Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Θολή προς το παρόν η εικόνα για τον τουρισμό στη Θάσο

Ημέρα:

spot_img

«Η εικόνα που καταγράφεται, πάντα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, δεν είναι πολύ θετική. Ακολουθούμε λίγο τις κρατήσεις, όμως από αγορά σε αγορά ποικίλει το ποσοστό αυτό».

Τα παραπάνω τόνισε με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» ο τουριστικός πράκτορας της Θάσου, Σάκης Ζηλιαχωβινός, σε αντίθεση με όσα είχε πει στις αρχές Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, Πάρης Παρασχούδης, ο οποίος με συνέντευξή του στον «Ε» ανέφερε ότι οι προκρατήσεις σε σχέση με πέρυσι είναι καλύτερες.

«Η πρόσθεση από την Ιταλία μιας πτήσης θα βοηθήσει μεν, αλλά η ποσόστωση είναι μικρή…»

«Εκείνο που πρέπει να προσμετρήσουμε ως βασικό στοιχείο είναι ότι λείπουν πτήσεις. Δύο πτήσεις από την Αγγλία που ακυρώθηκαν λόγω πτώχευσης της Thomas Cook το 2019, ενώ ακυρώθηκε μια πτήση ακόμη από τη Νορβηγία, δηλαδή άλλες 150 θέσεις. Οπότε σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε και να λέμε ότι η χρονιά θα είναι καλύτερη», σημείωσε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Ζηλιαχωβινός.

«Στην πρώτη καταγραφή που θα μας ανακοινωθεί στη διεθνή έκθεση του Βερολίνου, που είναι την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, είναι βέβαιο ότι έχουμε αποκλίσεις. Για παράδειγμα μπορεί να θεωρήσω ότι η ολλανδική αγορά πάει καλά, αλλά η ποσόστωση της ολλανδικής αγοράς στον εισερχόμενο τουρισμό στο σύνολο είναι μικρή. Η εικόνα του νησιού θα επηρεαστεί από τη βρετανική αγορά απ’ όπου χάθηκαν δυο πτήσεις και μια από τη σκανδιναβική. Η πρόσθεση από την Ιταλία μιας πτήσης θα βοηθήσει μεν, αλλά η ποσόστωση είναι μικρή για να ανατρέψει τα δεδομένα», συμπλήρωσε.

Ενθαρρυντικά τα μηνύματα από τη γερμανική αγορά – Δεν θα ανατρέψει τα δεδομένα ο κορωνοϊός

«Εκείνο που είναι ενθαρρυντικό μέχρι στιγμής είναι η γερμανική αγορά. Απ’ ότι φαίνεται, επειδή έχουμε καθιερώσει τις πτήσεις από διάφορα αεροδρόμια της Γερμανίας, οι κρατήσεις πηγαίνουν καλά, οπότε είναι μια περίπτωση που ίσως καταγραφεί αύξηση, αλλά αυτό θα το ξέρουμε καλύτερα την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου», ανέφερε ακόμη ο Σάκης Ζηλιαχωβινός.

Ερωτηθείς για το αν μπορεί να διαδραματίσει αρνητικό ρόλο στην πορεία του τουρισμού φέτος ο κορωνοϊός, απάντησε: «Είναι μια παράμετρος που την αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν με την γρίπη των πτηνών, τον SARS, την γρίπη των χοίρων και τον MERS. Σίγουρα θα υπάρξει κάποια αρνητική επιρροή στις κρατήσεις, αλλά δεν θα είναι αυτό που θα ανατρέψει τα δεδομένα. Γενικότερα πρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και φυσικά πρέπει να γίνουν κινήσεις συντονισμένα τώρα όμως από τους αρμόδιους φορείς».

«Πάντως αν και πέρυσι τον Μάρτιο ήμασταν πολύ απογοητευμένοι, η τουριστική περίοδος τελικά πήγε πολύ καλύτερα»

Στις δηλώσεις που είχε κάνει στις αρχές Φεβρουαρίου ο κ. Παρασχούδης είχε τονίσει από τη μεριά του: «Όσον αφορά το θέμα των προκρατήσεων, φέτος είναι καλύτερες από πέρυσι. Είμαστε βέβαια ακόμη μακριά από το να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη, γιατί πιστεύουμε ότι το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου είναι πολύ σημαντικό και λόγω των εκθέσεων και λόγω των διαδικασιών που γίνονται αυτόν τον καιρό. Βρισκόμαστε άρα στην εποχή που στην ουσία ορίζει το τι θα γίνει στη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι προκρατήσεις διαρκούν συνήθως μέχρι τέλος Μαρτίου, οπότε δεν έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη. Αν συγκρίνεις ακριβώς τις ημερομηνίες, ποτέ δεν μπορείς να εξάγεις ασφαλή αποτελέσματα. Πολλές φορές μια αγορά λίγο καθυστερεί, άλλη είναι πιο γρήγορη κλπ. Φαίνεται πάντως πως ούτε η πτώχευση της Thomas Cook, ούτε το Brexit θα επηρεάσουν τον βρετανικό τουρισμό, ο οποίος φαίνεται να πηγαίνει σχετικά καλά. Βλέπω ότι ανταγωνιστές καλύπτουν το κενό αυτό και εξαγοράζουν κομμάτια της Thomas Cook, οπότε δεν θα υπάρξει μεγάλο ζήτημα. Πάντως αν και πέρυσι τον Μάρτιο ήμασταν πολύ απογοητευμένοι, η τουριστική περίοδος τελικά πήγε πολύ καλύτερα. Είναι μια συνεχής διαδικασία και ποτέ δεν μπορείς να προβλέψεις το μέλλον με ασφάλεια».

«Νέα και σημαντική πτήση είναι αυτή του Μιλάνου από την Ιταλία, μια αγορά στόχος εδώ και πολλά χρόνια για την περιοχή μας και πιστεύω ότι θα είναι ένα επιτυχές ξεκίνημα»

Ερωτηθείς αναφορικά με το πόσο σημαντικές θα είναι οι νέες πτήσεις για το νησί της Θάσου, μέσω φυσικά του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος», ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού απάντησε: «Πάντα πανηγυρίζουμε για τις νέες πτήσεις, αλλά ποτέ δεν συζητάμε γι’ αυτές που χάσαμε. Άλλαξε η πτήση της Easy Jet από το Πόζναν και πήγε στο Βουκουρέστι, άρα έχουμε για πρώτη φορά την πτήση Καβάλα – Βουκουρέστι, αν και η γραμμή του Πόζναν ήταν γεμάτη, δεν είχε κάποιο πρόβλημα η πτήση. Νέα και σημαντική πτήση είναι αυτή του Μιλάνου από την Ιταλία, μια αγορά στόχος εδώ και πολλά χρόνια για την περιοχή μας και πιστεύω ότι θα είναι ένα επιτυχές ξεκίνημα για ένα καλύτερο μέλλον. Όσον αφορά το σύνολο των θέσεων που έχουν κρατήσει οι αεροπορικές εταιρείες πάντως δεν είμαι και τόσο αισιόδοξος. Δεν είναι τα νούμερα που θα θέλαμε, είναι σχετικά περιορισμένες οι θέσεις. Πρέπει να κάνουμε ακόμη πιο ελκυστικό τον τουρισμό μας για να έχουμε περισσότερες πτήσεις τσάρτερ ή ευκαιρίας, όπως είναι η Ryan Air».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...