Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καθοδική η πορεία των βάσεων – Πόσο θα πέσουν οι βάσεις στα ΑΕΙ – ΤΕΙ

Ημέρα:

spot_img

Καθοδική θα είναι η πορεία των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία, ακόμα και στις σχολές-ρετιρέ, όπως οι Ιατρικές και οι Νομικές. Ο συνδυασμός «πιο δύσκολα θέματα και λιγότεροι εισακτέοι» αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση των βάσεων, ενώ λόγω της μεγάλης μείωσης του αριθμού των μετεγγραφών από του χρόνου θα ανοίξει η ψαλίδα μεταξύ των σχολών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με την περιφέρεια.

Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο και για «βάσεις ευκαιρίας» που αναμένεται να δημιουργηθούν στην περιφέρεια, καθώς ελάχιστοι θα πάρουν μετεγγραφή από αυτούς που θα εισαχθούν, με αποτέλεσμα να μη δηλωθούν περιφερειακές σχολές από υποψηφίους που δεν αντέχουν οικονομικά να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι τους. Πέρυσι, επί παραδείγματι, η Σχολή Μηχανικών στην Κοζάνη είχε ανέβει κατά 2.000 μόρια, καθώς όλοι στόχευαν σε μία μετεγγραφή κατόπιν, ενώ η ίδια σχολή φέτος εκτιμάται ότι θα κινηθεί πτωτικά, καθώς ελάχιστοι ελπίζουν σε μετεγγραφή πλέον.

Αν και οι εξετάσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, κοινή εκτίμηση αρκετών καθηγητών αλλά και βαθμολογητών είναι ότι θα υπάρξει μείωση στα άριστα γραπτά και συγκέντρωση πολλών στις λεγόμενες «μεσαίες βαθμολογίες», γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα απαιτούμενα μόρια εισαγωγής σε πολλές σχολές.

Κάτω από τις 19.000 η Ιατρική – Μεταβατικές οι φετινές εξετάσεις για το νέο σύστημα του 2016 – Λιγότεροι αριστούχοι σε Μαθηματικά, Βιολογία και Νεοελληνική Λογοτεχνία – Συσσώρευση σε μέτριες βαθμολογίες

Οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις χαρακτηρίστηκαν μεταβατικές για το σύστημα που θα ακολουθήσει. Το επόμενο προσομοιάζει με αυτό των δεσμών, δηλαδή οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε λιγότερα μαθήματα, αλλά και λιγότερη και κατ’ επέκταση δυσκολότερη ύλη, οπότε την ερχόμενη χρονιά εκτιμάται ότι τα θέματα θα είναι δυσκολότερα.

«Επιστημονικά ορθά» χαρακτηρίζει το σύνολο των θεμάτων στα οποία έχουν εξεταστεί οι υποψήφιοι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ) καθηγητής Γιάννης Βαφειαδάκης. Επισημαίνει ότι όλα τα θέματα μέχρι στιγμής ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, προκειμένου να μπορούν να ξεχωρίσουν οι καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς

Αν και από τα πλέον «βαριά» μαθήματα ήταν τα Μαθηματικά, από τη βαθμολόγηση των γραπτών της Νεοελληνικής Γλώσσας, με τα έως στιγμής δεδομένα, δεν έχουν προκύψει υψηλές βαθμολογίες. Τα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα δείχνουν ότι λίγα γραπτά έχουν βαθμολογηθεί με άριστα. Αντίθετα, τα περισσότερα γραπτά συγκεντρώνουν γύρω στο 13 -15.
Στη Νεοελληνική Γλώσσα οι υποψήφιοι εξετάστηκαν σε κείμενο του καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλη Λαμπρινουδάκη το οποίο αφορά στους αρχαίους χώρους θέασης και ακρόασης.

Το μάθημα της Βιολογίας, στο οποίο τα θέματα ήταν ελαφρώς δυσκολότερα σε σχέση με πέρυσι, θα τραβήξει προς τα κάτω τις βάσεις στις δημοφιλείς Ιατρικές Σχολές και όλες τις σχολές Επιστημών Υγείας, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Στην κλίμακα από 18-20 οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι τα γραπτά δεν θα είναι πολλά.

Ακόμη, στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, στα Μαθηματικά και στα Στοιχεία Στατιστικής τα θέματα είχαν έναν βαθμό δυσκολίας, με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνεται η καθοδική τάση.

Η Νεοελληνική Λογοτεχνία Θεωρητικής Κατεύθυνσης δυσκόλεψε αρκετά τους υποψηφίους. Οι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για δυσκολότερα θέματα από τα αντίστοιχα περσινά, ενώ το «άριστα», όπως λένε, θα κινηθεί μεταξύ του 15-17. Αρκετά γραπτά μάλιστα θα έχουν βαθμολογίες κάτω από τη βάση.

«Στα φετινά θέματα ανταποκρίνονται εύκολα οι προετοιμασμένοι μαθητές. Θεωρούνται μεν αναμενόμενα, ωστόσο τέθηκε ζήτημα που ζητούσε αντιστοίχιση μετά από αρκετά χρόνια», σχολιάζει η ομοσπονδία φροντιστών σχετικά με την Αρχή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Δύσκολα θα πιάσουν οι υποψήφιοι το «άριστα» και στα Αρχαία Ελληνικά, καθώς, όπως επισημαίνουν οι καθηγητές, το αδίδακτο κείμενο είχε υψηλό βαθμό δυσκολίας. Απαιτητικά εξάλλου χαρακτήρισαν οι καθηγητές τα θέματα και στα Λατινικά, καθώς ήταν απαραίτητη η πολύ καλή γνώση των γραμματικών και συντακτικών κανόνων που διδάχθηκαν στην ύλη της Β’ Λυκείου.
Οσον αφορά στη Χημεία, οι καθηγητές λένε ότι τα θέματα «χαρακτηρίζονται σε γενικές γραμμές απλά και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του μαθήματος, σαφώς δε πιο απλά σε σχέση με τα αντίστοιχα των προηγούμενων ετών».

Στις 24 Ιουνίου τελειώνουν και τα ειδικά

Οι Πανελλαδικές ολοκληρώνονται την Τρίτη με το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, ενώ για τα ειδικά μαθήματα οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 17 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 24. Η υγειονομική εξέταση και πρακτική δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διεξαχθεί από 15 Ιουνίου ως και 26 Ιουνίου. Το υπουργείο Παιδείας μείωσε κατά περίπου 2.000 τις θέσεις στα ΑΕΙ, με το σύνολο να φτάνει τις 44.200. Σε αντίθεση, στα ΤΕΙ οι θέσεις αυξήθηκαν κατά 575, φτάνοντας τις 24.145.
Οι βαθμοί θα ανακοινωθούν στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ενώ οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις 20 Αυγούστου.

Οι φετινοί εισακτέοι ανέρχονται σε 68.345 (44.200 στα ΑΕΙ και 24.145 στα ΤΕΙ), ενώ 101.508 είναι οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν αυτές τις θέσεις, σύμφωνα με τις αιτήσεις συμμετοχής στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις γενικών και επαγγελματικών λυκείων. Σε αυτόν τον αριθμό υπολογίζονται και όσοι υποψήφιοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο χωρίς νέα εξέταση για το 10% των θέσεων εισακτέων.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...