Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Πρόγραμμα στήριξης του τουρισμού, ύψους 420 εκατ. ευρώ

Ημέρα:

spot_img

«Πήραμε πριν από λίγο τη σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οπότε μπορούμε να προχωρήσουμε και στην επίσημη ανακοίνωση ενός νέου Προγράμματος στήριξης του κλάδου του τουρισμού, ύψους έως 420 εκατομμύρια ευρώ. Κεφάλαιο κίνησης, μια επιδότηση η οποία θα είναι έως 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ. Θα απευθύνεται σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού, ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και camping, αλλά και σε πρακτορεία και σε τουριστικά λεωφορεία. Μιλάμε πρωτίστως για μια στήριξη η οποία κατευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη με εκπροσώπους τουριστικών επιχειρήσεων με αντικείμενο την στήριξη του κλάδου των τουριστικών επιχειρήσεων κατά τους πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης και ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής Γιώργος Ζερβός.

«Πρόκειται για μια ακόμα έμπρακτη αναγνώριση και στήριξη ενός κλάδου ο οποίος χτυπήθηκε περισσότερο από άλλους το δεκαεξάμηνο της πανδημίας και ο οποίος πρέπει πια να κάνει γρήγορα τα βήματά του προς την κανονικότητα αλλά για να το κάνει αυτό χρειάζεται κεφάλαιο κίνησης. Αντίστοιχο πρόβλημα, τονίζω, είχαμε και στην εστίαση γι’ αυτό και καταφέραμε και εξασφαλίσαμε αυτούς τους ευρωπαϊκούς πόρους για να στηρίξουμε τον κλάδο του τουρισμού. Και πιστεύω ότι σε συνεργασία με την Πολιτεία, η ελληνική επιχειρηματικότητα -όπως εκφράζεται δια του ΣΕΤΕ, στον ευρύτερο κλάδου του τουρισμού- θα κάνει και αυτή αυτό το οποίο πρέπει, προκειμένου να έχουμε ένα επιτυχημένο και ασφαλές καλοκαίρι», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους εκπροσώπους των τουριστικών επιχειρήσεων το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό του, που μόλις είχε εκδώσει.

«Η Ελλάδα είναι μια από τις 7 χώρες που βρίσκεται στο πρώτο κύμα ένταξης στην Ψηφιακή Πλατφόρμα, το οποίο σημαίνει ότι από σήμερα οι Έλληνες πολίτες μπορεί να εκδίδουν το δικό τους Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό. Και βέβαια έχουμε εξασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα με αυτές τις χώρες έτσι ώστε η πληροφορία η οποία εμπεριέχεται στο Πιστοποιητικό -δηλαδή αν έχεις εμβολιαστεί, πότε και με πόσες δόσεις ή αν έχεις αρρωστήσει ή αν έχεις αρνητικό τεστ- να “ μοιράζεται” με πολύ μεγάλη ευκολία στις πύλες εισόδου, έτσι ώστε να μπορούμε να δεχόμαστε επισκέπτες στην πατρίδα μας χωρίς πρόσθετους περιορισμούς», ανέφερε.

Όπως υπενθύμισε, «ήταν μια ιδέα η οποία ξεκίνησε από εμάς στις αρχές Ιανουαρίου. Δεν ήταν καθόλου προφανές ότι θα προφταίναμε να την υλοποιήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνήθως για να εκδοθεί ένας ευρωπαϊκός κανονισμός χρειάζονται χρόνια. Εδώ αρκέστηκαν, μόλις, δύο μήνες για να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα. Και σίγουρα είναι πολύ σημαντικό ενόψει της τουριστικής περιόδου».

Η ενίσχυση από το Πρόγραμμα θα ανέρχεται στο 5% επί του τζίρου στα καταλύματα και στο 2,5% στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, με μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά ΑΦΜ τα 400.000 ευρώ. Το ποσό της ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο και αφορά Μικρομεσαίες και Μεγάλες Επιχειρήσεις τουρισμού, ενώ περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται στην ιστοσελίδα www.ependyseis.gr, η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η καταβολή της επιχορήγησης θα πραγματοποιείται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης.

«Πριν από 1,5 μήνα ήμασταν, εδώ, για την εστίαση. Σήμερα, ενάμιση μήνα μετά η εστίαση λειτουργεί, το πρόγραμμα, η πλατφόρμα, είναι σε λειτουργία από τις 14 του μηνός. Έχουν, ήδη εκκαθαριστεί περίπου 8.000 αιτήσεις που είναι να πάρουν τα λεφτά τους οι επιχειρήσεις και περίπου άλλες 12.000 εκκρεμεί να εκκαθαριστούν τις επόμενες ημέρες. Χθες, είχαμε ρεκόρ εκκαθαρίσεων, πάνω από 2.000 αιτήσεις εκκαθαρίσαμε μόνο χθες στο υπουργείο Ανάπτυξης, για να δώσουμε γρήγορα τα λεφτά στους δικαιούχους και να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Το ίδιο σκοπεύουμε να κάνουμε με τον τουρισμό. Άμεσα τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η αντίστοιχη πλατφόρμα του τουρισμού», υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

«Τη στιγμή που κάνουμε ό,τι μπορούμε και με το ψηφιακό πιστοποιητικό αλλά και με όλες τις δράσεις μας για να πατήσει η τουριστική οικονομία αλλά και η ευρύτερη οικονομία στα πόδια της, δεν ξεχνάμε την απαραίτητη στήριξη η οποία πρέπει να παραμένει και να υπάρχει και θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειάζεται, ώστε να μπορέσει μετά ο τουρισμός μόνος του να ανοίξει τα φτερά του, όπως μόνο ο τουρισμός ξέρει να κάνει. Αυτή είναι η φιλοσοφία που ακολουθούμε και θα ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα», τόνισε ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

«Εγώ απλά να προσθέσω μόνο ότι η ενίσχυση αυτή είναι ακατάσχετη -όπως όλες οι ενισχύσεις που δίνουμε- και υπάρχει και επίσης μια προϋπόθεση του ενός εργαζομένου», σημείωσε ο υφυπουργός αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης Γιάννης Τσακιρης.

«Να ευχαριστήσω και τον Γιάννη Τσακίρη και τον κ. Ζερβό γιατί έχει γίνει εξαιρετική δουλειά ως προς την υλοποίηση νέων προγραμμάτων και ως προς την κινητοποίηση πόρων από παλαιότερα προγράμματα. Είμαστε, πια, στις πρώτες θέσεις σε επίπεδο απορροφητικότητας ως προς την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων και μπορώ να σας πω -με αρκετή ασφάλεια- ότι θα είμαστε και από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες, της οποίας νέο ΕΣΠΑ θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Άρα, έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης που εκτιμούμε ότι θα εγκριθεί εντός του Ιουνίου, το νέο ΕΣΠΑ όπου έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά ως προς τον σχεδιασμό από το υπουργείο Ανάπτυξης και βέβαια όλα τα έκτακτα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία ελπίζουμε, πια, ότι φτάνουν προς το τέλος τους και θα πρέπει να οργανώσουμε -και αυτό θέλουμε να κάνουμε- την αποσωλήνωση της οικονομίας από προγράμματα στήριξης. Αλλά να το κάνουμε με τέτοιο τρόπο, που να σας δώσουμε ταμειακή ρευστότητα -γέφυρα για να περάσετε από φάση αναστολής λειτουργίας σε φάση κανονικής λειτουργίας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Γ. Ρέτσος (ΣΕΤΕ): Ο τουρισμός στηρίχθηκε και εξακολουθεί να στηρίζεται

«Προφανώς και στην πορεία αυτή υπήρχαν και φωνές για κάτι περισσότερο. Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι ο τουρισμός στηρίχθηκε, ο τουρισμός εξακολουθεί να στηρίζεται και είμαι σίγουρος -και σε αυτό το έχουμε συζητήσει επανειλημμένως και με τους υπουργούς- ότι θα το παρακολουθούμε πως πηγαίνει το πράγμα στο μέλλον», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο σήμερα. Αυτό είναι το (κεφάλαιο) κίνησης που πραγματικά ανοίγει ουσιαστικά τα ξενοδοχεία, τα οποία έως το τέλος του Ιουνίου η εκτίμησή μας με τους συναδέλφους, θα ανοίξουν όλα, και τα 10.000 που είναι αδειοδοτημένα. Άρα ήταν πάρα πολύ σημαντικό -πέρσι άνοιξαν περίπου 5.500, και τέτοια περίοδο ήμασταν κλειστά. Άρα έχουν γίνει πολύ θετικά βήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γρηγόρης Τάσιος.

(πηγή: ΑΠΕ)

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Ύμνοι Αγγέλων σε Ρυθμούς Ανθρώπων» στην Κωνσταντινούπολη

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας συμπράττει με τη διεθνούς φήμης...

Το μπλουζάκι του κ. Τσούνη και το EuroPride!

Αν αναρωτιέστε για ποιον λόγο η κυβέρνηση του Κ....

Πολύς κόσμος στο Carnival Shopping party

Εκατοντάδες Καβαλιώτες και επισκέπτες της πόλης ήταν καλεσμένοι στο...

«Μικρά συζυγικά εγκλήματα» του Schmitt Eric-EmmanueL στο «Αυλαία»

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ ΛΙΖΑ. Εντάξει: εξέφρασα τη γνώμη...

Πολλά τα δρομολόγια του υπεραστικού ΚΤΕΛ

Κώστας Πανταζής: Δρομολόγια προς την Ξάνθη και από την...

«Λίφτινγκ» στο Βερούλειο μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου

Κωνσταντίνος Χατζηαναστασίου: Το γήπεδο υπερχρησιμοποιείται Για τα θέματα που αφορούν...

Μετά από δύο μήνες πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Μετά από δίμηνη ταλαιπωρία, οι δεκάδες εργαζόμενοι μέσω ΕΣΠΑ...

Την επόμενη εβδομάδα η εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης στην Παναγία

Πρόστιμα σε όσους πωλούν φρούτα στους δρόμους και στις...