Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Το 3ο Γυμνάσιο Καβάλας επανέλαβε «Το Πείραμα του Ερατοσθένη»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News
spot_img

Η Κυριακή 20 Μαρτίου αποτελεί την εαρινή ισημερία, δηλαδή την αρχή της άνοιξης. Την ημερομηνία αυτή ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η μέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας. Η μέρα αυτή αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για να επαναληφθεί το πείραμα του Ερατοσθένη επειδή είναι γνωστός ο τόπος που ο Ήλιος ρίχνει τις ακτίνες του κατακόρυφα.

Λόγω της κυριακάτικης αργίας η εκτέλεση του πειράματος πραγματοποιήθηκε φέτος τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016.

Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Καβάλας υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους Μανόλη Κουσλόγλου, Φυσικού, επανέλαβαν ο πείραμα του σπουδαίου αρχαίου Έλληνα μαθηματικού. Πιο συγκεκριμένα συμμετείχαν σε δύο διοργανώσεις:

Α) Στο Eratosthenes Experiment http://eratosthenes.ea.gr/ (συμμετέχουν 220 σχολεία από την Ευρώπη). Το 3ο Γυμνάσιο Καβάλας πραγματοποίησε μετρήσεις με τρεις ανεξάρτητους συνεργάτες:

– Elementary School Racoviţa – Romania

– ΓΕΛ Αυλωναρίου Εύβοιας

– 3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου

Β) Στη Διοργάνωση των ΕΚΦΕ Σερρών, Κατερίνης, Σπάρτης, Μυτιλήνης και 1ου Ηρακλείου, με την υποστήριξη της ΠΑΝΕΚΦΕ (συμμετέχουν 300 σχολεία από την Ελλάδα). http://ekfe.ser.sch.gr/site/index.php/139-astronomia-8. Οι μετρήσεις γίνονται αυτόνομα από κάθε σχολείο.

Λίγα λόγια για το Πείραμα του Ερατοσθένη:

Ο Ερατοσθένης πραγματοποίησε ένα από τα πιο σημαντικά πειράματα στην ιστορία της ανθρωπότητας: Μέτρησε τη περιφέρειας της Γης πριν από 2300 χρόνια με εξαιρετική ακρίβεια. Ο Ερατοσθένης πληροφορήθηκε ότι στη Συήνη (σημερινό Ασουάν) ο ήλιος κατά το μεσημέρι του θερινού ηλιοστασίου ρίχνει τις ακτίνες του κάθετα στον ορίζοντα και φωτίζει τον πυθμένα ενός πηγαδιού. Ο Έλληνας μαθηματικός μέτρησε στην Αλεξάνδρεια ότι οι ακτίνες του ηλίου σχηματίζουν μια γωνία 7,2ο με την κατακόρυφο του τόπου. Στη συνέχεια μέτρησε την απόσταση Αλεξάνδρειας – Συήνης και υπολόγισε με αξιοζήλευτη ακρίβεια την περιφέρεια της γης.

 

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΚΙΛΙΚΙΑΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

spot_img
spot_img

Διαφημίσεις