Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Αντίθετη η ΟΛΜΕ με τον ορισμό των εισακτέων από τα πανεπιστήμια

Σωτήρης Τότης: «Θέλουμε το υπουργείο να έχει τον τελευταίο λόγο...»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News
spot_img

Αντίθετος, όπως και η ΟΛΜΕ, δηλώνει στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καβάλας, Σωτήρης Τότης, στις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας, τα πανεπιστήμια να ορίζουν τον αριθμό των εισακτέων.

Διαφορετική είναι η άποψή του ωστόσο, σχετικά με το θέμα του ορισμού της βάσης εισαγωγής, σε αντίθεση με την ΟΛΜΕ, η οποία και πάλι διαφωνεί με το υπουργείο.

Οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας

«Θέλουμε το 10 να είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής και από εκεί και πέρα το κάθε ίδρυμα να μπορεί να ορίζει μια βάση εισαγωγής πάνω από την ελάχιστη. Όποια θέλει: 15, 16, 17, 13… Το θεωρούμε αδιανόητο ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώνει για ιδρύματα στα οποία κάποιος μπαίνει με βαθμό 3. Το λέμε ευθέως. Πρέπει να πάμε σε ένα σύστημα στο οποίο τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα είναι πιο ελεύθερα και πιο αυτόνομα. Αυτός είναι ο στόχος», δήλωσε πρόσφατα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

«Δεν θέλουμε τα πανεπιστήμια να ορίζουν τον αριθμό και να έρχονται οι σχολές και να επιλέγουν. Θέλουμε το υπουργείο να έχει τον τελευταίο λόγο…»

«Πάγια θέση της ΟΛΜΕ ήταν το υπουργείο Παιδείας να είναι αυτό που θα καθορίζει τον αριθμό των εισακτέων και οι εξετάσεις να γίνονται από καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως γινόταν μέχρι τώρα με το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων. Αυτή είναι η θέση του κλάδου μας. Δεν θέλουμε τα πανεπιστήμια να ορίζουν τον αριθμό και να έρχονται οι σχολές και να επιλέγουν. Θέλουμε το υπουργείο να έχει τον τελευταίο λόγο και να ορίζει των αριθμό των εισακτέων. Προφανώς και είμαστε αντίθετοι», υπογράμμισε σχετικά στις δηλώσεις του ο κ. Τότης.

«Η βάση του 10 εξυπηρετεί περισσότερο για να μπουν παιδιά που θα προχωρήσουν. Ένας μαθητής που μπήκε με 1,5 σαφώς και υπάρχει πιθανότητα να μη μπορεί να ανταποκριθεί από εκεί και πέρα»

«Η Ομοσπονδία μας είναι αντίθετη και στο θέμα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής του 10. Το θέμα είναι όμως ότι αυτό πιστεύω πρέπει να συζητηθεί, γιατί βλέπουμε ότι είχαμε εισαγωγή ακόμη και με 1,5 μονάδα. Πρέπει να το δούμε άσχετα αν οι περισσότερες συνδικαλιστικές παρατάξεις είναι αντίθετες, εκτός από τη ΔΑΚΕ που είναι υπέρ της βάσης του 10. Πρέπει να γίνει διάλογος, δεν έχει γίνει ακόμη κάποια κουβέντα, παρά μια εξαγγελία από την υπουργό. Παλιότερα για παράδειγμα ακούγαμε να μπαίνουν οι πάντες σε όποια σχολή θέλουν και στο πρώτο έτος να γίνονταν εξετάσεις στα πανεπιστήμια κι όποιος δεν περνούσε να πήγαινε σπίτι του, αλλά αυτά δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Η βάση του 10 εξυπηρετεί περισσότερο για να μπουν παιδιά που θα προχωρήσουν. Ένας μαθητής που μπήκε με 1,5 σαφώς και υπάρχει πιθανότητα να μη μπορεί να ανταποκριθεί από εκεί και πέρα», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο κ. Τότης.

Διαφημίσεις