Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Φρένο σε μίσθωση διαμερίσματος μέσω Airbnb με δικαστική απόφαση

Ημέρα:

spot_img

Σφίγγουν τα πράγματα όσον αφορά τις συνθήκες, τους κανονισμούς και τα κριτήρια, ώστε ένα διαμέρισμα να πληροί τους όρους του Airbnb, όπως υπογράμμισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο κτηματομεσίτης, Ιορδάνης Αγγελιάδης, σχολιάζοντας την απόφαση – σταθμό του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου, που όπως φαίνεται ανοίγει τον δρόμο για μαζικές αγωγές, αφού απαγόρευσε τη βραχυχρόνια μίσθωση διαμερίσματος σε πολυκατοικία του Ναυπλίου!

Το δικαστήριο δέχτηκε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έκαναν οι υπόλοιποι ένοικοι πολυκατοικίας και υποχρεώνει την ιδιοκτήτρια που νοίκιαζε το σπίτι της με Airbnb, να «μην επαναλάβει στο μέλλον την επαγγελματική χρήση, ως τουριστικού καταλύματος και να περιοριστεί στη χρήση αυτής ως κατοικίας». Σύμφωνα με δημοσίευμά της εφημερίδας «Τα Νέα», η δικαστική απόφαση προβλέπει πως αν η ιδιοκτήτρια δεν συμμορφωθεί, απειλείται «με προσωπική κράτηση ενός μηνός και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση».

«Χρησιμοποίησε το διαμέρισμά της για σκοπό διαφορετικό από αυτόν της κατοικίας, συγκεκριμένα ως τουριστικό κατάλυμα, που προσιδιάζει στην έννοια του ξενοδοχείου»

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη δικαστική απόφαση που κάνει δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα κι εκτιμάται ότι θα προκαλέσει «τσουνάμι» προσφυγών απ’ όσους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες αντιδρούν στη χρήση Airbnb.

Οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας στο Ναύπλιο, στράφηκαν δικαστικά κατά της ιδιοκτήτριας που νοίκιαζε το 103 τ.μ. διαμέρισμά της μέσω Airbnb, γιατί ενοχλήθηκαν τόσο από την οχλαγωγία που δημιουργούσαν οι ένοικοι του διαμερίσματος όσο και από το γεγονός πως, σύμφωνα με όσα υποστήριξαν, οι ένοικοι είτε έκαναν «κατάληψη» στην πισίνα της πολυκατοικίας, είτε τους έπαιρναν τις θέσεις πάρκινγκ, ενώ η ιδιοκτήτρια φέρεται να τους έδινε τους κωδικούς ασφαλείας για τις δυο εξώπορτες, δημιουργώντας τους ανασφάλεια. Η δικαστική απόφαση βασίστηκε στη χρήση του κανονισμού της πολυκατοικίας. Το δικαστήριο έκρινε πως παραβιάστηκε, καθώς η ιδιοκτήτρια «χρησιμοποίησε το διαμέρισμά της για σκοπό διαφορετικό από αυτόν της κατοικίας, συγκεκριμένα ως τουριστικό κατάλυμα, που προσιδιάζει στην έννοια του ξενοδοχείου, αφού φιλοξενεί σε αυτό άγνωστο αριθμό ατόμων που εναλλάσσονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα ολίγων ημερών». (πηγή: Νewsit).

 «Η απόφαση αυτή μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων, να ανοίξει δηλαδή ένας δρόμος για περιπτώσεις που υπάρχουν αντιμαχόμενες περιπτώσεις και συμφέροντα σε μια πολυκατοικία…»

«Πράγματι το δικαστήριο εξέδωσε μια απόφαση που απαγόρευε σ’ αυτήν την ιδιοκτήτρια να συνεχίζει να μισθώνει το διαμέρισμα υπό αυτή τη μορφή. Βέβαια εδώ υπάρχει ένα θέμα. Η απόφαση αυτή μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων, να ανοίξει δηλαδή ένας δρόμος για περιπτώσεις που υπάρχουν αντιμαχόμενες περιπτώσεις και συμφέροντα σε μια πολυκατοικία, γιατί κάποιοι δεν θέλουν την όχληση που προέρχεται από τέτοιες περιπτώσεις κι άρα να προσφύγουν στα δικαστήρια», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του για το θέμα ο κ. Αγγελιάδης.

«Αυτό όμως προϋποθέτει κάποιους όρους. Για παράδειγμα το βασικό για να επιτευχθεί μια τέτοια απόφαση είναι να υπάρχει κανονισμός πολυκατοικίας που να απαγορεύει τέτοιες χρήσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχε. Δεν ήταν μια οποιαδήποτε πολυκατοικία, αλλά ένα συγκρότημα πολυτελών κατοικιών, στην οποία υπήρχε κοινόχρηστη πισίνα και δημιουργήθηκαν θέματα από τους ενοικιαστές του διαμερίσματος, με τις ώρες κοινής ησυχίας κλπ. Επειδή ήταν μια σχετικά νέα πολυκατοικία, υπήρχε λοιπόν κανονισμός πολυκατοικίας. Άρα για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρχει κανονισμός πολυκατοικίας που ρητώς να το απαγορεύει», ανέφερε στη συνέχεια.

 Στο 90% των περιπτώσεων, ειδικά στην Καβάλα, δεν υπάρχει κανονισμός πολυκατοικίας!

Παράλληλα, ο κ. Αγγελιάδης υπογράμμισε ότι στο 90% των περιπτώσεων, ειδικά στην Καβάλα, δεν υπάρχει κανονισμός πολυκατοικίας.

«Για να γίνει λοιπόν μια τέτοια κίνηση από τους ιδιοκτήτες – ενοικιαστές μιας πολυκατοικίας κι εφόσον δεν υπάρχει κανονισμός, πρέπει να υπάρχει το 51% της συναίνεσης κι αυτό είναι πράγμα δύσκολο. Αρκεί να σκεφτούμε ότι για παράδειγμα σε μια πολυκατοικία από τα 26 διαμερίσματα τα 8 ενοικιάζονται κι άρα δεν μπορεί ποτέ να υπάρχει μια τέτοια απόφαση. Άρα, η δικλείδα ασφαλείας είναι να υπάρχει ο κανονισμός, αλλιώς απαιτείται συναίνεση. Από την άλλη υπάρχει και κάτι καινούργιο. Η Aibnb έχει θεσπίσει κάποιους νέους κανονισμούς και πρότυπα, με τα οποία γίνονται τα πράγματα πιο δύσκολα για τους ενοικιαστές. Τα νέα πρότυπα που επιφέρουν και ποινές, είναι αποφυγή θορύβων, να μη παραχωρείται το σπίτι σε άλλους, κάτι που γίνεται ειδικά από κατοίκους άλλων χωρών, να σέβονται την απαγόρευση καπνίσματος, να προσέχουν την καθαριότητα και να μην αφήνουν πίσω σκουπίδια. Οι παραβάτες αυτών των διατάξεων θα λαμβάνουν προειδοποιήσεις και θα φτάνουν μέχρι και κατάργηση του λογαριασμού από την Airbnb. Επίσης θα υπάρχει γραμμή επικοινωνίας με τις κατά τόπους αρχές, ώστε να λύνονται τα ζητήματα που υπάρχουν», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Αγγελιάδης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Είμαστε η Κυβέρνηση της μείωσης των φόρων και της αύξησης μισθών και συντάξεων»

Τη σημαντικότητα του νέου κώδικα φορολογικής διαδικασίας για τον...

Τι ζήτησαν οι Επαγγελματίες της Περάμου από τον δήμαρχο Παγγαίου

Από το Διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου Επαγγελματιών Νέας Περάμου...

«Ρωμαίος και Αννέτα» στο «Μικρό» της Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Άννας Φόνσου

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Το ρομαντικό δράμα «Ρωμαίος και...

Επισκέψιμο από τον Μάιο το Αρχαίο θέατρο της Θάσου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας ανακοινώνει ότι από 13/5/2024 το...

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...