Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Οι τιμές των καυσίμων πήραν πάλι την ανηφόρα

Ημέρα:

spot_img

Φώτης Πούλος: Η χονδρική έχει μείνει ανεξέλεγκτη, ενώ εμείς έχουμε υποχρέωση να πουλάμε με συγκεκριμένο περιθώριο κέρδους, δεν ισχύει το ίδιο για τα διυλιστήρια και τις εταιρείες / Μεγάλη πτώση στην κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης

Την ανηφόρα έχουν πάρει τις δύο τελευταίες εβδομάδες οι τιμές των υγρών καυσίμων, με την αμόλυβδη βενζίνη να ξεπερνά πλέον τα 1,90 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης να «φλερτάρει» με τα 1,40 ευρώ το λίτρο.

Για τις νέες ανατιμήσεις μίλησε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Π.Ε. Καβάλας, Φώτης Πούλος, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε και στην κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης που τον φετινό χειμώνα παρουσιάζει πτώση 30% σε σχέση με πέρυσι.

«Η χονδρική έχει μείνει ανεξέλεγκτη και έχει περιοριστεί το κέρδος με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη λιανική πώληση….»

«Είχαμε μια φοβερή αύξηση στο αργό πετρέλαιο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, που πάρα πολύ γρήγορα, πέρασε στην αντλία. Ενώ εμείς έχουμε υποχρέωση και δέσμευση μέσω πλαφόν που έχει επιβληθεί από τις αρχές του πολέμου στην Ουκρανία να πουλάμε με συγκεκριμένο περιθώριο κέρδους, δεν ισχύει το ίδιο για τα διυλιστήρια και τις εταιρείες. Θέλω να τονίσω ότι η χονδρική έχει μείνει ανεξέλεγκτη  και έχει περιοριστεί το κέρδος με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη λιανική πώληση. Όσον αφορά τις τιμές στην Π.Ε. Καβάλας, έχουμε ξεπεράσει εδώ και μέρες τα 1,90 ευρώ το λίτρο στην αμόλυβδη κατά μέσο όρο, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης οδεύει προς τα 1,40 ευρώ το λίτρο, ανάλογα την ποσότητα που θα αγοράσει ο καταναλωτής», ανέφερε σχετικά ο κ. Πούλος.

«Το πετρέλαιο κίνησης συνήθως κάνει ένα μεγαλύτερο ράλι από την αμόλυβδη βενζίνη και αυτή την στιγμή η τιμή του αγγίζει τα 1,80 ευρώ το λίτρο…»

Ειδικότερα για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, ο κ. Πούλος τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα συμπιεσμένη, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας με την οποία είναι αντιμέτωποι οι καταναλωτές, αλλά και λόγω του ήπιου χειμώνα που επικρατεί.

Αναφορικά με το πετρέλαιο κίνησης, το οποίο αφορά κυρίως τους επαγγελματίες, ο κ. Πούλος σημείωσε: «Το πετρέλαιο κίνησης συνήθως κάνει ένα μεγαλύτερο ράλι από την αμόλυβδη βενζίνη και αυτή την στιγμή η τιμή του αγγίζει τα 1,80 ευρώ το λίτρο».

Αναφορικά με το αν αυτές οι αυξήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, ο κ. Πούλος επισήμανε: «Αυτό που μπορούμε να δούμε με σιγουριά είναι μόνο για πολύ λίγες ημέρες. Το τι θα γίνει από την επόμενη εβδομάδα και μετά δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε».

«Δυστυχώς κάθε χρόνο οι ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζουν οι καταναλωτές μειώνονται…»

Σε σχέση τέλος με την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης και ποια είναι η εικόνα αναφορικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Π.Ε. Καβάλας δήλωσε: «Νομίζω ότι σε σχέση με την περσινή σεζόν έχουμε πτώση που αγγίζει ίσως και το 30%. Πέρυσι η κυβέρνηση στις αρχές της περιόδου προέτρεπε τους καταναλωτές να αγοράσουν πετρέλαιο, γιατί υπήρχε πρόβλημα με το ρεύμα και το φυσικό αέριο. Παράλληλα, δόθηκαν και περισσότερες επιδοτήσεις στην αντλία και από την κυβέρνηση και από τα διυλιστήρια. Αυτό τον φετινό χειμώνα δεν έγινε, γιατί υποχώρησαν οι τιμές στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, αλλά και επειδή είχαμε πιο ήπιες καιρικές συνθήκες. Όλα αυτά έφεραν μεγάλη πτώση όσον αφορά την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης. Δυστυχώς κάθε χρόνο οι ποσότητες που αγοράζουν οι καταναλωτές μειώνονται».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΠΕΔ-ΑΜΘ λέει ξεκάθαρα όχι στη συνένωση των ΔΕΥΑ

Σάββας Μιχαηλίδης: Αναγκαστική συνένωση δημοτικών επιχειρήσεων που δεν δημιουργεί...

Οι «Μοναδικές Γεύσεις» της Καβάλας ταξίδεψαν στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα

Υπό τον τίτλο «Μοναδικές Γεύσεις», εγκαινιάστηκε την Τετάρτη (10/4)...

Ο Δήμος Καβάλας απειλεί με πρόστιμα για τα μέτρα πυροπροστασίας

Μέχρι 10 Ιουνίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να υποβάλλουν...

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης της ΕΝΠΕ

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Δημιουργούμε ένα νέο Ε.Σ.Υ., πιο φιλικό προς τον πολίτη»

Τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για να ενισχύσει και να...

Διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ για τη φορολογική μεταχείρισή των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Διευκρινίσεις σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων...

Τα μέλη της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ για τις Ευρωεκλογές

Με απόφαση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας...

9 υποψήφιοι για 2 θέσεις στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΜΘ

Από την Ν.Ε. Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε το ακόλουθο...