Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Δύσκολη υπόθεση η εύρεση φοιτητικής στέγης στην Καβάλα

Ημέρα:

spot_img

Επιδεινώνεται χρόνια με την χρονιά το πρόβλημα της εύρεσης φοιτητικής στέγης στην πόλη της Καβάλας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο κοσμήτορας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, Αθανάσιος Μητρόπουλος.

Ως κύρια αιτία της όξυνσης του προβλήματος, ειδικά φέτος, ο κ. Μητρόπουλος χαρακτήρισε το γεγονός της ανακοίνωσης των βάσεων πολύ νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα το πρώτο κύμα φοιτητών που αναζήτησε στέγη από τον Ιούλιο κιόλας να μην μπορεί να βρει, αφού τα περισσότερα σπίτια ήταν στο airbnb.

«Περιμένουμε 800 νέους φοιτητές, ένα καλό νούμερο, όμως η αλήθεια είναι πως τα ενοίκια είναι «τσιμπημένα» φέτος…»

«Μετά την ολοκλήρωση της εξεταστικής περιόδου, άρχισαν σιγά σιγά οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών, οι οποίοι αναζητούν σπίτια. Περιμένουμε 800 νέους φοιτητές, ένα καλό νούμερο, όμως η αλήθεια είναι πως τα ενοίκια είναι «τσιμπημένα» φέτος. Το πρόβλημα το έχουμε κάθε χρόνο. Οι ιδιοκτήτες ανεβάζουν τις τιμές, αλλά αν δεν σταθεροποιήσουμε τον τρόπο με τον οποίο διαμοιράζεται η φοιτητική στέγη, θα συνεχίσουμε να έχουμε πρόβλημα. Δεν φτάνει μόνο να έχουμε φοιτητές, αλλά χρειαζόμαστε μια σταθερή αγορά στέγης κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ελπίζω να γίνει κατανοητό. Οι περισσότεροι μεσίτες το έχουν κατανοήσει, αλλά υπάρχει πρόβλημα σε μεμονωμένους ιδιοκτήτες, οι οποίοι νομίζουν ότι με μια χρονιά θα βγάλουν τα σπασμένα», τόνισε σχετικά ο κ. Μητρόπουλος.

«Νομίζω ότι ήταν λάθος η ανακοίνωση των βάσεων τόσο νωρίς και θα πρέπει να το ξαναδεί η κυβέρνηση…»

Αναφερόμενος ειδικότερα στην επιδείνωση του προβλήματος στη διάρκεια του νέου ακαδημαϊκού έτους, ο κοσμήτορας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, υπογράμμισε: «Το πρόβλημα επιδεινώθηκε φέτος γιατί ανακοινώθηκαν πολύ γρήγορα οι βάσεις με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να έχουμε το δεύτερο κύμα φοιτητών που έρχεται προς αναζήτηση σπιτιού στην πόλη μας. Ήρθε το πρώτο κύμα μέσα στον Ιούλιο, όταν και είχαν γίνει οι ανακοινώσεις και τώρα έρχεται το δεύτερο. Νομίζω ότι ήταν λάθος η ανακοίνωση των βάσεων τόσο νωρίς και θα πρέπει να το ξαναδεί η κυβέρνηση, γιατί την εποχή που ανακοινώθηκαν οι βάσεις τα περισσότερα σπίτια είτε τα είχαν νοικιασμένα άλλοι φοιτητές ή τα είχαν οι ιδιοκτήτες τους στο airbnb».

«Οι εστίες που έχουμε στην Καβάλα είναι παλαιών προδιαγραφών – Ελπίζω στην επόμενη φάση να ενταχθεί και το δικό μας Πανεπιστήμιο στην ανέγερση νέων εστιών – Δεν υπάρχει πλέον μεγάλο ενδιαφέρον για τις φοιτητικές εστίες και από τους ίδιους τους φοιτητές – Προτιμούν να νοικιάσουν σπίτι…»

 Τέλος, για το αν οι φοιτητικές εστίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση στο πρόβλημα, ο Αθανάσιος Μητρόπουλος επισήμανε: «Οι εστίες που έχουμε στην Καβάλα είναι παλαιών προδιαγραφών. Μιλάμε για εννιά τετραγωνικά μέτρα το δωμάτιο για δυο άτομα! Υπάρχουν περίπου 200 κλίνες. Το αν θα πρέπει να γίνουν νέες εστίες και πως θα πρέπει να αναπτυχθούν αυτές, είναι θέμα που πρέπει να το δει τόσο η διοίκηση του Πανεπιστημίου, όσο και το υπουργείο. Σε άλλα Πανεπιστήμια δόθηκε πρόσφατα η δυνατότητα μέσω Σ.Δ.Ι.Τ., να γίνουν νέες εστίες, όμως εκεί δεν περιλαμβάνεται το ΔΙ.ΠΑ.Ε. Ελπίζω στην επόμενη φάση να ενταχθεί και το δικό μας Πανεπιστήμιο, γιατί οι εστίες που έχουμε εδώ είναι πραγματικά παλαιών προδιαγραφών. Πρέπει δε να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει πλέον μεγάλο ενδιαφέρον για τις φοιτητικές εστίες και από τους ίδιους τους φοιτητές για τον λόγο αυτό, της παλαιότητας. Προτιμούν να νοικιάσουν σπίτι».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας επιδιώκοντας την εξωστρέφεια και τον καλλιτεχνικό...

Αναγκαία η εκβάθυνση του λιμανιού της Καβάλας

Χρήστος Τζανάκος: Το βάθος διαφοροποιείται από τις αφιξοαναχωρήσεις των...

Τουριστικό «κενό» μετά το Πάσχα στη Θάσο

Πάρης Παρασχούδης: Είναι αναμενόμενο, γιατί η αγορά είναι προσανατολισμένη...

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2024» της Καβάλας

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2024", οι οποίες θα...

Energean: Έκτη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτήν την φορά στην Αίγυπτο

Την έκτη της ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Ανατολική...

Με σαράντα εκδηλώσεις η «Λευκή Νύχτα» στην Καβάλα

Συνέντευξη Τύπου προκειμένου να παρουσιάσουν τις εκδηλώσεις που θα...

Τσουχτερά πρόστιμα για όσους ανάβουν φωτιά στην ύπαιθρο

Κυριάκος Μανδρανής: Είναι κλιμακωτά ανάλογα με τον δείκτη επικινδυνότητας...