Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ενεργειακό κόστος και παραπαιδεία απειλούν με λουκέτα τα φροντιστήρια

Ημέρα:

spot_img

Το δυσθεώρητο ενεργειακό κόστος σε συνδυασμό με την οργιώδη παραπαιδεία, απειλούν με  λουκέτα φροντιστήρια της Π.Ε. Καβάλας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Φροντιστών της Π.Ε. Καβάλας και β’ αντιπρόεδρος της Ο.Ε.Φ.Ε., Αργύρης Μυστακίδης.

«Βιώνουμε και εμείς ως κλάδος τεράστιες αυξήσεις, ειδικά στο κομμάτι της ενέργειας, η οποία συμπαρασύρει κι όλα τα υπόλοιπα, όπως τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Είμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση», σημείωσε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Μυστακίδης.

«Η αναπροσαρμογή των διδάκτρων θα είναι λελογισμένη και με πλήρη επίγνωση της δυσκολίας που έχουν όλες οι οικογένειες…»

 «Επειδή τα φροντιστήρια κλείνουν τη συμφωνία με τους γονείς από την αρχή της χρονιάς, είμαστε από τους λίγους κλάδους που δεν έχουμε κάνει αυξήσεις. Σίγουρα θα απαιτηθεί μια αναπροσαρμογή των διδάκτρων για τη νέα χρονιά. Θέλω να καθησυχάσω γονείς και παιδιά, καθώς και πάλι θα δείξουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο, αφού ξέρουμε να στεκόμαστε δίπλα στις δυσκολίες της κοινωνίας μας. Η αναπροσαρμογή των διδάκτρων θα είναι λελογισμένη και με πλήρη επίγνωση της δυσκολίας που έχουν όλες οι οικογένειες», ανέφερε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο Αργύρης Μυστακίδης.

«Ο τελευταίος λογαριασμός στο δικό μου φροντιστήριο είναι τρεισήμισι φορές πάνω από πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο. Με την ίδια κατανάλωση, χωρίς υπερβολές, το κόστος είναι πλέον δυσθεώρητο…»

Περιγράφοντας την προσωπική του εμπειρία από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Φροντιστών της Π.Ε. Καβάλας και β’ αντιπρόεδρος της Ο.Ε.Φ.Ε. επισήμανε: «Ο τελευταίος λογαριασμός στο δικό μου φροντιστήριο είναι τρεισήμισι φορές πάνω από πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο. Με την ίδια κατανάλωση, χωρίς υπερβολές, το κόστος είναι πλέον δυσθεώρητο. Πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι πιεσμένες αντοχές απ’ όσα περάσαμε και περνάμε με την οικονομική, υγειονομική και τώρα την ενεργειακή κρίση. Το κράτος πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του ότι πρώτη προτεραιότητα του πρέπει να είναι η επιχείρηση, η διαφανής κι όχι να κλείνουν υγιείς επιχειρήσεις και να ανοίγουν παραμάγαζα και σκοτεινές διαδρομές. Ο κλάδος μας μαστίζεται διαχρονικά από αυτά τα παραμάγαζα χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις από την πολιτεία».

«Πολλοί συνάδελφοι είναι αντιμέτωποι με δυσθεώρητα κόστη και με ένα τοπίο της παραπαιδείας και «μαύρου» ιδιαίτερου μαθήματος οργιώδες. Δεν υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση κάποια στιγμή αυτό το ζήτημα να τελειώσει….»

Ερωτηθείς για το κατά πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο να μπουν λουκέτα σε φροντιστήρια της Καβάλας, ο κ. Μυστακίδης απάντησε: «Κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει, καθώς πολλοί συνάδελφοι είναι αντιμέτωποι με δυσθεώρητα κόστη και με ένα τοπίο της παραπαιδείας και «μαύρου» ιδιαίτερου μαθήματος οργιώδες. Δεν υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση κάποια στιγμή αυτό το ζήτημα να τελειώσει. Είναι τεράστια η καταπόνηση των επαγγελματιών που προσπαθούν να σταθούν με σωστό και τίμιο τρόπο, να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους και να έχουν και λογικά κόστη όταν βιώνουν έναν ανταγωνισμό όταν είναι πέρα για πέρα «μαύρος». Κάποιοι πρέπει να το λάβουν αυτό πολύ σοβαρά υπόψη τους».

«Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν φέτος πιο νωρίς από ποτέ. Υπάρχει μια επίσπευση της διαδικασίας που δεν βρίσκω τον λόγο γιατί έπρεπε να συμβεί…»

Στο πλαίσιο των δηλώσεών του στον «Ε» ο κ. Μυστακίδης αναφέρθηκε και στις πανελλαδικές εξετάσεις που θ’ αρχίσουν φέτος στις 3 Ιουνίου, τονίζοντας σχετικά: «Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν φέτος πιο νωρίς από ποτέ. Υπάρχει μια επίσπευση της διαδικασίας που δεν βρίσκω τον λόγο γιατί έπρεπε να συμβεί. Η χρονιά είναι πιεσμένη, έχουν χαθεί πολλές διδακτικές ώρες. Τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θέλει να τα παρουσιάσει. Η δυσκολία των παιδιών ήταν πάρα πολύ μεγάλη, καθώς τα κενά των προηγούμενων ετών δημιούργησαν επιπρόσθετα προβλήματα. Βεβαίως υπάρχει το αντεπιχείρημα ότι δεν σώζεται κάτι με μια ή δυο εβδομάδες παραπάνω, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι και κάτι σώζεται και κάτι περισσότερο μπορεί να γίνει».

«Χωρίς το φροντιστήριο τα πράγματα θα ήταν πολύ πολύ χειρότερα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα»

«Όπως και να έχει τα παιδιά δίνουν έναν μεγάλο αγώνα και εμείς είμαστε δίπλα τους και πραγματικά αισθάνομαι περισσότερο περήφανος από κάθε άλλη χρονιά που εκπροσωπώ τον κλάδο που διαχρονικά στηρίζει τα παιδιά. Η παρουσία του κλάδου μας, ειδικά τα χρόνια της πανδημίας, ανέδειξε τον πραγματικό του χαρακτήρα που δεν είναι κανένας άλλος από το να παρέχει ουσιαστική στήριξη και να αποτελεί πραγματικό πυλώνα της δημόσιας εκπαίδευσης. Χωρίς το φροντιστήριο τα πράγματα θα ήταν πολύ πολύ χειρότερα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Τα παιδιά έχουν βρει δίπλα μας, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έναν συμπαραστάτη για να καλύψουν κενά που έχουν δημιουργηθεί», συμπλήρωσε ακόμη ο κ. Μυστακίδης.

«Είμαστε στην τελική ευθεία, η οποία απαιτεί επιστράτευση ψυχραιμίας από πλευράς των παιδιών και από πλευράς των εκπαιδευτικών τη συμπαράσταση…»

Αναφορικά με την προετοιμασία των υποψηφίων και τον ρόλο των φροντιστηρίων σε αυτή, ο κ. Μυστακίδης επισήμανε: «Σαφώς και είμαστε στην τελική ευθεία, η οποία απαιτεί επιστράτευση ψυχραιμίας από πλευράς των παιδιών, τη συγκρότηση της προσπάθειας τους και από πλευράς των εκπαιδευτικών τη συμπαράσταση. Για εμάς είναι μια ιδιαίτερη περίοδος, στην οποία καταθέτουμε την ψυχή μας. Είμαστε δίπλα στα παιδιά και στον αγώνα τους. Αντιμετωπίζουμε πολλές και δύσκολες καταστάσεις και εμείς, αλλά προσπαθούμε να σταθούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης όλων των παιδιών και των οικογενειών τους».

«Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, είναι ένας συγκαλυμμένος τρόπος μείωσης του αριθμού των εισακτέων…»

Τέλος, αναφορικά με την Ελάχιστη βάση εισαγωγής, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Φροντιστών της Π.Ε. Καβάλας και β’ αντιπρόεδρος της Ο.Ε.Φ.Ε. σχολίασε: «Από πέρυσι ισχύει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Αυτό σημαίνει έναν επιπλέον περιορισμό των διαθέσιμων θέσεων. Είναι ένας συγκαλυμμένος τρόπος μείωσης του αριθμού των εισακτέων. Αυτό που αναμενόταν ότι τα παιδιά θα καταθέσουν το διπλό μηχανογραφικό αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή και η διαδικασία κατάθεσης των μηχανογραφικών θα γίνει όπως γινόταν και τις προηγούμενες χρονιές, δηλαδή μη περιορίζοντας τον αριθμό των δυνατών επιλογών που έχει κάθε μαθητής στο τέλος».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...

Απεργία με κύρια αιτήματα την ακρίβεια και τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της...

Το Μουσικό Σχολείο θα ψάλλει τον Ακάθιστο Ύμνο στον ναό του Αγ. Νικολάου

Το Μουσικό Σχολείο της Καβάλας, στο πλαίσιο του παιδαγωγικού...

Χιλιάδες επισκέπτες στην «North Aegean Boat Show 2024»

Εξαιρετικά υψηλή ήταν η επισκεψιμότητα της πρώτης έκθεσης «North...