Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Υπάρχει διάθεση για ταξίδια, αλλά όχι και κρατήσεις

Ημέρα:

spot_img

«Τα πάντα είναι στον αέρα! Βρισκόμαστε σε κατάσταση αναμονής», υπογράμμισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Γιάννης Μαρκιανός, αναφορικά με την φετινή τουριστική περίοδο.

«Δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι πέραν του να περιμένουμε τις εξελίξεις. Προσπαθούμε, όσο αυτό είναι δυνατόν, να διαμορφώσουμε τις εξελίξεις αυτές, για παράδειγμα σχετικά με τον τρόπο που θα εισέρχονται στη χώρα μας οι τουρίστες ή αν θα είναι ανοικτοί οι συνοριακοί σταθμοί κτλ. Κατά τα άλλα αναμένουμε να δούμε πως θα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί κι αν εν τέλει θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα», επισήμανε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Μαρκιανός.

«Φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη διάθεση από τις αγορές του εξωτερικού να ταξιδέψουν στην περιοχή μας – Ούτε οι ίδιοι οι επισκέπτες όμως τολμούν να κλείσουν κάποιο κατάλυμα ή να επιβεβαιώσουν 100% ότι θα μας επισκεφθούν…»

Ερωτηθείς για το αν επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον που υπάρχει για να ταξιδέψει ο κόσμος φέτος το καλοκαίρι στη χώρα μας και δη στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ., ο κ. Μαρκιανός απάντησε: «Όντως φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη διάθεση από τις αγορές του εξωτερικού να ταξιδέψουν στην περιοχή μας, ειδικά από τα Βαλκάνια που είναι και η κοντινότερη σε εμάς περιοχή. Όμως πρέπει να τονίσουμε ότι ούτε οι ίδιοι οι επισκέπτες τολμούν να κλείσουν κάποιο κατάλυμα ή να επιβεβαιώσουν 100% ότι θα μας επισκεφθούν. Και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων δεν παίρνουν στα σοβαρά αυτήν την πρόθεση του κόσμου να ταξιδέψει. Είναι ευσεβείς πόθοι, να το πούμε έτσι απλά. Όλα είναι στον αέρα, κυριολεκτικά».

«Μετά το Πάσχα, θα αρχίσει να φαίνεται μια πρώτη τάση για το που θα κινηθούν τα πράγματα»

 Αναφορικά με το πότε θεωρεί ότι θα υπάρξει μια σαφής εικόνα για το τι θα επικρατήσει τελικά στη διάρκεια της φετινής τουριστικής περιόδου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σημείωσε: «Μετά το Πάσχα, θα αρχίσει να φαίνεται μια πρώτη τάση για το που θα κινηθούν τα πράγματα. Ουσιαστικά από τον Ιούνιο θα δούμε την εξέλιξη για τη φετινή τουριστική περίοδο. Μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει κάπως η κατάσταση και με τις αεροπορικές εταιρείες, αυτό ελπίζουμε τουλάχιστον να συμβεί».

«Όσον αφορά τις προετοιμασίες για τα καταλύματα στον δικό μας κλάδο, κανείς αυτή την εποχή δεν κινείται. Τέτοια περίοδο κάναμε ανακαινίσεις κι άλλες εργασίες. Όλοι περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση…»

Παράλληλα, ο κ. Μαρκιανός ανέφερε ότι στην προ πανδημίας εποχή, τέτοια περίοδο τα γραφεία είχαν υπογράψει συμβόλαια με tour operators και γνώριζαν τι θα συμβεί.

«Τώρα δεν υπάρχουν τα εγγυημένα συμβόλαια κι όλοι είναι σε στάση αναμονής. Όσον αφορά τις προετοιμασίες για τα καταλύματα στον δικό μας κλάδο, κανείς αυτή την εποχή δεν κινείται. Τέτοια περίοδο κάναμε ανακαινίσεις κι άλλες εργασίες. Όλοι περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Οικονομικά είναι δύσκολη η συγκυρία, οπότε είναι εύλογο να μη ρισκάρει κανείς να κάνει το οποιοδήποτε βήμα. Η αβεβαιότητα είναι κυρίαρχη», επισήμανε σχετικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

«Η ζημιά στον κλάδο μας άγγιξε το 80% – Δεν υπάρχει περίπτωση να αντέξουμε μια παρόμοια χρονιά με αυτήν του 2020. Θα είναι καταστροφή για εμάς»

Σε ερώτηση για το ποια ήταν η ζημιά για τους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων στη διάρκεια της περσινής τουριστικής περιόδου, ο Γιάννης Μαρκιανός απάντησε: «Η ζημιά στον κλάδο μας άγγιξε το 80%. Το μεγαλύτερο πρόβλημα πέρυσι ήταν ότι οι περισσότεροι ξεκίνησαν με αισιοδοξία, επένδυσαν στις επιχειρήσεις τους και τελικά βρέθηκαν να μην έχουν πάρει τίποτα από αυτό, οπότε είναι ακόμη πιο σκεπτικοί φέτος. Δεν υπάρχει περίπτωση να αντέξουμε μια παρόμοια χρονιά με αυτήν του 2020. Θα είναι καταστροφή για εμάς».

«Αν όλα κυλήσουν ιδανικά, υπολογίζουμε να πιάσουμε αυτό το 50% με 60% του 2019 που θα είναι το καλύτερο σενάριο για εμάς. Μέχρι τότε όμως κοιτάμε μέρα με τη μέρα, δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες…»

Σχετικά με το αν θα είναι ικανοποιημένοι οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζομένων δωματίων με μια κίνηση της τάξης του 50% με 60% σε σχέση με την τουριστική περίοδο του 2019, ο κ. Μαρκιανός υπογράμμισε: «Σαφώς θα είναι ευχής έργο να πιάσουμε τέτοια ποσοστά. Παρ’ όλα αυτά όμως τα σημερινά δεδομένα δεν μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να πιάσουμε τέτοιους στόχους. Η σεζόν θα ξεκινήσει σχετικά αργά, θα έχει χαθεί ένα διάστημα και δεν ξέρουμε την υγειονομική κατάσταση. Αν όλα κυλήσουν ιδανικά, υπολογίζουμε να πιάσουμε αυτό το 50% με 60% του 2019 που θα είναι το καλύτερο σενάριο για εμάς. Μέχρι τότε όμως κοιτάμε μέρα με τη μέρα, δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...