Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Η ενδοσχολική βία δεν αντιμετωπίζεται με υπερβολές

Ημέρα:

spot_img

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Καβάλας με αφορμή το περιστατικό στο 16ο Δημοτικό εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Όλη η κοινωνία της Καβάλας έχει πληροφορηθεί το πρόσφατο φερόμενο περιστατικό ενδοσχολικής βίας, σε Δημοτικό Σχολείο της πόλης.

Η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός μεταξύ των μαθητών αποτελούν ένα υπαρκτό και σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, που εκδηλώνεται σε πολλές χώρες του κόσμου, έχει σύνθετα γενεσιουργά αίτια και σχετίζεται με ποικίλα κοινωνικά φαινόμενα.

Από αυτήν την άποψη, είναι εύλογο κάθε σχετικό περιστατικό, όπως και το πρόσφατο στην πόλη της Καβάλας, να λαμβάνει ευρύτατη δημοσιότητα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης).

Πολλές φορές, όμως, η επιβαλλόμενη δημόσια ανάδειξη του ζητήματος συνδυάζεται με υπερβολικές αναφορές από τα Μ.Μ.Ε., που, επιδιώκοντας τη συναισθηματική διέγερση του κοινού, προκαλούν μεγάλη ανησυχία, φόβο, έως και πανικό, στους γονείς – γεγονός το οποίο έχει επισημάνει και για το οποίο έχει εκφράσει τον προβληματισμό του και ο Συνήγορος του Πολίτη.

Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό, έχουμε γίνει μάρτυρες μιας τέτοιου είδους διαχείρισης του ζητήματος, όχι ευτυχώς από όλα, αλλά από αρκετά Μ.Μ.Ε., τα οποία προβαίνουν σε απαράδεκτες γενικεύσεις και επιθέσεις κατά του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Είναι άλλο, όμως, πράγμα το, ανταποκρινόμενο στο δικαιολογημένο ενδιαφέρον της κοινωνίας, καθήκον ενημέρωσης της κοινής γνώμης και άλλο η με αφορμή το ενδιαφέρον αυτό απόπειρα χειραγώγησής της, δια της στοχοποίησης του σώματος των εκπαιδευτικών.

Είμαστε, δυστυχώς υποχρεωμένοι να παρατηρήσουμε ότι τέτοιες συμπεριφορές όχι μόνο δεν βοηθούν την καταπολέμηση του φαινομένου αλλά συσκοτίζουν τη συζήτηση για τα βαθύτερα αίτιά του και τροφοδοτούν τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Ως εκ της ιδιότητάς μας και σεβόμενοι απόλυτα τη λειτουργία των αρμοδίων θεσμικών οργάνων, τα οποία έχουν ήδη κινηθεί και στα οποία έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη, επιβάλλεται να μην λάβουμε θέση επί αυτού καθ’ αυτού του περιστατικού.

Χαιρετίζουμε, πάντως, και προσυπογράφουμε το περιεχόμενο της νηφάλιας ανακοίνωσης της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Δήμου Καβάλας. Οφείλουμε, πράγματι, όλοι να  προσεγγίσουμε με μεγάλη προσοχή και χωρίς βιαστικά συμπεράσματα το περιστατικό και να διαφυλάξουμε την ομαλή λειτουργία της σχολικής μονάδας, προς όφελος των μαθητών της.

Σε κάθε περίπτωση, ως εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ευαισθητοποίηση σε θέματα ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, και εν όψει της 6ης Μαρτίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως «Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο», από την Τρίτη 03 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 06 Μαρτίου 2020 θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις σχολικές μονάδες σχετικές δράσεις.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...