Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κώστας Μπαντίκος: Έγινε παρεξήγηση που… δεν λύθηκε

Ημέρα:

spot_img

Στην «αντεπίθεση» πέρασε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Κώστας Μπαντίκος, απαντώντας στους δημάρχους της Π.Ε. Καβάλας, σχετικά με το θέμα της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης το πρωί της Παρασκευής (27/4), ο κ. Μπαντίκος υπογράμμισε με έμφαση ότι αν κάποιος παραπλανήθηκε είναι ο ίδιος και όχι οι δήμαρχοι! Παράλληλα τόνισε ότι αν υπήρχε αρνητική θέση των δημάρχων για το θέμα, αυτή θα είχε καταγραφεί στην εισήγησή του.

Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση είναι μια διεκδίκηση του κλάδου των εκπαιδευτικών

Στις δηλώσεις του ο κ. Μπαντίκος, επισήμανε αρχικά ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο και επίκαιρο θέμα, για το οποίο τις τελευταίες ημέρες έχουν ακουστεί πολλά.

Όπως είπε σχετικά, η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση είναι μια διεκδίκηση του κλάδου των εκπαιδευτικών, καθώς από το 1985 στο νόμο 1566 προβλέπεται στο άρθρο 3 η εφαρμογή 14χρονης εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, δηλαδή με δίχρονη υποχρεωτική. Το 2006 ο νόμος 3518 εισήγαγε την υποχρεωτικότητα των νηπίων, δηλαδή των 5χρονων, ενώ ο νόμος 4521 του 2018 ήρθε για να εντάξει και την ηλικία των 4 ετών, τα προνήπια δηλαδή, υποχρεωτικά στα νηπιαγωγεία, με μια σταδιακή εφαρμογή τριών χρόνων.

«Φαίνεται ότι μπορούμε να απορροφήσουμε το σύνολο των προνηπίων της Π.Ε. Καβάλας»

«Εμείς ως διεύθυνση όταν κληθήκαμε να διαχειριστούμε το θέμα έπρεπε να διερευνήσουμε και να δούμε αν είναι εφικτό στην Π.Ε. Καβάλας να εφαρμοστεί από φέτος η δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση των προνηπίων. Κάναμε ενέργειες υπηρεσιακά με όλα τα απαραίτητα έγγραφα και επαφές με τους προϊσταμένους των νηπιαγωγείων, με τη σχολική σύμβουλο προσχολικής αγωγής, για να έχουμε στοιχεία που θα μας επέτρεπαν να κάνουμε μια πρόταση. Φαίνεται ότι μπορούμε να απορροφήσουμε το σύνολο των προνηπίων της Π.Ε. Καβάλας. Οι ενέργειες που έχουμε κάνει είναι αυτές που προβλέπονται», σημείωσε σχετικά στις δηλώσεις του ο Κώστας Μπαντίκος.

«Με έκπληξη και λύπη ακούω όλα αυτά που λέγονται και γράφονται για παραπλανήσεις δημάρχων κλπ. – Μάλλον παραπλανηθήκαμε εμείς…»

«Η διαδικασία έλεγε ότι θα ληφθεί απόφαση ποιοι δήμοι θα ενταχθούν μετά από εισήγηση των περιφερειακών διευθυντών, κατόπιν της διατύπωσης της γνώμης της τριμερούς επιτροπής που συστάθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό που αποτελούνταν από τον πρόεδρο, εμένα δηλαδή, τους δημάρχους και τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών για τη διατύπωση γνώμης, αυτό και συνέβη. Μπορούμε να φιλοξενήσουμε το υπάρχον δυναμικό προνηπίων και νηπίων στο σύνολο των νηπιαγωγείων. Συγκροτήθηκαν οι επιτροπές. Είχαμε συνεννόηση με τα μέλη τους και κανονίσαμε συναντήσεις, οι οποίες διεξήχθησαν πριν την Μεγάλη Εβδομάδα. Με έκπληξη και λύπη ακούω όλα αυτά που λέγονται και γράφονται. Για παραπλανήσεις δημάρχων κλπ. Μάλλον παραπλανηθήκαμε εμείς», ανέφερε στη συνέχεια ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Καβάλας.

«Οι δήμαρχοι δεν διατύπωσαν αρνητική στάση, αλλά εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους»

«Κατά τη συνάντηση, που έγινε σε θετικό κλίμα, αναφέραμε τον νόμο που υπάρχει, κάναμε την εισήγησή μας με δικά μας στοιχεία, δεδομένα αριθμητικά και τους παιδαγωγικούς λόγους. Οι δήμαρχοι εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους, όπως τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στη λειτουργία των παιδικών σταθμών, ότι θα χρειαστεί αυξημένη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών λόγω αύξησης μαθητικού δυναμικού, όπως και για την ανάγκη ανέγερσης νέων κτηριακών υποδομών κατά περίπτωση. Τελειώνοντας οι συνεδριάσεις και οι τρεις δήμαρχοι Καβάλας, Νέστου, και Θάσου – ο δήμαρχος Παγγαίου απουσίαζε και τον αντικατέστησε ο Γιώργος Καλλινικίδης γενικός γραμματέας του δήμου – δεν διατύπωσαν αρνητική στάση, αλλά εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Μπαντίκος.

«Μετά τις επαφές και τον τελικό γύρο όταν τους είπα τηλεφωνικά τι εγώ θα πω και συμφώνησαν θεώρησα ότι δεν υφίσταται θέμα…»

«Όταν μου ζητήθηκε να κάνω την εισήγησή μου, πριν την υποβάλω, είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τους συμμετέχοντες και τους ρώτησα αν ισχύουν αυτά που είχαμε πει, ότι δηλαδή επί της αρχής έχουν θετική στάση στην εφαρμογή ενός νόμου που είναι υποχρεωτικό να εφαρμοστεί κι ότι εγώ θα καταγράψω στην εισήγησή μου τις επιφυλάξεις τους, πράγμα που έκανα. Είδα ότι αρχίζει να διακινείται ένα θέμα από την πλευρά των δημάρχων, που οφείλεται στο ότι το υπουργείο ανέφερε για ομόφωνη απόφαση κλπ. Μετά τις επαφές και τον τελικό γύρο όταν τους είπα τηλεφωνικά τι εγώ θα πω και συμφώνησαν θεώρησα ότι δεν υφίσταται θέμα, αφού και τις υποδομές έχουμε σε πρώτη φάση και δεν εκφράστηκε κάθετα αρνητική θέση που αν γινόταν αυτό δεν είχα λόγο να μη το συμπεριλάβω στην εισήγησή μου», δήλωσε ο προϊστάμενος για τις επαφές του με τους δημάρχους.

Πως καταλήγει η εισήγηση του κ. Μπαντίκου

Αναφερόμενος ειδικά στην εισήγησή του, ο κ. Μπαντίκος τόνισε: «καταλήγω… αφού κάθε συμμετέχων εξέφρασε την άποψή του σύμφωνα με την οποία δεν διαπιστώθηκε κάθετα αρνητική θέση από κανέναν, γι’ αυτό εισηγούμαστε θετικά υπέρ της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης για το σύνολο των δήμων, αφού τα ζητήματα που τέθηκαν θεωρούνται διαχειρίσιμα στην πρώτη εφαρμογή».

«Οι δήμαρχοι πρέπει να συμβάλλουν θετικά σε έναν νόμο και να φροντίσουν τις υποδομές που θεωρούν ότι δεν υπάρχουν, που όλα τα χρόνια δεν έκαναν τίποτα για να υπάρξουν»

Μάλιστα ο κ. Μπαντίκος άφησε και αιχμές εναντίον των δημάρχων σχετικά με το θέμα των υποδομών που δεν υπήρξαν, όπως είπε, όλα αυτά τα χρόνια.

«Βλέπω ανακοινώσεις από τους δήμους Καβάλας και Νέστου. Είναι copy paste, ολόιδιες. Τι αμφισβητούν; Ότι ουδέποτε συναντηθήκαμε; Ουδέποτε είπαμε όλα αυτά; Ναι, αν υπήρχε αρνητική θέση θα είχε καταγραφεί. Αλλά αν παραπλανήθηκε ένας είμαι εγώ! Κι αυτό το βλέπω στην αλλαγή που έγινε στη στάση τους. Δεν έχουμε την ίδια στάση απ’ όλους τους δημάρχους, να το πω κι αυτό. Δεν μπορώ να κατανοήσω το μέγεθος αυτής της αντίδρασης. Κατανοώ τους δημάρχους για μια δυσκολία που μπορεί να τους επιφέρει αυτό. Το ζήτημα δεν ήταν όμως να καθορίσουν οι δήμαρχοι την εκπαιδευτική πολιτική. Είναι θέμα των υπηρεσιακών παραγόντων και του αρμόδιου υπουργείου. Οι δήμαρχοι πρέπει να συμβάλλουν θετικά σε έναν νόμο και να φροντίσουν τις υποδομές που θεωρούν ότι δεν υπάρχουν, που όλα τα χρόνια δεν έκαναν τίποτα για να υπάρξουν».

«Εμείς οφείλουμε να δούμε πως θα διασφαλίσουμε την εύθυμη λειτουργία των νηπιαγωγείων και των σχολικών μονάδων που είναι στην περιοχή ευθύνης μας»

 Τέλος, αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με το θέμα της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, ο κ. Μπαντίκος δήλωσε: «Στην εγκύκλιο αναφέρεται για τους δήμους που η απόφαση ορίζει ότι θα είναι υποχρεωτική. Αυτό ξέρουμε σήμερα. Από 2 μέχρι 18 Μαΐου είναι οι εγγραφές. Όταν ολοκληρωθούν προβλέπεται από το σχετικό Π.Δ. ότι συστήνεται τριμελής επιτροπή. Άρα με τη λήξη των εγγραφών τα νηπιαγωγεία οφείλουν να μας στείλουν δυο καταστάσεις. Μια νηπίων και προνηπίων και μια δεύτερη για το ολοήμερο. Θα γίνει ο τελικός πίνακας. Το χρονοδιάγραμμα λέει μέχρι 8 Ιουνίου ποια παιδιά θα εγγραφούν σε ποιο νηπιαγωγείο, μέχρι 10 θα έχουν αναρτηθεί τα ονόματα και όταν κλείσουν τα σχολεία θα αναρτηθούν τα ονόματα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Εμείς οφείλουμε να δούμε πως θα διασφαλίσουμε την εύθυμη λειτουργία των νηπιαγωγείων και των σχολικών μονάδων που είναι στην περιοχή ευθύνης μας».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...