης Μαστοράκης: Ζούμε πλέον εποχές που δεν υπήρχε ο...

Ευρωεκλογές: Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς

Μπάμπης Δράκος: Να μην επιτρέπουμε στη χώρα να επιστρέψει...

Κ. Σιμιτσής: Δεν ασχολούμαι με τον κανονισμό στάθμευσης της Παναγίας

Κατηγορηματικά διαψεύδει ότι θα αναλάβει ως νομικός τους επαγγελματίες...