Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στο «κόκκινο» η πανδημία στο «κόκκινο» και η οικονομία

Ημέρα:

spot_img

«Έχουμε στο «κόκκινο» την έξαρση της πανδημίας, αλλά δυστυχώς στο «κόκκινο» είναι και η οικονομία μας. Εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα, πως δηλαδή θα εξαλείψουμε την πανδημία, αλλά και πως θα καταφέρουμε να μην την καταστρέψουμε την οικονομία. Αν σώσουμε την υγεία μας, αλλά την επόμενη μέρα έρθει η φτώχεια σε όλους μας από την καταστροφή της οικονομίας, το αποτέλεσμα θα καταλήξει να είναι το ίδιο».

Τα παραπάνω τόνισε με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, ο οποίος παράλληλα υπογράμμισε ότι η στήριξη της Πολιτείας προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί είναι ανεπαρκή.

«Όσο παραμένει κλειστή η αγορά, τα προβλήματα διογκώνονται και η επόμενη μέρα για το άνοιγμα των επιχειρήσεων θα είναι ιδιαίτερα σκληρή…»

 «Η αγορά δεν πρόκειται να ανοίξει στις 30 Νοεμβρίου, με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα τουλάχιστον. Αυτό ήταν κάτι αναμενόμενο από την αρχή άλλωστε, ότι δηλαδή θα υπάρξει μια εβδομάδα με δέκα μέρες παράταση του μέτρου της απαγόρευσης, όπως και ότι η αγορά θα ανοίξει σταδιακά κι όχι ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει ότι όσο παραμένει κλειστή η αγορά, τα προβλήματα διογκώνονται και η επόμενη μέρα για το άνοιγμα των επιχειρήσεων θα είναι ιδιαίτερα σκληρή. Αυτή τη στιγμή με το πάγωμα της οικονομίας και την παύση εργασιών δημιουργείται μια κατάσταση ασφυκτική που πολύ δύσκολα θα εξομαλυνθεί», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Ήδη μελέτες δείχνουν απαισιοδοξία και αρνητικά στοιχεία κι αυτό θα αποτυπωθεί σε κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και σε χαμένες θέσεις απασχόλησης»

«Υπάρχει αύξηση της ανεργίας, άρα έλλειψη ρευστότητας από την αγορά, όταν αυτή ανοίξει. Επομένως, αυτό το πρόβλημα της ρευστότητας που είχαμε θα διογκωθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι παρόλο που οι επιχειρήσεις είναι κλειστές, οι λειτουργικές τους δαπάνες τρέχουν. Ακόμη και το ενοίκιο που μειώνεται στο 40%, το υπόλοιπο πρέπει να πληρωθεί. Από που θα βγουν αυτά τα ποσά; Ακόμη και οι αναστολές πληρωμών υποχρεώσεων που μετατέθηκαν για την άνοιξη, θα τις βρούμε μπροστά μας. Όσο παραμένουμε κλειστοί αυτά τα προβλήματα μεγαλώνουν και δυστυχώς θα είναι πολύ δύσκολο να επανακάμψουν πολλές επιχειρήσεις. Ήδη μελέτες δείχνουν απαισιοδοξία και αρνητικά στοιχεία κι αυτό θα αποτυπωθεί σε κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και σε χαμένες θέσεις απασχόλησης», επισήμανε στη συνέχεια των όσων δήλωσε στον «Ενήμερο» ο Μάρκος Δέμπας.

 «Όσον αφορά το «ακορντεόν» θα έλεγα ότι δεν είναι λύση. Με την έννοια ότι ναι μεν με βάση τα υγειονομικά δεδομένα θα φρενάρει την έξαρση της πανδημίας, αλλά από την άλλη πάλι η οικονομία θα την πληρώσει. Αυτά τα δυο πάνε σε αντίθετη κατεύθυνση. Αν πάμε σε αυτή την επιλογή θα είναι κάτι το καταστροφικό…»

 Ερωτηθείς αναφορικά με την επιλογή του «ακορντεόν» που συζητιέται όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα, δηλαδή των κυλιόμενων lockdown, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας απάντησε: «Όσον αφορά το «ακορντεόν» θα έλεγα ότι δεν είναι λύση. Με την έννοια ότι ναι μεν με βάση τα υγειονομικά δεδομένα θα φρενάρει την έξαρση της πανδημίας, αλλά από την άλλη πάλι η οικονομία θα την πληρώσει. Αυτά τα δυο πάνε σε αντίθετη κατεύθυνση. Αν πάμε σε αυτή την επιλογή θα είναι κάτι το καταστροφικό. Εκτός κι αν ανακοινωθούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης των επιχειρήσεων. Δυστυχώς όμως δεν έχουμε ακούσει βαθιά μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας. Οι περισσότερες επιχειρήσεις στην περιοχή μας είναι μικρές, είναι άνθρωποι που προσπαθούν να επιβιώσουν. Δεν βγάζουν ούτε πολλά κέρδη, ούτε μεγάλους τζίρους καταγράφουν. Προσπαθούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους και όταν ανοίξει η οικονομία θα βρεθούν αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις».

«Θα πρέπει να εξεταστούν κι άλλα μέτρα, ώστε την επόμενη μέρα που θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις να έχουν χρήματα στα ταμεία τους, για να κρατηθούν ζωντανές. Μάλιστα πολλοί, αν πάμε σε κυλιόμενα lockdown, θα σκεφτούν πολύ να ανοίξουν αφού θα κλείσουν πάλι σε λίγες μέρες τις επιχειρήσεις τους»

 «Τα μέτρα στήριξης που αποφάσισε η Κυβέρνηση, δεν μπορούν να δώσουν τη βαθιά ανάσα στις επιχειρήσεις. Γι’ αυτό θα πρέπει να εξεταστούν κι άλλα μέτρα, ώστε την επόμενη μέρα που θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις να έχουν χρήματα στα ταμεία τους, για να κρατηθούν ζωντανές. Μάλιστα πολλοί, αν πάμε σε κυλιόμενα lockdown, θα σκεφτούν πολύ να ανοίξουν αφού θα κλείσουν πάλι σε λίγες μέρες τις επιχειρήσεις τους. Το μεγάλο στοίχημα σε αυτή τη φάση είναι να μειώσουμε τα κρούσματα. Κάνουμε, δυστυχώς, ανούσιες μετακινήσεις. Ας το πάρουμε απόφαση να καθίσουμε λίγο ακόμη μέσα, να μην προκαλούμε, καθώς τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει με ασθενείς. Χάνεται κόσμος καθημερινά κι αυτό είναι τραγικό. Αν τα καταφέρουμε θα μπορέσουμε να επανέλθουμε γρήγορα και μαζί με εμάς και η οικονομία», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...