Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Μάρκος Δέμπας: Επιφυλάξεις για οριστική άρση των capital controls

Ημέρα:

spot_img

Τις επιφυλάξεις του, σχετικά με τα όσα πρόσφατα δήλωσε ο υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, για οριστική άρση των capital controls και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς, εκφράζει με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας.

«Το πλαίσιο των κεφαλαιακών ελέγχων έχει ήδη χαλαρώσει και με ταχύτατους ρυθμούς θα είμαστε σε θέση το επόμενο διάστημα να ολοκληρώσουμε την οριστική άρση τους, γεγονός που θα ενισχύσει αποφασιστικά την εξαγωγική δραστηριότητα», είχε δηλώσει πρόσφατα ο κ. Τζανακόπουλος.

«Μαύρη» επέτειο χαρακτηρίζει ο Μάρκος Δέμπας, την συμπλήρωση δυο χρόνων από την επιβολή των capital controls

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται δυο ακριβώς χρόνια από τότε που επιβλήθηκαν τα capital controls, ήταν 29 Ιουνίου του 2015, με τους πολίτες να συνωστίζονται έξω από τις τράπεζες για να πάρουν λίγα ευρώ στο χέρι, όπως βλέπετε και στην φωτογραφία που σας παραθέτουμε από το αρχείο μας (Καβάλα: 2 Ιουλίου 2015).

«Σίγουρα όταν επιβλήθηκαν τα capital controls θα λέγαμε ότι ήταν μια από τις πιο «μαύρες» ημέρες για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Δεν είναι μόνο η επιχειρηματικότητα που σήκωσε το βάρος, καθώς επλήγη από τους κεφαλαιακούς ελέγχους μην μπορώντας να πραγματοποιήσει εξαγωγές, να προμηθευτεί πρώτες ύλες, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες που μέσα στο καλοκαίρι περίμεναν σε ατέλειωτες ουρές έξω από τις τράπεζες. Οι κυβερνώντες τότε προσπαθούσαν να μας πουν ότι δεν θα κρατήσουν πολύ τα capital controls, όμως ήδη κλείνουμε τα δυο χρόνια, είναι μια «μαύρη» επέτειος κι αυτό δεν μπορούμε να μην το παραδεχτούμε. Όσο δεν υπάρχει ελευθερία διακίνησης κεφαλαίων, αυτό σημαίνει ότι είμαστε υπό ένα καθεστώς συνεχούς επιτήρησης, αλλά και ασφυκτικό συνάμα, που δεν μας αφήνει να κινηθούμε ελεύθερα όσον αφορά τις οικονομικές μας συναλλαγές», σημείωσε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Έχουμε δρόμο ακόμη για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων»

Σε ερώτηση για το αν θεωρεί ότι οι πολίτες έχουν πλέον προσαρμοστεί σε αυτήν την κατάσταση, ο Μάρκος Δέμπας απάντησε: «Το ότι έχουμε προσαρμοστεί δεν σημαίνει κάτι. Η ελληνική οικονομία έχει προσαρμοστεί σε επτά χρόνια ύφεσης, χωρίς τραπεζικό σύστημα, σε κρίση με ένα εκατομμύριο ανέργους, οι πολίτες δεν εναντιώνονται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η υπομονή ή η προσαρμοστικότητα του καθένα θα πρέπει να εκλαμβάνεται σαν μειονέκτημα».

Για το αν ενστερνίζεται τα όσα δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος περί οριστικής άρσης των capital controls, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, επισήμανε: «Η εκτίμησή μου είναι ότι σίγουρα έχουμε δρόμο ακόμη για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, στο τραπεζικό σύστημα και στους κυβερνώντες, οι οποίοι από την μια μέρα στην άλλη μπορούν να αλλάξουν κάποια δεδομένα. Η ηρεμία δεν έχει έρθει στην χώρα. Άσχετα με το πώς έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση, τα προβλήματα  ακόμη δεν έχουν λυθεί και η οικονομία είναι σε ύφεση. Είμαι πολύ επιφυλακτικός για το αν τελικά θα αρθούν πλήρως τα capital controls».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Νέες βραβεύσεις από την Energean σε σχολεία του Δήμου Καβάλας

Στον Σχολικό Μαραθώνιο «Πάμε Ανακύκλωση» Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η...

Κοινή ομιλία υποψήφιων ευρωβουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Καβάλας με την...

Λ. Παππάς: Το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές

«Δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους το ευρωπαϊκό διακύβευμα...

Πραγματικές αυξήσεις μισθών διεκδικούν οι δημόσιοι υπάλληλοι

Στην είσοδο του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, συγκεντρώθηκαν...

Τεχνική βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα για θέματα του Περιγιαλίου

Για τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα μαζί με...

«Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Η εφαρμογή στη Σύγχρονη Ορθοπαιδική»

Παρουσίαση του Ιατρείου Αναγεννητικής Ιατρικής Μυοσκελετικών Παθήσεων Μία ενδιαφέρουσα ομιλία...

Ερντογάν για Eurovision: Μακριά από αυτό το αίσχος – Προτάσσει ένα άφυλο είδος ως πρότυπο στους νέους

Για την υπογεννητικότητα στην Τουρκία μίλησε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Ταγίπ...

Στην Καβάλα το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Infinity 

Στο λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος» κατέπλευσε το πρωί της Τρίτης...