Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

1.182 νέες επιχειρήσεις άνοιξαν μέσα στην κρίση

Ημέρα:

spot_img

Παρά τις μεγάλες αντιξοότητες και τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχτηκαν την τελευταία τριετία και δη το 2022, με την εκτίναξη του ενεργειακού και όχι μόνο κόστους, οι νέες επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας ήταν συντριπτικά περισσότερες από αυτές που τελικά δεν τα κατάφεραν κι αναγκάστηκαν να κλείσουν.

Για την πολύ καλή αυτή εξέλιξη, μίλησε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία σχετικά με τις επιχειρήσεις που άνοιξαν, αλλά και έκλεισαν στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας και φυσικά γι’ αυτές της τελευταίας χρονιάς, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μέσα στη λαίλαπα των αυξήσεων όλες οι επιχειρήσεις.

«Το 2022, είχαμε 632 νέες εγγραφές και 180 διαγραφές επιχειρήσεων. Ένα θετικό πρόσημο 452 νέων επιχειρήσεων στο μητρώο του Ε.Β.Ε.Κ. Το ίδιο έγινε και το 2021 και το 2020…»

 «Έχουμε ένα ευχάριστο μέσα σε όλη αυτήν την κρίση. Με κλειστή αγορά, ειδικά την περίοδο της πανδημίας και στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο του Επιμελητηρίου Καβάλας το πρόσημο είναι θετικότατο. Ειδικότερα όσον αφορά το 2022, είχαμε 632 νέες εγγραφές και 180 διαγραφές επιχειρήσεων. Ένα θετικό πρόσημο 452 νέων επιχειρήσεων στο μητρώο του Ε.Β.Ε.Κ. Το ίδιο έγινε και το 2021 και το 2020, χρονιές με πανδημία και με ένα μεγάλο μέρος της αγοράς κλειστό. Είναι αισιόδοξο να βλέπουμε 1.182 νέες επιχειρήσεις μέσα σε τρία χρόνια. Είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που μας δηλώνει ότι επιτέλους οι νέοι μας πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα για να κάνουν τη δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν τους βλέπουμε συνεχώς σε μια φυγή προς το εξωτερικό», επισήμανε σχετικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Υπάρχει μεν αύξηση του τζίρου, όμως δεν υπάρχει αντίστοιχα η κερδοφορία που θα θέλαμε, λόγω των εξόδων που έχουν ανέβει στα ύψη…»

 Αναφερόμενος ειδικότερα στους κλάδους των νέων επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν το 2022 στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, ο Μάρκος Δέμπας σημείωσε: «Στον κλάδο της μεταποίησης έχουμε 90 νέες επιχειρήσεις, καθώς και 80 νέες επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού. Δεν μιλάμε πλέον μόνο για επιχειρήσεις που έχουν σχέση με την παροχή υπηρεσιών, δηλαδή καφέ, μπαρ, εστιατόρια κλπ. Παράλληλα, έχουμε περίπου 60 νέες επιχειρήσεις στο εμπόριο, ενώ οι 200 περίπου είναι του κλάδου παροχής υπηρεσιών και μάλιστα δεν είναι όλες στην εστίαση, αλλά και άλλων δραστηριοτήτων. Αυτά τα στοιχεία μας δίνουν μια ικανοποίηση ότι τελικά η επιχειρηματικότητα κρατάει και παραμένει ζωντανή. Υπάρχει μεν αύξηση του τζίρου, όμως δεν υπάρχει αντίστοιχα η κερδοφορία που θα θέλαμε, λόγω των εξόδων που έχουν ανέβει στα ύψη. Γι’ αυτό με μεγάλη σοβαρότητα πρέπει όλοι μας να αντεπεξέλθουμε στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί».

«Υπάρχει η αγωνία ότι για το επόμενο εξάμηνο, υπάρχει μια αβεβαιότητα για το πως αυτό το πρόβλημα θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις…»

 Τέλος, σε σχέση με τις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν και το επόμενο διάστημα οι τοπικές επιχειρήσεις, ο Μάρκος Δέμπας υπογράμμισε: «Οι τελευταίες χρονιές για τις επιχειρήσεις μας είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Αυτό που προβληματίζει τις επιχειρήσεις και στο πρώτο διάστημα του 2023 που διανύουμε, είναι η ενεργειακή κρίση με τους λογαριασμούς ρεύματος που λαμβάνουμε. Στην αρχή του 2022 είχαμε μια εκτόξευση των λογαριασμών τρεις και τέσσερις φορές πάνω, που μετά την παρέμβαση και τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης άρχισαν να μειώνονται, ωστόσο είναι και πάλι ένα 50% σχεδόν πάνω, μια πολύ σημαντική δαπάνη για τις επιχειρήσεις. Είναι ένα μεγάλο θέμα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας το ενεργειακό. Αυτό λειτούργησε σαν ντόμινο, φέρνοντας ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες. Αυτές δεν ήταν δυνατό να απορροφηθούν στο σύνολό τους, άρα φτάσαμε σε πληθωριστικές πιέσεις που έφτασαν στο 12% και πλέον και κλείσαμε λίγο πάνω από το 7%, όμως ακόμη κι έτσι οι τιμές δεν πέφτουν, αλλά αυξάνονται αφού και το 7% είναι πολύ υψηλό ποσοστό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είχαμε και τις αυξήσεις των επιτοκίων στα δάνεια των τραπεζών. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που αποτυπώνεται και στο οικονομικό βαρόμετρο του Επιμελητηρίου μας, όπου φαινόταν η ικανοποίηση ότι τα καταφέραμε, ότι αυξήθηκε ή διατηρήθηκε ίδιος ο τζίρος, αλλά υπήρχε η αγωνία ότι για το επόμενο εξάμηνο, υπάρχει μια αβεβαιότητα για το πως αυτό το πρόβλημα θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις. Εδώ είναι το στοίχημά μας κι εδώ εμείς σαν Επιμελητήριο, επιδιώκουμε σε συνεργασία με την κυβέρνηση, να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις, να βρούμε κι άλλες πρακτικές και λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση και ανάπτυξη των επιχειρήσεων μας».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...