Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Δώρο άδωρο η άρση των capital controls

Ημέρα:

spot_img

Η άρση των capital controls, οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων ενόψει και του δημοψηφίσματος της Κυριακής, οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα με επενδυτές στην Αμερική, καθώς και το θέμα της περικοπής ή μη των συντάξεων, ήταν τα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Η άρση των capital controls είναι κάτι θετικό, αρκεί να έχουν μείνει χρήματα στην τράπεζα για να …σηκώσει κανείς. Όμως σχεδόν κανείς δεν έχει, αφού έχουν κατασχεθεί τραπεζικοί λογαριασμοί, έχουν γίνει πλειστηριασμοί κι όλο το διαθέσιμο εισόδημα μεγάλης μερίδας των πολιτών πηγαίνει σε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, άρα η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου φαίνεται σαν ένα δώρο, αλλά είναι μάλλον δώρο άδωρο», σημείωσε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Γενικώς αυτή η κυβέρνηση έχει την τάση να βάζει φωτιές και μετά να διεκδικεί τα εύσημα επειδή σβήνει κάποιες από αυτές…»

«Κακώς είχαν επιβληθεί οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, οι οποίοι ήταν αποτέλεσμα της  καταστροφικής διαπραγμάτευσης Τσίπρα – Βαρουφάκη. Ήξεραν ότι το δημοψήφισμα θα είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών στις τράπεζες. Νομίζω ότι η ζημιά που έγινε στην οικονομία ήταν πολύ μεγάλη, τεράστια θα έλεγα και τώρα έρχονται να πανηγυρίσουν τρία χρόνια μετά την άρση τους. Γενικώς αυτή η κυβέρνηση έχει την τάση να βάζει φωτιές και μετά να διεκδικεί τα εύσημα επειδή σβήνει κάποιες από αυτές. Σε κάθε περίπτωση μετά από κάθε φωτιά υπάρχουν συντρίμμια και ζημιές. Επομένως η διάθεση για πανηγυρισμούς θα έπρεπε να είναι πολύ μικρότερη», συμπλήρωσε στη συνέχεια σχετικά με το θέμα των capital controls.

«Εμείς έχουμε δηλώσει με σαφήνεια και αποφασιστικότητα ότι δεν θα κυρώσουμε αυτή την επιζήμια εθνικά συμφωνία, ούτε ως αντιπολίτευση σήμερα, ούτε ως κυβέρνηση αύριο…»

Αναφορικά με το θέμα των Σκοπίων και των κρίσιμων εξελίξεων του επόμενου διαστήματος, ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας τόνισε: «Με αυτά που συμφώνησαν οι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς, η πρωτοβουλία είναι εξολοκλήρου στην πλευρά των Σκοπίων. Την Κυριακή (30/9) έχουμε το δημοψήφισμα, στο οποίο αναμένεται να επικρατήσει το «ναι». Αν συμβεί αυτό θα απομένει η αλλαγή των άρθρων του συντάγματος των Σκοπίων κι από εκεί και πέρα η ελληνική Βουλή θα πρέπει να κυρώσει τη συμφωνία, πάλι βάσει όσων έχουν συμφωνηθεί. Θα έχουν δημιουργηθεί εξαιρετικά δύσκολα για να ανατραπούν νομικά τετελεσμένα, αφού θα έχει προχωρήσει τόσο η διαδικασία. Η τελευταία κίνηση πλέον θα είναι στα χέρια της Ελλάδας. Εμείς έχουμε δηλώσει με σαφήνεια και αποφασιστικότητα ότι δεν θα κυρώσουμε αυτή την επιζήμια εθνικά συμφωνία, ούτε ως αντιπολίτευση σήμερα, ούτε ως κυβέρνηση αύριο. Θεωρούμε ότι κάνει κακό στα εθνικά μας δίκαια, αφού εκχωρεί εθνότητα και γλώσσα στους γείτονες που λειτουργούν πλέον σαν να είναι η μόνη Μακεδονία. Με δεδομένη την άρνηση της Ν.Δ. και αν η συμφωνία έρθει προς κύρωση στη Βουλή αρχές του νέου έτους, έχουμε αφενός τη δηλωμένη στάση Καμμένου ότι δεν θα κυρώσει τη συμφωνία, προφανώς για να διασωθεί πολιτικά κι αφετέρου τη δηλωμένη θέση της κυβέρνησης ότι ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης».

«Δεν μπορώ να προβλέψω τι ακριβώς θα γίνει, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, αλλά σε κάθε περίπτωση έχουμε μπει στην προεκλογική περίοδο»

«Επομένως είναι πιθανό να πάμε σε συζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση που προϋποθέτει θετική ψήφο 151 βουλευτών και με δεδομένη την αρνητική στάση των ΑΝ.ΕΛ. είναι πιθανό η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές. Από την άλλη, επειδή μας έχει συνηθίσει στα τεχνάσματα ο κ. Τσίπρας, μπορεί να μην αναζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης κι απλά μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να υπερψηφιστεί η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Οπότε μπορεί να δούμε βουλευτές άλλων κομμάτων αποσπασματικά να στηρίζουν την συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση θα έχουμε μια περίεργη κατάσταση όπου η κυβέρνηση δεν θα στηρίζεται στην κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά θα λειτουργεί υπό καθεστώς ανοχής, αφού θα έχει χάσει τη δεδηλωμένη. Δεν μπορώ να προβλέψω τι ακριβώς θα γίνει, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, αλλά σε κάθε περίπτωση έχουμε μπει στην προεκλογική περίοδο», συμπλήρωσε για το θέμα των Σκοπίων ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Ένας πρωθυπουργός που κρύβεται από τον λαό και χαρακτηρίζεται ανεπιθύμητος σε διάφορους προορισμούς του εξωτερικού, είναι ένας πρωθυπουργός υπό προθεσμία»

Κληθείς να σχολιάσει τις επαφές του πρωθυπουργού με επενδυτές και τραπεζίτες στις Η.Π.Α. ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε: «Ο κ. Τσίπρας και η παράταξή του δεν είναι σε θέση να προσελκύσουν επενδύσεις, διότι για να γίνει αυτό χρειάζεται να πείσουν τους ξένους επενδυτές να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία κι αυτό δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Τα επιτόκια δανεισμού, τώρα που έχουμε βγει ελεύθερα στις αγορές, είναι απαγορευτικά για να δανειστούμε. Η κυβέρνηση δεν δείχνει να ανησυχεί γι’ αυτό, όμως κάτι τέτοιο στη γλώσσα των επενδύσεων σημαίνει ότι η χώρα είναι πολύ επισφαλής ακόμα για να τοποθετήσεις χρήματα σε αυτήν. Ο κ. Τσίπρας πήγε στις Η.Π.Α., δε νομίζω όμως να κατάφερε να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια στην Ελλάδα. Ήταν άλλη μια ευκαιρία για ένα ακόμη ταξίδι, όμως οι Έλληνες της διασποράς τον χαρακτήρισαν ανεπιθύμητο και γι’ αυτό χρειάστηκε να αλλάξει μια δημόσια εμφάνιση του για να μην έχει πρόσβαση ο ελληνισμός της διασποράς και τον «περιλούσει» με την αγάπη του, όπως και στη Δ.Ε.Θ. Ένας πρωθυπουργός που κρύβεται από τον λαό και χαρακτηρίζεται ανεπιθύμητος σε διάφορους προορισμούς του εξωτερικού, είναι ένας πρωθυπουργός υπό προθεσμία».

«Το πώς η κυβέρνηση θα αποφύγει την περικοπή συντάξεων δεν μπορώ να το καταλάβω. Προφανώς είναι ένα ακόμη προεκλογικό τέχνασμα μήπως και δελεάσουν τον κόσμο, ο οποίος όμως έχει καταλάβει τα ψέματά τους…»

Τέλος, σχετικά με το θέμα της περικοπής ή μη των συντάξεων ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε: «Η περικοπή των συντάξεων είναι μέτρο που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές και ψήφισε στη Βουλή. Όταν προτείναμε τροπολογία για να ανασταλεί η περικοπή, για να δώσουμε την ευκαιρία στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να υλοποιήσει αυτά που λέει τελευταία, αυτοί αρνήθηκαν να ψηφίσουν. Επίσης, τα ποσά της περικοπής των συντάξεων έχουν εγγραφεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Τη Δευτέρα (1/10) αυτό κατατίθεται και θα συζητηθεί μέχρι αρχές Δεκεμβρίου. Εκεί δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό και επίσης όλοι όσοι έχουν σχέση με την εποπτεία της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό μας λένε ότι δεν αλλάζει τίποτα κι ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν. Το πώς η κυβέρνηση θα αποφύγει την περικοπή συντάξεων δεν μπορώ να το καταλάβω. Προφανώς είναι ένα ακόμη προεκλογικό τέχνασμα μήπως και δελεάσουν τον κόσμο, ο οποίος όμως έχει καταλάβει τα ψέματά τους. Αυτοί που τα ψήφισαν και ισχυρίζονται ότι η επόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θέλει να εφαρμόσει το μέτρο της περικοπής αντίθετα με αυτούς που το ψήφισαν και δε το θέλουν, νομίζω είναι ένα άλλο δείγμα έλλειψης σοβαρότητας και κυνισμού, ώστε να κοροϊδέψουν λίγους ακόμη ενόψει εκλογών, πλην όμως αυτά δεν πιάνουν πλέον».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...

Μητρόπολη ΦΝΘ: Εορταστική εκδήλωση για την εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής

Κάθε χρόνο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος...

Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ: Επαφές για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με την Ρουμανία

Την γενική πρόξενο της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Carmen...

Απορρίφθηκε μία ακόμη αγωγή πρώην εργαζομένων στα Πετρέλαια

Το Πρωτοδικείο Καβάλας με την υπ’ αριθμ. 65/24 απόφασή...