Μερική ικανοποίηση από το ταμείο του τουρισμού

Ημέρα:

Πάρης Παρασχούδης: Τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε πληθωρισμό / Υπάρχει έντονος ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες που είναι φθηνότερες / Γίνονται τόσα πολλά γύρω μας που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την επόμενη μέρα

«Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στην περιοχή μας, Θάσο και Καβάλα, είχαμε αύξηση της τουριστικής κίνησης με περισσότερους επισκέπτες και από το 2019. Ειδικότερα όσον αφορά τη Θάσο το ποσοστό είναι 3 – 5% πιο πάνω. Από εκεί και πέρα σε σχέση με τις εισπράξεις, που είναι και το ζητούμενο, σίγουρα αυτές θα είναι το ίδιο καλές ίσως και μεγαλύτερες, αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε ότι αυτό προήλθε από περισσότερους επισκέπτες και φυσικά να αφαιρέσουμε τις πληθωριστικές αυξήσεις και να τα συγκρίνουμε με τους ίδιους όρους».

Τα παραπάνω τόνισε στο πλαίσιο δηλώσεων που παραχώρησε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρης Παρασχούδης, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό για τα αποτελέσματα της φετινής τουριστικής περιόδου για τον κλάδο των ξενοδόχων του νησιού. 

«Γενικότερα υπάρχει ικανοποίηση, αλλά είναι συγκρατημένη για πολλούς λόγους. Ένας είναι ότι τα κόστη λειτουργίας έχουν αυξηθεί πάρα πολύ…»

«Τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε πληθωρισμό και μπορούσαμε να πούμε 10 βγάλαμε πέρυσι, 10 ή 11 φέτος, είμαστε καλά. Τώρα όμως μπορεί το 11 να μην είναι αρκετό σε σχέση με το 10. Γενικότερα υπάρχει ικανοποίηση, αλλά είναι συγκρατημένη για πολλούς λόγους. Ένας είναι ότι τα κόστη λειτουργίας έχουν αυξηθεί πάρα πολύ σε όλα τα επίπεδα και ως διεθνές προϊόν ο τουρισμός δεν μπορεί να διαμορφώσει τις τιμές από μόνος του, μιας και υπάρχει έντονος ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες που είναι φθηνότερες. Εμείς πρέπει να αποδείξουμε ότι αυτό το λίγο παραπάνω που πληρώνουν για εμάς αξίζει να το πληρώσουν γιατί είμαστε καλύτεροι», επισήμανε στη συνέχεια ο κ. Παρασχούδης. 

«Γενικά είχαμε αυξητικές τάσεις σε όλες τις αγορές. Το αεροδρόμιο πήγε καλύτερα από το 2022, αλλά υστέρησε έναντι του 2019…»

Σε ερώτηση για το ποιες αγορές πρωτοστάτησαν στη Θάσο το φετινό καλοκαίρι, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού απάντησε: «Το καλό είναι να στηριζόμαστε σε όλες τις αγορές. Φυσικά οι Βαλκάνιοι είναι κυρίαρχη ομάδα επισκεπτών, αυτό το ξέρουμε, το θέμα είναι να μπορούμε να έχουμε και περισσότερους Ευρωπαίους. Φέτος από την άλλη είχαμε περισσότερους Τούρκους. Γενικά είχαμε αυξητικές τάσεις σε όλες τις αγορές. Το αεροδρόμιο πήγε καλύτερα από το 2022, αλλά υστέρησε έναντι του 2019. Οι οδικές αφίξεις έχουν διαφοροποιηθεί. Δεν έχουμε πλέον τόσους πολλούς Ρουμάνους, αλλά γενικότερα έχουμε αφίξεις και από άλλες βαλκανικές χώρες και η μεγάλη έκπληξη είναι οι Τούρκοι που έχουν επανέλθει και είναι και πολύ καλοί πελάτες». 

«Από το 2020 και μετά ένα ξέρουμε, ότι τίποτα δεν ξέρουμε. Γίνονται τόσα πολλά γύρω μας που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την επόμενη μέρα…»

Αναφορικά με το αν υπάρχουν μηνύματα σχετικά με το που θα κινηθεί η επόμενη τουριστική περίοδος, ο κ. Παρασχούδης επισήμανε: «Σε άλλες χρόνιες ίσως θα ξέραμε για την επόμενη χρονιά, αλλά από το 2020 και μετά ένα ξέρουμε, ότι τίποτα δεν ξέρουμε. Γίνονται τόσα πολλά γύρω μας που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την επόμενη μέρα. Βλέπουμε παράλληλα, ότι η ακρίβεια επηρεάζει το εισόδημα των επισκεπτών μας και όσο να ‘ναι οι διακοπές δεν είναι η πρώτη ανάγκη, οπότε αν δεν περισσεύουν δεν θα έχουμε επισκέπτες. Ασφαλή εικόνα για τις κρατήσεις θα έχουμε τον Φεβρουάριο. Πέρυσι τον Μάρτιο λέγαμε ότι το καλοκαίρι θα ξεκινήσει καλά και τρομάξαμε στην αρχή κι ευτυχώς επανήλθε μετά. Είναι απρόβλεπτα τα πράγματα, δεν μπορείς να κάνεις ασφαλή πρόβλεψη».

 «Αυτό που ζητάμε κυρίως από τον Δήμο και την Περιφέρεια είναι τα έργα υποδομής που αναβαθμίζουν τον τόπο και το τουριστικό προϊόν εν γένει…»

Τέλος, αναφορικά με τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές και τη συνεργασία των ξενοδόχων με τον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, η Πάρης Παρασχούδης σημείωσε: «Η συμβολή της Περιφέρειας και του Δήμου βοηθά τον κλάδο μας. Μπορεί να μην εμπλέκονται άμεσα, όμως εμπλέκονται με τις διαφημιστικές προβολές. Αυτό που ζητάμε κυρίως από τον Δήμο και την Περιφέρεια είναι τα έργα υποδομής που αναβαθμίζουν τον τόπο και το τουριστικό προϊόν εν γένει. Αυτό είναι το ζητούμενο, να έχουμε καλύτερες υποδομές. Εν καιρώ θα επιδιώξουμε συνάντηση με τη νέα διοίκηση της Περιφέρειας, να δούμε ποιος θα είναι και ο νέος αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού. Ευελπιστώ σε μια καλή συνεργασία με την Περιφέρεια κάτι που τα τελευταία χρόνια δεν το είχαμε πετύχει και τόσο πολύ. Με τον Δήμο Θάσο είναι διαφορετικά, είμαστε πιο κοντά έχουμε πιο άμεση επικοινωνία και είναι πιο εύκολο».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κόβεται στο μισό για όλους τους επαγγελματίες το Τέλος Επιτηδεύματος

Στο μισό περικόπτεται το Τέλος Επιτηδεύματος για όλους από...

Η μετανάστευση και η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

του Σπύρου Μ. Κύρου Η νίκη του δεξιού Κόμματος της...

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Νέστου για το θάνατο του Μιλτιάδη Πασσαλίδη

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νέστου, με την αναγγελία...

Οι εργαζόμενοι ΚΟΜΥ/ΕΟΔΥ Καβάλας ευχαριστούν τον Μακάριο Λαζαρίδη

Οι εργαζόμενοι στις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ εδώ...

Συλλυπητήρια του Δημάρχου Καβάλας για τον θάνατο του Μιλτιάδη Πασσαλίδη

«Εκφράζω την βαθύτατη θλίψη μου για το γεγονός ότι...

Μ. Ρήγας, Energean: Προτεραιότητες, η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και η ενεργειακή μετάβαση

Ως κορυφαίες προτεραιότητες για τις κοινωνίες, τις οικονομίες και...

Εγκρίθηκε το έργο ανακαίνισης του νοσοκομείου Καβάλας

Ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας & Θράκης ενέκρινε...