Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αγωνία της ΕΛΜΕ Καβάλας. Ζητά τη στήριξη των σχολικών κοινοτήτων που φιλοξενούν παιδιά πρόσφυγες

Ημέρα:

spot_img
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Καβάλας πήρε την πρωτοβουλία να απευθυνθεί στην πρώτη Αρχή της πόλης για να εκφράσει την αγωνία του και να ζητήσει τη στήριξή της σε ένα θέμα που απασχολεί τις σχολικές κοινότητες και ιδιαίτερα αυτές που φιλοξενούν παιδιά πρόσφυγες.

Κύριε Δήμαρχε
Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,
Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Καβάλας πήρε την πρωτοβουλία να απευθυνθεί στην πρώτη Αρχή της πόλης για να εκφράσει την αγωνία του και να ζητήσει τη στήριξή της σε ένα θέμα που απασχολεί τις σχολικές κοινότητες και ιδιαίτερα αυτές που φιλοξενούν παιδιά πρόσφυγες.
Τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μετακινούνται διωκόμενοι άλλοτε από τον πόλεμο και άλλοτε από κοινωνικές διακρίσεις που σχετίζονται με τη θρησκεία, την εθνότητα, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τις πολιτικές επιλογές.
Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η βία που αυτή συνεπάγεται μετατρέπει πολλές φορές την απελπισία σε ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο. Η πόλη μας από το 2015 και μετά έγινε κέντρο διέλευσης και προσωρινής παραμονής προσφύγων, και οι
συμπολίτες μας, αφουγκραζόμενοι τη δική τους προσφυγική ιστορία και κινητοποιούμενοι από ανθρωπιστικές αξίες, έδειξαν συγκινητική αλληλεγγύη απέναντι στους ανθρώπους που έχασαν τα δίκτυα κοινωνικής υποστήριξης.
Σήμερα το έργο αυτό το έχει αναλάβει η πολιτεία, η οποία οφείλει να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως αυτό της εκπαίδευσης, ιδιαίτερα των παιδιών που ανήκουν σε «μειονοτικές» κοινωνικές ομάδες. Οι σύλλογοι καθηγητών των σχολείων της πόλης μας ανταποκρίθηκαν με προθυμία στο αίτημα της ένταξης στη σχολική κοινότητα των προσφυγόπουλων. Γνωρίζουν πως το σχολείο της συμπερίληψης αποτελεί παιδαγωγικό
υπόδειγμα που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο του διαπολιτισμικού σεβασμού, της ανεκτικότητας στη διαφορετικότητα, της δημιουργίας συλλογικών κοινωνικών οραμάτων, της κοινωνικής εντέλει προόδου.
Η ολιγωρία όμως των Κυβερνήσεων ακυρώνει τις καλές προθέσεις της κοινωνίας. Στην πόλη μας, ενώ έχουν οριστεί τα σχολεία στα οποία θα λειτουργήσουν οι ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων), αυτές δεν έχουν στελεχωθεί με εκπαιδευτικούς, με αποτέλεσμα την υπονόμευση κάθε προσπάθειας ένταξης των προσφυγόπαιδων στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Για τους παραπάνω λόγους το ΔΣ της ΕΛΜΕ Καβάλας απευθύνεται στον Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και παρακαλεί να ασκήσουν κάθε δυνατή πίεση προς την Πολιτεία, ώστε αυτή να ανταποκριθεί έγκαιρα στο καθήκον της, για να λειτουργήσουν σωστά οι Δομές Υποστήριξης της Εκπαίδευσης των Προσφύγων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...