Μέτρο προς τη θετική κατεύθυνση χαρακτηρίζει ο οικονομολόγος Ντίνος Κλειτσιώτης την προσμέτρηση των δαπανών για φως, νερό, τηλέφωνο (σταθερά, κινητά και συνδρομητική τηλεόραση) στο χτίσιμο του αφορολογήτου με πλαστικό χρήμα.Μετά τη διαπίστωση ότι τέτοιου είδους πληρωμές γίνονται μεταξύ άλλων και στα σούπερ μάρκετ ή σε πρακτορεία ΟΠΑΠ και είναι δύσκολο να διαχωριστούν, φαίνεται ότι όλα τα παραπάνω θα ενταχθούν στη λίστα των δαπανών εκείνων οι οποίες θα μετρούν για το χτίσιμο του αφορολογήτου, από τις αρχές του 2017.
Σωστό το ότι το υπουργείο Οικονομικών αφουγκράστηκε την αγωνία των πολιτών
”Θεωρώ ότι είναι ένα μέτρο θετικό για όλους τους φορολογούμενους. Είναι σωστό το ότι το υπουργείο Οικονομικών αφουγκράστηκε επιτέλους την αγωνία των πολιτών. Θα πρέπει βέβαια να πούμε ότι απαιτείται το 10% σε αποδείξεις μέσω πλαστικού χρήματος για εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ και το 15% για πάνω από 15.000 ευρώ εισόδημα. Είναι στόχος εφικτός που μπορεί ο κάθε φορολογούμενος να πιάσει. Δεν είναι απαγορευτικό ποσοστό, καθώς περιλαμβάνονται και οι αποδείξεις από το σούπερ μάρκετ”, ανέφερε σχετικά στις δηλώσεις του ο Ντίνος Κλειτσιώτης.
Να πληρώνουμε με κάρτες, γιατί έτσι θα παταχθεί η φοροδιαφυγή
Τέλος, ερωτηθείς αναφορικά με το αν έχουν προχωρήσει τα πράγματα σε σχέση με την χρήση του πλαστικού χρήματος, ο γνωστός οικονομολόγος απάντησε: ”Καλό είναι να χρησιμοποιούμε το πλαστικό χρήμα από τώρα, καθώς είναι ένα μέτρο σε σωστή κατεύθυνση, που δεν πρέπει να μας τρομάζει, αν και βέβαια έχει συνηθίσει ο κόσμος μετά και την επιβολή των capital controls. Όλοι πρέπει να δώσουμε βάρος στο να πληρώνουμε με κάρτα, αφού έτσι επιτυγχάνεται η πάταξη της φοροδιαφυγής κι είναι αλήθεια αργήσαμε πολύ να το φέρουμε στη ζωή μας. Το σύστημα, δυστυχώς, δεν είναι έτοιμο να δεχτεί αυτή τη στιγμή πληρωμές με πλαστικό χρήμα, αλλά θα είναι σε θέση, σύντομα πιστεύω, το τραπεζικό σύστημα να αντεπεξέλθει για να αρχίσουν να μετρούν οι αποδείξεις από συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες”.