Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Αυξημένα εκκαθαριστικά για πολλούς επαγγελματίες

Ημέρα:

spot_img

Ντίνος Κλειτσιώτης: Τα οριζόντια μέτρα ποτέ δεν είναι δίκαια, δυστυχώς μαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά / Αυτόματα η συμπλήρωση της δήλωσης για μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά χρειάζεται και έλεγχος από λογιστή

«Έχουμε μία σημαντική αλλαγή φέτος, όσον αφορά την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. Έχω ξαναπεί ότι τα οριζόντια μέτρα ποτέ δεν είναι δίκαια. Δυστυχώς,  πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν φέτος αυξημένα εκκαθαριστικά».

Τα παραπάνω επισήμανε στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στον «Ενήμερο», ο Ντίνος Κλειτσιώτης, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και στην έναρξη της υποβολής φορολογικών δηλώσεων περί τα τέλη Μαρτίου.

«Θα πρέπει να δούμε και να εξετάσουμε γιατί συνέβη αυτό…»

Ειδικότερα για το θέμα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, ο κ. Κλειτσιώτης σημείωσε: «Θα πρέπει να δούμε και να εξετάσουμε γιατί συνέβη αυτό. Όταν το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισοδήματα μηδενικά και ζημίες, κάτι έπρεπε να γίνει. Επαναλαμβάνω χωρίς να θέλω να υπερασπιστώ το υπουργείο, τα οριζόντια μέτρα πάντα είναι άδικα. Υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων, οι οποίοι πραγματικά δεν βγάζουν αυτά τα εισοδήματα. Στον νομικό κλάδο για παράδειγμα υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας εκατοντάδες εν ενεργεία δικηγόροι. Η μεγάλη πλειονότητά τους δεν βγάζει αυτά τα εισοδήματα, τα οποία λέει ο νόμος με τα αντικειμενικά κριτήρια. Μετά τον έκτο χρόνο θα πρέπει να δηλώσει ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας τουλάχιστον 10.920 ευρώ και από εκεί και πέρα μπαίνουν και επιπλέον κριτήρια. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι για τα πρώτα τρία χρόνια δεν ισχύουν τα αντικειμενικά κριτήρια, για τον τέταρτο χρόνο είναι ελάχιστο το εν τρίτο των αντικειμενικών κριτήριων, για τον πέμπτο χρόνο είναι τα 2/3 και από τον έκτο χρόνο φορολογούνται με τα αντικειμενικά κριτήρια, με τον κατώτατο μισθό, ο οποίος είναι 10.920 ευρώ». 

«Είναι δυνατόν να έχεις ένα κατάστημα εστίασης για 10 χρόνια και να δηλώνεις ζημία, ζημία, ζημία; Δυστυχώς μαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά…»

«Κάποιοι που μέχρι σήμερα είχαν μάθει να μην πληρώνουν ενώ είχαν εισοδήματα, φέτος θα πληρώσουν. Είναι δυνατόν να έχεις ένα κατάστημα εστίασης για 10 χρόνια και να δηλώνεις ζημία, ζημία, ζημία; Τότε γιατί το κρατάς το κατάστημα σου κύριε επαγγελματία; Να καταλάβω μία ή δύο χρονιές δεν πήγε καλά το κατάστημα, δεν έβγαλε κέρδη. Πώς είναι δυνατόν να το κρατάς, τι νόημα έχει να δηλώνεις συνέχεια ότι κερδίζεις 1.000 ή 2.000 ευρώ; Αλλά δυστυχώς μαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά. Και για να μην παρεξηγηθώ από πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες, είναι άδικα τα οριζόντια μέτρα, αλλά για πολλούς όμως, θα το πω και θα το λέω, θα πρέπει κάποτε να πληρώσουν. Άτομα που έχουν κέρδη, θα πρέπει να πληρώσουν», συμπλήρωσε σχετικά με το θέμα ο κ. Κλειτσιώτης.

«Για τους φορολογούμενους που είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι και δεν έχουν κάποια τροποποίηση στα περιουσιακά τους στοιχεία, η συμπλήρωση της δήλωσης τους θα γίνει αυτόματα»

Αναφορικά με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για φέτος, ο Ντίνος Κλειτσιώτης υπογράμμισε: «Είναι γεγονός ότι προς το τέλος Μαρτίου θα ανοίξει το σύστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, όπως είχε γίνει και πέρυσι. Η ιδιαιτερότητα για φέτος είναι για τους φορολογούμενους που είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι και δεν έχουν κάποια τροποποίηση στα περιουσιακά τους στοιχεία, η συμπλήρωση της δήλωσης τους θα γίνει αυτόματα από το σύστημα. Όμως θέλω να τονίσω ότι πάντα θα πρέπει να ελέγχουμε, γι’ αυτό θα συμβούλευα τον κάθε φορολογούμενο να επισκεφτεί τον λογιστή του, γιατί πολλές φορές γίνονται και λάθη, το σύστημα δεν δίνει τα σωστά στοιχεία, γι’ αυτό θα πρέπει να συμβουλευόμαστε πάντα τον φοροτέχνη – λογιστή μας».

«Είναι βέβαιο ότι δεν θα λήξει στις 30 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αλλά θα δοθεί παράταση…»

«Πιστεύω ότι θα ανοίξει το σύστημα στις ημερομηνίες που έχει δηλωθεί, γιατί και πέρυσι ήταν συνεπέστατο το υπουργείο Οικονομικών. Να πούμε επίσης ότι πάντα, ενώ η λήξη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι για τις 30 Ιουνίου, δίνεται μία επιπλέον παράταση και αυτό γιατί υπάρχει λόγος. Ο νόμος ορίζει σαφέστατα ότι το σύστημα πρέπει να ανοίγει την 1η Φεβρουαρίου και να κλείνει 30 Ιουνίου. Επομένως από τη στιγμή που δεν μπορεί να τα ανταποκριθεί το υπουργείο και να ανοίξει το σύστημα στις 1 Φεβρουαρίου, γι’ αυτό και δίνονται αυτές οι παρατάσεις. Πρέπει να είναι ανοιχτό το σύστημα τουλάχιστον για πέντε μήνες. Επομένως είναι βέβαιο ότι δεν θα λήξει στις 30 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων», συμπλήρωσε ακόμη.

«Πιστεύω ότι θα είναι περίπου στα 820 με 830 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός…» Τέλος, όσον αφορά την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, ο Ντίνος Κλειτσιώτης σημείωσε: «Είναι γεγονός ότι και το 2023 έγιναν δύο αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και φέτος, 20 Μαρτίου από ό,τι έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών θα γίνει η νέα αύξηση, ώστε η νέα τουριστική περίοδος να αρχίσει με τους καινούργιους μισθούς, για να μην είναι αναγκασμένα τα λογιστήρια εν μέσω εργασιών να έχουν και αυτή την επιβάρυνση, να αλλάζουν τους μισθούς. Λέγεται ότι οπωσδήποτε θα είναι έχει το οκτώ μπροστά ο νέος κατώτατος μισθός. Θα πρέπει πάντα στις αυξήσεις που δίνονται, να μπορούν να ανταποκριθούν και οι επιχειρήσεις.  Πιστεύω ότι θα είναι περίπου στα 820 με 830 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός και από ό,τι έχω διαβάσει και οι επαγγελματικοί φορείς συμφωνούν σε αυτό. Όχι όμως σε αυτά που ζητάει η Γ.Σ.Ε.Ε. που ζητά 920 ευρώ. Εδώ νομίζω ότι υπερβάλλει και η Γ.Σ.Ε.Ε. από την πλευρά της. Ναι, χρειάζεται να αυξήσουμε τους μισθούς, αλλά σε συνδυασμό να μην πληγούν και οι επιχειρήσεις από την άλλη. Γιατί αν δεν έχεις υγιείς επιχειρήσεις, δεν μπορείς να έχεις και εργαζόμενους. Πρέπει να τα συγκεράσουμε τα δύο αυτά, για να έχουμε ακριβώς το επιθυμητό αποτέλεσμα».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Χιλιάδες επισκέπτες στην «North Aegean Boat Show 2024»

Εξαιρετικά υψηλή ήταν η επισκεψιμότητα της πρώτης έκθεσης «North...

Συναυλία της Άννας Βίσση στην Καβάλα

Οι θαυμαστές της Άννας Βίσση θα έχουν την ευκαιρία...

Μ. Λαζαρίδης προς Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ: «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη»

Σε απάντηση της ανακοίνωσης της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του...

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας φέρνει προβλήματα και πρόστιμα;

Για κάποιους κλάδους είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί Προβλήματα σε...

Το Σώμα Οδηγισμού καθάρισε το περιαστικό δάσος της Καβάλας

Το ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ Τ.Τ. ΚΑΒΑΛΑΣ πραγματοποίησε με μεγάλη...

Το πρόγραμμα υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ελευθερούπολη

Στην Ελευθερούπολη στο χώρο έμπροσθεν του Δημαρχείου, θα πραγματοποιηθεί...