Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μάρκος Δέμπας: Μόνη λύση είναι το «κούρεμα» χρεών

Ημέρα:

spot_img

Απελπιστική χαρακτηρίζει την κατάσταση που βιώνουν οι επαγγελματίες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μάρκος Δέμπας, με δηλώσεις του στον «Ενήμερο».

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, είναι απελπιστική. Δεν ξέρουμε πως θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι. Τα πάντα είναι κλειστά. Για δυο μήνες, με την νέα παράταση μέχρι 7 Ιανουαρίου δεν θα δουν ούτε ένα ευρώ», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Δέμπας.

«Δυστυχώς, όσοι χρησιμοποιούν χρήματα που είχαν στην άκρη δεν θα το κάνουν για πολύ ακόμη. Τα έτοιμα κάποια στιγμή τελειώνουν…»

«Οι επιχειρηματίες έχουν μείνει επί της ουσίας χωρίς μεροκάματο. Οι συνταξιούχοι, οι υπάλληλοι του Δημοσίου δεν έχουν χάσει κάτι. Ακόμη και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και ορθά, λαμβάνουν κάποια χρήματα από τις αναστολές και τις άδειες ειδικού σκοπού, αλλά του επιχειρηματία του έχει μείνει μόνο η επιστρεπτέα προκαταβολή, όσοι την λαμβάνουν και μάλιστα δεν ξέρουν που να ακουμπήσουν αυτά τα 2.000 ευρώ, όταν τα πάρουν. Στο 60% του ενοικίου, στο ρεύμα, στην οικογένεια του, στα δώρα των υπαλλήλων, στις εφορίες; Δυστυχώς, όσοι χρησιμοποιούν χρήματα που είχαν στην άκρη δεν θα το κάνουν για πολύ ακόμη. Τα έτοιμα κάποια στιγμή τελειώνουν», τονίζει ακόμη στις δηλώσεις του στον «Ε» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Σε απόγνωση όσοι άνοιξαν επιχειρήσεις μέσα στο 2020 – Τις 331 φτάνουν αυτές μέχρι και τον Οκτώβριο στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας

Ο Μάρκος Δέμπας κάνει μάλιστα ειδική αναφορά στις επιχειρήσεις που άνοιξαν μέσα στο 2020, οι οποίες στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας είναι μέχρι και τον Οκτώβριο περί τις 331, ένας αριθμός ιδιαίτερα υψηλός.

«Αυτές οι επιχειρήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιστρεπτέα προκαταβολή, στην μη επιστρεπτέα επιχορήγηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και δεν έχει ανακοινωθεί κανένα άλλο επίδομα, όπως το 800αρι της άνοιξης. Αυτοί οι άνθρωποι ξόδεψαν τα λεφτά που είχαν πιθανόν και σε αποταμίευση για να κατασκευάσουν και να στήσουν το κατάστημά τους και σήμερα με κρατική εντολή είναι κλειστοί. Μιλάω με πολλούς εξ αυτών και μου λένε ότι βρίσκονται σε απόγνωση. Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα και γι’ αυτούς. Υπάρχει μια θέληση κάτι να γίνει στην επιστρεπτέα 5, αλλά θα πρέπει και η ίδια η Π.Α.Μ.Θ. που «τρέχει» τη μη επιστρεπτέα να μεριμνήσει για αυτές τις επιχειρήσεις που είναι εκατοντάδες σε όλη την Περιφέρεια», επισημαίνει για το θέμα ο κ. Δέμπας.

«Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δυστυχώς οι εξελίξεις και η ταχύτητά τους, καθώς και η κρίση που έχει δημιουργηθεί, καθιστούν αναγκαίο το να ληφθούν αποφάσεις πιο δυναμικές…»

Σχολιάζοντας τις κινήσεις της Κυβέρνησης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας υπογραμμίζει: «Η Κυβέρνηση προσπαθεί για να μη τα μηδενίζουμε όλα. Καταρχήν μας ακούν. Για όσα πιέζουμε βλέπουμε ότι γίνονται βελτιώσεις. Όμως χρειάζονται να γίνουν πολλά περισσότερα, ειδικά από τον Μάρτιο και μετά όταν θα αρχίσει να εξομαλύνεται η Οικονομία. Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δυστυχώς οι εξελίξεις και η ταχύτητά τους, καθώς και η κρίση που έχει δημιουργηθεί, καθιστούν αναγκαίο το να ληφθούν αποφάσεις πιο δυναμικές πολύ σύντομα, γιατί αλλιώς θα δούμε χιλιάδες επιχειρήσεις με την έναρξη της νέας χρονιάς κλειστές. Δυστυχώς αυτό ακούγεται και στην Π.Ε. Καβάλας. Πολλές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν την επόμενη μέρα, είτε λιανεμπορίου είτε εστίασης. Μια βόλτα στα κλειστά καταστήματα θα δείξει κάτω από τις πόρτες λογαριασμούς έναν σωρό. Όταν θα ανοίξουν και δουν όλες αυτές τις υποχρεώσεις θα αναγκαστούν να κλείσουν».

Λύση το «κούρεμα» χρεών που δημιουργήθηκαν στην covid19 εποχή, σε ποσοστό 40 με 50%

Καταθέτοντας την πρόταση του επιμελητηριακού κόσμου προς την Κυβέρνηση, ο κ. Δέμπας αναφέρει: «Θα πρέπει πλέον να δούμε το «κούρεμα» υποχρεώσεων που έχουν δημιουργηθεί στην covid19 εποχή. Αυτό να γίνει σε ένα ποσοστό της τάξης του 40 – 50%. Θα μπορούσε ίσως και η επιστρεπτέα να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα. Να δούμε υποχρεώσεις που πήραν αναστολή και θα τις βρούμε μπροστά μας την άνοιξη, να «κουρευτούν» κι αυτές. Είναι μια πρόταση δική μας, αλλά και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. Μάλιστα την ερχόμενη Δευτέρα (14/12) έχουμε γενική συνέλευση με τηλεδιάσκεψη, οπότε θα είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα. Έχει ήδη τεθεί ως αίτημα σε υπομνήματα και επιστολές μας προς την Κυβέρνηση, αλλά όσο περνά ο καιρός επεξεργαζόμαστε ακόμη περισσότερο αυτήν την πρόταση. Επίσης, για τους συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ζητάμε να έχουν μια έκπτωση σε φόρους με ποσοστό 25%. Για νέες ρυθμίσεις δεν το συζητάμε. Οι 120 δόσεις κάποια στιγμή μπορεί να αποδειχθούν πολύ λίγες».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Με αποφάσεις του 2012 έγινε η χάραξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης

Νίκος Καρακεϊσογλου: Τώρα τίθενται θέματα ασφάλειας για το εργοστάσιο,...

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...