Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
spot_img

Φουσκωμένα τα εκκαθαριστικά της εφορίας για τους επαγγελματίες

Ημέρα:

«Πράγματι τώρα που υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις κι έρχονται τα εκκαθαριστικά, πολλοί επαγγελματίες βλέπουν και θα δουν εκπλήξεις πολύ δυσάρεστες, λόγω της υψηλής φορολόγησης που προκύπτει από το νέο φορολογικό».

Τα παραπάνω τόνισε σε δηλώσεις που έκανε στην τοπική ΕΡΑ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, σχολιάζοντας την έντονη δυσφορία πολλών επαγγελματιών της περιοχής μας, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν υψηλό φόρο με βάση το νέο φορολογικό σύστημα που ψηφίστηκε στις αρχές του έτους.

«Ο κάθε επαγγελματίας θα πρέπει να δηλώσει κατ’ ελάχιστον 12.000 ευρώ καθαρά κέρδη, κάτι που σημαίνει περίπου 2.200 με 2.500 ευρώ φόρο…»

«Το νέο φορολογικό, το οποίο από την πρώτη στιγμή που είχε έρθει προς συζήτηση και στο τέλος προς ψήφιση, λέγαμε ότι είναι ένα νομοσχέδιο που θα φέρει σημαντικές αλλαγές, κυρίως σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, οι οποίοι δηλώνουν χαμηλά κέρδη και εισοδήματα. Είναι πλέον σε εφαρμογή τα τεκμήρια – τεκμαρτά εισοδήματα, πράγμα που σημαίνει ότι ο κάθε επαγγελματίας θα πρέπει να δηλώσει κατ’ ελάχιστον 12.000 ευρώ καθαρά κέρδη, κάτι που σημαίνει περίπου 2.200 με 2.500 ευρώ φόρο. Κάποιος δηλαδή ο οποίος δήλωνε λιγότερα εισοδήματα από αυτό το τεκμαρτό είχε πολύ χαμηλότερη φορολόγηση ή πολλές φορές και μηδενική φορολόγηση σε σχέση με αυτά που βλέπει τώρα στα εκκαθαριστικά της εφορίας», ανέφερε σχετικά ο Μάρκος Δέμπας. 

«Είναι ένα φορολογικό σύστημα, το οποίο δυστυχώς βλέπει τον επαγγελματία ως έναν μισθωτό…»

«Το έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι ένα φορολογικό σύστημα, το οποίο δυστυχώς βλέπει τον επαγγελματία ως έναν μισθωτό. Δεν αποδέχεται ότι πραγματικά μπορεί και ένας επαγγελματίας, ιδιαίτερα σε μικρά χωριά ή ακόμη και στις πόλεις, τα εισοδήματά του να είναι και 600 και 700 ευρώ τον μήνα. Όσο δηλαδή το ίδιο το κράτος δίνει και μία σύνταξη σε έναν χαμηλοσυνταξιούχο των 500 και 600 ευρώ. Άρα από τη μία λέμε ότι μπορεί ένας συνταξιούχος ή ένας άνεργος να ζει με αυτά τα χρήματα, αλλά ένας επαγγελματίας δεν μπορεί να ζει με αυτά τα χρήματα κι άρα θα πρέπει να δηλώνει πολύ περισσότερα, προκειμένου να φορολογηθεί στα υψηλά τεκμήρια», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Θα πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι στη σημερινή οικονομική συγκυρία υπάρχουν και επαγγελματίες, οι οποίοι βγάζουν λιγότερα χρήματα από ό,τι οι υπάλληλοι τους…»

«Το 2024 δεν είναι δυνατόν να ξαναγυρνάμε στις εποχές του 1980 και το 1990, όταν εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά τα τεκμήρια στη φορολογία των επιχειρήσεων, δεν έφεραν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, δεν χτυπήθηκε ουσιαστικά η φοροδιαφυγή. Υπάρχουν πολύ πιο σύγχρονοι τρόποι και ιδιαίτερα στις μέρες μας που μπορούν να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή κι αυτό τουλάχιστον που κι εγώ προσωπικά και ως Επιμελητήριο Καβάλας προτείνουμε στο υπουργείο, είναι να εφαρμοστεί το αμερικάνικο σύστημα, το οποίο είναι πολύ απλό. Όσα έσοδα και όσες δαπάνες σας υποβάλλω να μπορώ εκεί πλέον στο καθαρό ποσό, αν υπάρχει, να έχω τη φορολόγησή μου. Θα πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι στη σημερινή οικονομική συγκυρία υπάρχουν και επαγγελματίες, οι οποίοι, δυστυχώς, βγάζουν λιγότερα χρήματα από ό,τι οι υπάλληλοι τους», κατέληξε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Μάρκος Δέμπας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης: Και όρεξη έχουμε και όντως τρέχουμε

«Το κυριότερο για μια διοίκηση είναι να στοχεύει ψηλά...

Αναγκαία η ενίσχυση της αστυνόμευσης στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερών

Χρήστος Πριονίδης: Τουριστικό μέρος χωρίς αστυνόμευση δεν μπορεί να...

Ελπίζουν σε ένα καλό το τριήμερο στην εστίαση

«Περιμένουμε με τεράστια ανυπομονησία το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος,...

Με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Ντίνος Κλειτσιώτης: Συμβουλευτείτε φοροτεχνικό για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις Με σχετικά...

Πώς να αποφύγεις την εφιαλτική γονική αποξένωση και να μην «χάσεις» το παιδί σου!

Η γονική αποξένωση είναι μια δύσκολη και επώδυνη κατάσταση,...

Μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των μαθητών στα σχολεία της Καβάλας

Αθανασία Γαϊτανίδου: Έχουμε φτάσει στο σημείο και μέσα στην...

10.000 «έξυπνα» υδρόμετρα έχει παραλάβει μέχρι σήμερα η ΔΕΥΑΚ

Στις 10.000 ανέρχονται τα νέα «έξυπνα» υδρόμετρα που έχει...

81χρονος σκότωσε την σύζυγό του και αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει

Υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, άνδρας 81 ετών τραυμάτισε...