Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ιορδάνης Αγγελιάδης: Αναθερμαίνεται η αγορά ακινήτων

Ημέρα:

spot_img

Σχεδόν αδύνατη καθίσταται η εύρεση κατοικίας για μακροχρόνια ενοικίαση στην πόλη της Καβάλας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο κτηματομεσίτης και διαχειριστής ακίνητης περιουσίας, Ιορδάνης Αγγελιάδης.

Το πρόβλημα έχει οξυνθεί ιδιαίτερα τα δυο τελευταία χρόνια για τους υποψήφιους ενοικιαστές, κυρίως για οικογένειες που επιθυμούν να ενοικιάσουν για λίγα χρόνια ένα σπίτι της τάξης των 100 τετραγωνικών μέτρων περίπου.

Τεράστια η έλλειψη νεόδμητης κατοικίας στην Καβάλα, όπως επίσης και σε περιοχές όπως είναι το Παληό, η Νέα Ηρακλείτσα και η Νέα Πέραμος

«Αυτά τα σπίτια δεν υπάρχουν πλέον στην Καβάλα. Πάντα δεν ήταν εύκολη η αναζήτηση αυτών των σπιτιών, υπήρχε δυσκολία σε συνδυασμό βέβαια με το ότι από το 2010 και μετά σταμάτησε ουσιαστικά η οικοδομική δραστηριότητα στην πόλη. Από το 2010 μέχρι και σήμερα είναι ζήτημα αν έχουν «σηκωθεί» πέντε με έξι οικοδομές. Άρα, μιλάμε για τεράστια έλλειψη νεόδμητης κατοικίας στην Καβάλα, όπως επίσης και σε περιοχές όπως είναι το Παληό, η Νέα Ηρακλείτσα και η Νέα Πέραμος, περιοχές γενικά όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τουριστική κατοικία. Άρα αυτό το γεγονός επέδρασε αρνητικά στην εύρεση κατοικιών για μακροχρόνια ενοικίαση», σημείωσε αρχικά στις δηλώσεις του ο Ιορδάνης Αγγελιάδης.

Εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια, με αποκορύφωμα τα δυο τελευταία, γίνονται πολύ μεγάλες, αλλά και μικρές επενδύσεις σε κατοικίες για βραχυχρόνια μίσθωση

Αναφερόμενος παράλληλα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου airbnb, ο κ. Αγγελιάδης υπογράμμισε: «Από την άλλη είχαμε μεγάλη αύξηση όσον αφορά στις επενδύσεις που σχετίζονται με ενοικιάσεις τύπου airbnb. Εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια, με αποκορύφωμα τα δυο τελευταία, γίνονται πολύ μεγάλες, αλλά και μικρές επενδύσεις σε κατοικίες. Αυτό έχει πολλαπλά οφέλη για τους ιδιοκτήτες και για την αγορά γενικότερα, καθώς ο ιδιοκτήτης αγοράζει όλα όσα είναι αναγκαία για να μπορεί να εξοπλίσει το ακίνητό του, ώστε να το φέρει σε κατάσταση που να μπορεί να ενοικιαστεί βραχυχρόνια».

Tο τελευταίο τρίμηνο υπάρχει μεγάλη αύξηση για αγορά κατοικίας, όχι μόνο από ξένους που πάντα υπήρχε, αλλά και από Έλληνες

Σχετικά με το αν υπάρχει ενδιαφέρον για την αγορά κατοικίας, ο κ. Ιορδάνης Αγγελιάδης επεσήμανε: «Tο τελευταίο τρίμηνο παρατηρούμε ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση για αγορά κατοικίας, όχι μόνο από ξένους που πάντα υπήρχε, αλλά μιλάμε πλέον και από Έλληνες, όχι μόνο για επένδυση μικρών χώρων π.χ. 40 τετραγωνικών που δεν υπάρχουν πλέον, αλλά μιλάμε για ακίνητα 100 τετραγωνικών που αφορούν την ικανοποίηση της ανάγκης μόνιμης στέγασης οικογενειών. Άρα βλέπουμε ότι υπάρχει μια ζήτηση και αναθερμαίνεται η κτηματαγορά».

Η Καβάλα βέβαια έχει ένα πρόβλημα από πάντα, όσον αφορά την εύρεση οικοπέδων. Δεν υπάρχει χώρος, παρά μόνο στα ανατολικά, αλλά…

«Αν αυτό το συνδυάσουμε με τις αποφάσεις της κυβέρνησης που έχουν να κάνουν με την απαλλαγή ΦΠΑ στις νεόδμητες κατοικίες από 2006 ως τώρα, που σημαίνει ότι o ΦΠΑ 24%δεν καταβάλλεται, όλο αυτό διευκολύνει και τους κατασκευαστές να αναγείρουν νέες οικοδομές. Η Καβάλα βέβαια έχει ένα πρόβλημα από πάντα, όσον αφορά την εύρεση οικοπέδων. Δεν υπάρχει χώρος, παρά μόνο στα ανατολικά προς την περιοχή του Περιγιαλίου, όπου όμως υπάρχουν τα γνωστά θέματα με το στρατόπεδο «Ασημακοπούλου», συμπλήρωσε.

Σημαντική και η έκπτωση φόρου 40% για ανακαινίσεις

«Επίσης, η έκπτωση φόρου 40% για οικοδομικές εργασίες είναι σημαντική, καθώς από το νέο έτος όσοι θέλουν να κάνουν ανακαινίσεις, πλέον θα μπορούν να δικαιολογούν τις δαπάνες μέσω παραστατικών, ώστε το όφελος να είναι πολύ μεγαλύτερο από την έκπτωση φόρου απ’ ό,τι η πληρωμή 24% του ΦΠΑ. Αυτό θα διευκολύνει πολύ τα φορολογικά έσοδα, διότι όσοι θέλουν να κάνουν κάτι θα ζητούν παραστατικό, θα πληρώνουν το 24% κι από εκεί και μετά η έκπτωση θα είναι πολλαπλάσια στη φορολογική τους δήλωση. Θα υπάρχει δηλαδή ένα επιπλέον φορολογικό κίνητρο», ανέφερε ακόμη ο κ. Αγγελιάδης.

Για ένα αξιοπρεπές σπίτι 100 τετραγωνικών μέτρων κατασκευής από το 1995 μέχρι και το 2010 στην Καβάλα η μέση τιμή του ανέρχεται στα 450 ευρώ

Ερωτηθείς σχετικά με τις τιμές των ενοικίων στην Καβάλα, ο Ιορδάνης Αγγελιάδης απάντησε: «Οι τιμές των ενοικίων στην Καβάλα ακολουθούν τους νόμους της αγοράς, που σημαίνει ότι όταν κάτι δεν υπάρχει η τιμή αυξάνεται. Δηλαδή αυτή τη στιγμή για ένα αξιοπρεπές σπίτι 100 τετραγωνικών μέτρων κατασκευής από το 1995 μέχρι και το 2010 μια μέση τιμή ανέρχεται στα 450 ευρώ ίσως και παραπάνω. Η έλλειψη αυτή αμέσως σημαίνει εκτίναξη των τιμών. Για παράδειγμα οι φοιτητές πέρυσι είχαν πολύ μεγάλο πρόβλημα. Έχουν πλέον την επιλογή να νοικιάσουν ένα ακίνητο τον Σεπτέμβριο και να το παραδώσουν τον Ιούλιο. Αυτό είναι καλό επειδή ο γονέας πληρώνει δυο με τρία ενοίκια λιγότερα, άρα γι’ αυτόν μειώνεται το κόστος, ενώ και ο ιδιοκτήτης θα έχει έσοδα. Μιλάμε πάντα γι’ αυτούς που βάζουν τα ακίνητα επισήμως στις πλατφόρμες, έχουν ΑΦΜ, αριθμό μητρώου ακινήτων, που σημαίνει ότι αυτά φορολογούνται και δεν μιλάμε για εκείνες τις περιπτώσεις που στη μαύρη αγορά ενοικιάζουν τα ακίνητά τους».

Αύξηση στη μέση ημερήσια τιμή ενοικίασης των διαμερισμάτων airbnb, αν κατέβουν από τις πλατφόρμες τα ακίνητα που δεν έχουν αριθμό μητρώου

Τέλος, σχετικά με το αν είναι μεγάλος ο αριθμός όσων ενοικιάζουν τα ακίνητά τους στη μαύρη αγορά, ο κ. Αγγελιάδης επισήμανε: «Υπάρχουν περιστατικά μαύρης αγοράς στην Καβάλα. Και οι δυο μεγάλες πλατφόρμες θα κατεβάσουν όλα αυτά τα ακίνητα που δεν έχουν αριθμό μητρώου κι αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι ένα 30% των ακινήτων θα βγουν από την επίσημη αγορά, άρα όσα μείνουν θα είναι πολύ λιγότερα, που σημαίνει ότι θα έχουμε μια αύξηση στη μέση ημερήσια τιμή ενοικίασης αυτών των διαμερισμάτων, τουλάχιστον από του χρόνου και μετά».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...