Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ντίνος Κλειτσιώτης: Πολιτικές και επιχειρηματικές πιέσεις οδηγούν σε πλήρη άρση των capital controls

Ημέρα:

spot_img

Θετική εξέλιξη, την οποία η πραγματική οικονομία έχει μεγάλη ανάγκη, χαρακτηρίζει ο οικονομολόγος Ντίνος Κλειτσιώτης, το γεγονός ότι εισέρχεται στην τελική ευθεία ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος για την πλήρη κατάργηση των capital controls.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», το πρώτο βήμα θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες, με την άρση των περιορισμών που αφορά την ανάληψη μετρητών στο εσωτερικό. Παράλληλα, θα υπάρξει και περαιτέρω χαλάρωση στα ποσά που μπορεί να μεταφέρουν στο εξωτερικό οι ταξιδιώτες, αλλά και οι εταιρείες για εξυπηρέτηση των συναλλαγών τους. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η πλήρης κατάργηση των capital controls αναμένεται να συμβεί στο τέλος του 2018 ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους.

«Μακάρι να γίνει πραγματικότητα, γιατί θα ανακουφιστεί ο επιχειρηματικός κόσμος και η οικονομία γενικότερα…»

«Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, διότι πραγματικά η ελληνική οικονομία είχε τεράστιο πρόβλημα με την επιβολή των ελέγχων στα κεφάλαια, από μια κυβέρνηση που έβαλε φρένο σε αυτό που λέγεται ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία. Υπό την πίεση όλου του επιχειρηματικού κόσμου και φυσικά των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Δ.Ε.Θ. για πλήρη κατάργησή των capital controls, φαίνεται ότι πάμε στην οριστική άρση τους. Μακάρι να γίνει πραγματικότητα, γιατί θα ανακουφιστεί ο επιχειρηματικός κόσμος και η οικονομία γενικότερα. Δεν είμαι από αυτούς που μεμψιμοιρούν και τα βλέπουν όλα μαύρα. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για όλους να πάρουν μια ανάσα», ανέφερε σχετικά με το θέμα, με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο Ντίνος Κλειτσιώτης.

«Έρχονται οι κυβερνώντες μετά από τρία και πλέον χρόνια να άρουν ένα μέτρο που ισοπέδωσε την οικονομία»

«Βεβαίως πρέπει να πούμε ότι είμαστε πλέον σε προεκλογική περίοδο και υπήρξε και η πίεση που προανέφερα. Η ελληνική οικονομία υπέφερε τα πάνδεινα τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς, η κατάσταση που ζήσαμε ήταν τραγική. Έρχονται οι κυβερνώντες μετά από τρία και πλέον χρόνια να άρουν ένα μέτρο που ισοπέδωσε την οικονομία και γι’ αυτό η ανάπτυξη είναι μηδενική. Τα capital controls ήταν καίριο πλήγμα για όλους μας. Έστω και τώρα έρχονται να διορθώσουν τα κακώς κείμενα οι κύριοι της συγκυβέρνησης που άλλα έλεγαν κι άλλα έπραξαν», συμπλήρωσε στις δηλώσεις του ο κ. Κλειτσιώτης.

«Μένει να δούμε τις επόμενες ημέρες αν όντως θα επιβεβαιωθούν τα δημοσιεύματα για άρση των capital controls…»

Ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περάσει την κατάργηση των capital controls σαν επιτυχία της, ο Ντίνος Κλειτσιώτης απάντησε: «Δεν μπορεί να περάσει σαν επίτευγμα από τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση το επέβαλε το 2015. Έρχεται μετά από τόσα χρόνια να το πάρει πίσω, άρα μόνο σαν επιτυχία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός αυτό, από τη στιγμή που είχαν υποσχεθεί ότι τα capital controls θα αρθούν το πολύ μέσα σε έναν χρόνο! Η εμπιστοσύνη δεν υπήρχε προς την κυβέρνηση και από τις αγορές και από την Ε.Ε. και γι’ αυτό άλλωστε δεν ήταν δυνατό να αρθούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι. Βέβαια μένει να δούμε τις επόμενες ημέρες αν όντως θα επιβεβαιωθούν τα δημοσιεύματα για άρση των capital controls. Αν προσπαθήσουν να το περάσουν σαν επιτυχία θα αποτελέσει μπούμερανγκ για αυτούς που έλεγαν ότι θα τα έχουμε μόλις για έναν χρόνο».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...