Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οικοδομικές άδειες από τον υπολογιστή

Ημέρα:

spot_img

Γεγονός θα είναι από τις 15 Οκτωβρίου η ηλεκτρονική έκδοση των οικοδομικών αδειών, κάτι που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας Δημήτρη Κυριαζίδη, θα σηματοδοτήσει το πέρασμα σε μια άλλη εποχή, με λιγότερη γραφειοκρατία και άρα λιγότερη ταλαιπωρία για όλους.

Η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών έχει δρομολογηθεί με υπουργική απόφαση από τις 31 Ιουλίου, ενώ η πιλοτική εφαρμογή της άρχισε από τις 3 Σεπτεμβρίου, με την υποχρεωτική να ακολουθεί στις 15 Οκτωβρίου.

«Εμείς από την πλευρά μας αναλαμβάνουμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας, κάτι που προβλέπεται από την υπουργική απόφαση, καθώς το Τ.Ε.Ε. θα τηρεί το σύστημα της έκδοσης οικοδομικών αδειών»

«Όλες οι νέες αιτήσεις για οικοδομικές άδειες θα υποβάλλονται εφεξής με τον ηλεκτρονικό τρόπο. Είναι κάτι που το ζητούσαμε εδώ και τέσσερα χρόνια με συνεχείς παρεμβάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Πλέον περνάμε σε μια άλλη εποχή στην έκδοση οικοδομικών αδειών», υπογράμμισε με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ. Δημήτρης Κυριαζίδης.

«Εμείς από την πλευρά μας αναλαμβάνουμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας, κάτι που προβλέπεται από την υπουργική απόφαση, καθώς το Τ.Ε.Ε. θα τηρεί το σύστημα της έκδοσης οικοδομικών αδειών», συμπλήρωσε σχετικά στις δηλώσεις του ο κ. Κυριαζίδης.

Ειδική ενημερωτική εκδήλωση για τους μηχανικούς την Τρίτη (25/9) στο αμφιθέατρο της Π.Ε. Καβάλας – Νωρίτερα το πρωί της ίδιας ημέρας ενημέρωση και των υπαλλήλων των πολεοδομιών

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των μηχανικών του παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τ.Ε.Ε. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση την Τρίτη (25/9) στις 6 το απόγευμα στο αμφιθέατρο της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, όπου εκπρόσωποι του κεντρικού Τ.Ε.Ε. θα παρουσιάσουν τη λειτουργία του νέου συστήματος και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις που πιθανόν να τους τεθούν.

«Ελπίζουμε να λυθούν απορίες, να δοθούν διευκρινίσεις και γενικότερα να είναι μια κατατοπιστική εκδήλωση. Την ίδια ημέρα το πρωί, θα γίνει μια αντίστοιχη εκδήλωση με τους ίδιους εισηγητές προς τους υπαλλήλους των πολεοδομιών που είναι επιφορτισμένοι με την έκδοση οικοδομικών αδειών, οπότε ελπίζουμε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση των συναδέλφων μας επί του θέματος», σημείωσε σχετικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ.

«Είναι μεγάλη πρόοδος, μας λύνει τα χέρια και περνάμε σε ένα πιο σύγχρονο και πολιτισμένο επίπεδο…»

Ερωτηθείς σχετικά με το ποιες θα είναι οι βασικές αρχές του νέου συστήματος ηλεκτρονικής έκδοσης των οικοδομικών αδειών, ο Δημήτρης Κυριαζίδης απάντησε:

«Πρώτον, ο νόμος θέτει υποχρεωτικές προθεσμίες, οι οποίες θα καταγράφονται σε ηλεκτρονικό σύστημα και δεν θα μπορούν να παραβιαστούν. Σε περίπτωση αδυναμίας προβλέπει πάλι μια διαφορετική διαδικασία και φυσικά και δεν επιτρέπει παραβιάσεις. Αυτά θα είναι καταγεγραμμένα στο σύστημα, άρα λύνεται ένα μεγάλο πρόβλημα για τη διαχείριση και τις καθυστερήσεις. Συγχρόνως, δημιουργεί μια διαφάνεια, διότι ακόμη και οι παρατηρήσεις στα υποβληθέντα στοιχεία θα καταγράφονται. Άρα θα είναι γνωστό σε όλους και στην ελεγκτική αρχή και στην αποκεντρωμένη διοίκηση. Οι μηχανικοί από το γραφείο τους, χωρίς να έχουν επαφή με τους συναδέλφους στις πολεοδομίες, θα υποβάλλουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για λογαριασμό των πελατών τους, οπότε αποφεύγεται η προσωπική επαφή, οι καθυστερήσεις και η αναμονή. Είναι μεγάλη πρόοδος, μας λύνει τα χέρια και περνάμε σε ένα πιο σύγχρονο και πολιτισμένο επίπεδο».

Παραμένει η εκκρεμότητα με 300 άδειες σε Καβάλα και Παγγαίο

Σε ερώτηση για το ποια είναι η κατάσταση με τις άδειες που εκκρεμούν στους δήμους Καβάλας και Παγγαίου, ο Δημήτρης Κυριαζίδης απάντησε: «Στην Π.Ε. Καβάλας έχουμε τα θέματα των καθυστερήσεων με τις άδειες που παραμένουν προς έλεγχο με χρόνο αναμονής πάνω από ένα έτος. Πρόκειται για 100 άδειες στον δήμο Παγγαίου στη νεοσύστατη πολεοδομία και για 200 στην Καβάλα. Αυτό το πρόβλημα είναι μια κληρονομιά στο νέο σύστημα που το επιβαρύνει. Έστειλα επιστολή την Πέμπτη (20/9) στον υπουργό Περιβάλλοντος, με την οποία ζητώ να λάβουν πρόνοια, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα σε όσες πολεοδομίες έχουν αυτό το πρόβλημα, προκειμένου με θεσμικό τρόπο να βρεθεί μια λύση. Έχουμε ήδη δηλώσει την πρόθεσή μας να συμβάλλουμε ως Τ.Ε.Ε. – Α.Μ. με μηχανικούς στις πολεοδομίες των δυο δήμων εφόσον θεσμικά μπορεί να γίνει αποδεκτό και ζητάμε και τη θέση του υπουργείου. Συναντήσαμε προβλήματα διαδικαστικά και στην ουσία δεν έχει γίνει κάτι παρά τις επαφές που είχαμε κάνει και την προγραμματική σύμβαση που έχουμε συντάξει. Πρέπει να πάρουμε οδηγία του υπουργείου ενόψει του νέου συστήματος».

«Θα είναι πιο εύκολα τα πράγματα με το νέο σύστημα κι αν υπάρξει πρόνοια κεντρική για το πώς θα διαχειριστούμε τα αποθέματα των αδειών που εκκρεμούν, θα πάμε σε μια καλύτερη εποχή…»

«Οι άδειες που εκκρεμούν σε Καβάλα και Παγγαίο δεν εντάσσονται στο νέο σύστημα, καθώς πάνε με τον παλιό τρόπο. Θα μπορούσαν βέβαια οι συνάδελφοι να τις τραβήξουν πίσω και να τις βάλουν με το νέο σύστημα, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει για όλες τις περιπτώσεις. Πάντως θα είναι πιο εύκολα τα πράγματα με το νέο σύστημα κι αν υπάρξει πρόνοια κεντρική για το πώς θα διαχειριστούμε τα αποθέματα των αδειών που εκκρεμούν, θα πάμε σε μια καλύτερη εποχή. Σε κάθε περίπτωση τα πράγματα θα είναι σίγουρα πολύ καλύτερα», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Δημήτρης Κυριαζίδης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...