Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Συνειδητοποιημένοι οι μαθητές, τηρούν τα μέτρα προστασίας

Ημέρα:

spot_img

Ομαλά κύλησε η πρώτη ημέρα επιστροφής των μαθητών της Γ’ Λυκείου στα σχολεία τους στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Απόστολο Βαγενά.

Όπως διαπίστωσε και ο ίδιος από επισκέψεις που πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας (11/5) σε Λύκεια της Καβάλας, η συμμετοχή των μαθητών ήταν μεγάλη, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν στις θέσεις τους.

Εντυπωσιασμένος από την ωριμότητα των μαθητών ο Απόστολος Βαγενάς

 «Η ωριμότητα των μαθητών μας είναι μεγάλη. Είναι κάτι που περίμενα άλλωστε για να είμαι ειλικρινής. Αυτή η εικόνα μου έδωσε θάρρος και πίστη ότι οι αυριανοί ακαδημαϊκοί πολίτες  θα  δώσουν το καλό παράδειγμα κρατώντας τα μέτρα και σεβόμενοι, αλλά όχι φοβούμενοι τον ύπουλο αυτό εχθρό, θα κατορθώσουμε να τον κερδίσουμε. Σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που ζούμε μόνο εάν ακούσουμε τις εντολές των ειδικών και δείξουμε υπευθυνότητα, θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτό το μικρό θαύμα που πετύχαμε ως χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέρει σχετικά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

«Διαπίστωσα με τα μάτια μου, ότι τηρούνται οι αποστάσεις, τα παιδιά είναι συνειδητοποιημένα, οπότε εύχομαι και ελπίζω να πάνε όλα καλά…»

«Όλα κύλησαν ομαλά την πρώτη ημέρα, ήταν μεγάλη η συμμετοχή των μαθητών μας, οι οποίοι άκουσαν με προσοχή τις οδηγίες που δίνονται στις τάξεις. Διαπίστωσα με τα μάτια μου, ότι τηρούνται οι αποστάσεις, τα παιδιά είναι συνειδητοποιημένα, οπότε εύχομαι και ελπίζω να πάνε όλα καλά. Την άλλη εβδομάδα θα έχουμε και την επιστροφή των υπολοίπων τάξεων του Λυκείου, αλλά και του Γυμνασίου, και μένει να δούμε λίγο πως θα κυλήσει η τρέχουσα εβδομάδα. Θα είναι ουσιαστικά ένα τεστ για την μετέπειτα πορεία», τονίζει ακόμη ο Απόστολος Βαγενάς.

Οι περισσότεροι μαθητές δεν φορούν μάσκα – Δεν γίνονται θερμομετρήσεις στα Λύκεια της Καβάλας

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι μαθητές δεν φορούν μάσκα, καθώς όλοι είναι ενημερωμένα για το τι πρέπει να κάνουν.

«Εφόσον οι αποστάσεις τηρούνται όπως κι όλα τα μέτρα, δεν θα έχουμε προβλήματα», σημειώνει ο Απόστολος Βαγενάς, ενώ σε ερώτηση για το αν υπήρχε θερμομέτρηση των μαθητών πριν μπουν στα Λύκεια, όπως έγινε στην Αθήνα, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απαντά: «’Οχι δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα και τα ειδικά μηχανήματα. Απλά θα τηρηθεί το πρωτόκολλο και προφανώς οτιδήποτε προκύψει θα γίνεται ενημέρωση των αρμοδίων».

Αναλυτικό πρωτόκολλο για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος στη σχολική κοινότητα έχει εκπονήσει ο ΕΟΔΥ

Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής νοσήσει από τον κορωνοϊό δεν προβλέπεται το κλείσιμο του σχολείου. Οι συμμαθητές του νοσούντος, οι οποίοι είναι στο ίδιο τμήμα, προβλέπεται να απομακρύνονται από το σχολείο για 10 ημέρες. Εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, θα επιστρέφουν. Όσο για τον μαθητή που τυχόν νοσήσει, προβλέπεται να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο τριών ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του, καθώς επίσης και την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Σε περίπτωση που μαθητής εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19

Ο μαθητής θα φοράει μάσκα και θα οδηγείται σε ειδικό καλά αεριζόμενο χώρο απομόνωσης, που έχει ήδη προβλεφθεί σε κάθε σχολείο. Θα ειδοποιείται ο γονέας – κηδεμόνας για να παραλάβει τον μαθητή (κατά προτίμηση με μάσκα) και θα ζητείται άμεσα ιατρική αξιολόγηση. Σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, εφόσον ο μαθητής εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID- 19, θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα το μοριακό διαγνωστικό τεστ. Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο μαθητής παραμένει στο σπίτι του με μάσκα, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, σε απόσταση από τους συγκατοίκους του (οδηγίες στην ιστοσελίδα ΕΟΔΥ, www.eody.gov.gr). Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στο σχολείο (μαθητής, εκπαιδευτικός ή άλλο προσωπικό)

Αν το τεστ βγει θετικό

Σε περίπτωση που το μοριακό διαγνωστικό τεστ βγει θετικό, θα ενημερώνονται άμεσα η εκπαιδευτική μονάδα και ο Ε.Ο.Δ.Υ., ο οποίος θα επικοινωνεί με τη σειρά του με τον υπεύθυνο του σχολείου για να γίνει η επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση των πιθανών επαφών του κρούσματος (εκπαιδευτικοί/μαθητές στην ίδια τάξη, συμμαθητές σε εργαστήριο, διάβασμα στο αναγνωστήριο/βιβλιοθήκη, κ.λπ.). Επίσης, θα γίνεται ενδελεχής καθαρισμός και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες των χώρων που κινήθηκε το κρούσμα. Σε περίπτωση που το τεστ βγει αρνητικό, ο μαθητής θα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του.

Σε περίπτωση συρροής κρουσμάτων με λοίμωξη COVID-19

Σύμφωνα με τον Ε.Ο.Δ.Υ., ως συρροή κρουσμάτων ορίζεται η εμφάνιση τουλάχιστον δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 μεταξύ μαθητών ή και εκπαιδευτικών σε συγκεκριμένο τμήμα μέσα σε διάστημα 14 ημερών. Σε αυτήν την περίπτωση θα διακόπτεται η λειτουργία του τμήματος για 10 ημέρες. Θα γίνεται ενδελεχής καθαρισμός και απολύμανση των χώρων που κινήθηκαν τα κρούσματα και θα ενημερώνεται άμεσα ο Ε.Ο.Δ.Υ. για επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση επαφών. Οι μαθητές (ή το προσωπικό) που νόσησαν θα επιστρέφουν στο σχολείο μετά την πάροδο 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του και την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων. Οι συμμαθητές του τμήματος θα απομακρύνονται από το σχολείο, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα θα επιστρέφουν μετά από 10 ημέρες. Σε περίπτωση εμφάνισης 3 ή περισσοτέρων σποραδικών κρουσμάτων στην εκπαιδευτική μονάδα σε διάστημα 14 ημερών θα ενημερώνεται άμεσα ο Ε.Ο.Δ.Υ. για επιδημιολογική διερεύνηση.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κρας τεστ για τις αντοχές των υποδομών της Θάσου

Γιάννης Μαρκιανός: Θεωρώ ότι θα καταφέρουμε και φέτος /...

«Σκηνές από έναν γάμο» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στο «ΑΥΛΑΙΑ» Θεσσαλονίκης

Κριτική από τον Παύλο Λεμοντζή«O Αύγουστος Στρίντμπεργκ είπε κάποτε:...

«Περπατάει» το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης στην Παναγία

Επιτυχημένο χαρακτήρισε το πρώτο διάστημα εφαρμογής του μέτρου της...

Αυξήθηκαν οι απαιτήσεις για ιατρικό προσωπικό στο Νοσοκομείο της Καβάλας

Ξεπερασμένο πλέον το οργανόγραμμα του 2012 Οι απαιτήσεις για ιατρικό...

ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε: Ανησυχία για την εργασιακή ασφάλεια των εκπαιδευτικών

Οι εκπαιδευτικοί που συνοδεύουν μαθητές σε εκδρομές αντιμετωπίζονται ως...

Μάκης Παπαδόπουλος: «Ο Δήμαρχος Καβάλας κλείνει οριστικά τα Λασπόλουτρα Κρηνίδων για φέτος!»

Σε επιτόπια επίσκεψη που κάναμε την Παρασκευή 19 Απριλίου...

Πυρκαγιά στο γυάλινο κτήριο του παλιού Νοσοκομείου

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (23/4/2024) στο γυάλινο...

Πρόσκληση για συμμετοχή στον διαγωνισμό Ευρωπαϊκά Βραβεία Στήριξης της Επιχειρηματικότητας

Το Επιμελητήριο Καβάλας, μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Στήριξης Επιχειρήσεων...