Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Θετικά βλέπει η αγορά τις εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη

Ημέρα:

spot_img

Μέτρα που θα δώσουν πραγματική ανάσα στις επιχειρήσεις, χαρακτήρισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας, τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σχέση με τις μειώσεις Φ.Π.Α., τη ρύθμιση των 120 δόσεων και τα όσα θα ισχύσουν στον κατασκευαστικό κλάδο.

Όπως έγινε γνωστό στις 120 δόσεις εντάσσονται πλέον αυτομάτως όλες οι επιχειρήσεις, αντί για τις μόλις 18 – 36 δόσεις που είχαν ψηφιστεί τον περασμένο Μάιο. Περιορισμός θα τεθεί μόνον για όσες επιχειρήσεις έχουν βασική οφειλή πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ, ασχέτως τι τζίρο είχαν τα προηγούμενα χρόνια.

Οι μειώσεις για τις επιχειρήσεις θα ισχύσουν άμεσα για τα κέρδη του 2019 κι όχι από του 2020 και μετάΑναστολή του Φ.Π.Α. στην οικοδομή και του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Κι ενώ η υπαγωγή στη ρύθμιση λήγει τον Σεπτέμβριο, τότε θα έλθει όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, και ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος που θα κάνει πράξεις τις μειώσεις φόρων για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ειδικά για τις επιχειρήσεις, οι μειώσεις θα ισχύσουν άμεσα για τα κέρδη του 2019 κι όχι από του 2020 και μετά. Από τώρα δηλαδή θα φορολογηθούν με 24% αντί 28% στα κέρδη τους, και με 5% αντί 10% στα μερίσματα που θα λάβουν οι μέτοχοί τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αλλάζει άρδην ο προγραμματισμός τους για το προσεχές 4μηνο. Επίσης, σημαντική χαρακτηρίζεται η αναστολή του Φ.Π.Α. στην οικοδομή και η αναστολή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Σε ορίζοντα μέχρι τέλους της θητείας της, η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι θα μειώσει τον Φ.Π.Α. και θα μειώσει ή καταργήσει την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος.

«Από τη στιγμή που η εφαρμογή κάποιων από αυτά τα μέτρα θα είναι άμεση, θα κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα, ώστε να ξεκλειδώσει επιτέλους αυτή η αδράνεια που ζούμε τα τελευταία χρόνια και πραγματικά θα δοθεί μία μεγάλη ανάσα…»

«Πράγματι είναι μέτρα όχι μόνο θετικά, αλλά και κάτι παραπάνω, καθώς είναι αυτά που ζητούσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και υπήρχαν πολλά ερωτηματικά από τον κόσμο αν θα μπορέσει ο νέος πρωθυπουργός να τα εφαρμόσει το συντομότερο δυνατόν. Βλέπουμε ήδη όμως ότι από τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, ότι τα θέματα της φορολογίας, του ασφαλιστικού, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. και μια σειρά πραγμάτων που έχουν ουσιαστικά σχέση με την οικονομία, όπως είναι για ένα χρονικό διάστημα η μη παρουσία Φ.Π.Α. στην οικοδομή, είναι στοιχεία που κινούνται στην αναπτυξιακή κατεύθυνση και μας δίνουν μία προοπτική και  μία μεγάλη ανάσα! Είναι μέτρα που έρχονται πραγματικά να βοηθήσουν την επιχειρηματικότητα και τις επιχειρήσεις μας και νομίζω ότι από τη στιγμή που η εφαρμογή κάποιων από αυτών θα είναι άμεση, θα κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα, ώστε να ξεκλειδώσει επιτέλους αυτή η αδράνεια που ζούμε τα τελευταία χρόνια και πραγματικά θα δοθεί μία μεγάλη ανάσα, μία ώθηση στην αναπτυξιακή προοπτική την οποία ζητάμε και θέλουμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα», σημείωσε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να είναι βιώσιμες και να έχουν περισσότερη ρευστότητα»

Ειδικά για το θέμα των 120 δόσεων, ο Μάρκος Δέμπας υπογράμμισε: «Νομίζω ότι υπήρχε μία παραπλανητική θεώρηση αυτού του μέτρου, βλέποντας ότι μιλούσαμε για 120 δόσεις, αλλά στην πραγματικότητα θα έπρεπε να λέμε έως και 120 δόσεις. Πλέον με το νέο μέτρο που έρχεται να εφαρμοστεί, εντάσσεται το σύνολο των επιχειρήσεων στις 120 δόσεις. Επομένως είναι μία μεγάλη διαφορά αυτό! Επίσης, περισσότερες επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν, όπως και ατομικές επιχειρήσεις και φυσικά μιλάμε για 120 δόσεις κι όχι για 24 ή 36 maximum που ήταν με το προηγούμενο νομοσχέδιο.  Άρα, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να είναι βιώσιμες. Δεν είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν μέχρι τώρα κι έρχεται αυτό το μέτρο που θα τις βοηθήσει πάρα πολύ και στη ρευστότητά τους, να έχουν δηλαδή χρήματα, τα οποία θα πέσουν κι αυτά στην αγορά και στην ανάπτυξή, με λιγότερο βέβαια κόστος μηνιαίας εισφοράς,  αλλά και να είναι και συνεπείς απέναντι στη ρύθμιση την οποία θα κάνουν και θα τηρούν κανονικά».

«Βλέπουμε άμεση ανταπόκριση του πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης και πραγματικά αυτό είναι το ευχάριστο και το θετικό για την κοινωνία και την οικονομία μας»

Σε σχέση τέλος με τις μειώσεις στον Φ.Π.Α., ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας επισήμανε: «Είναι πραγματικά ένα μέτρο που κυρίως βοηθάει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να βάλουν χρήματα για επενδύσεις, για να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο, αλλά και να δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα τελικά για όλους μας. Προσωπικά πάντα λέω ότι μόνο με τον ιδιωτικό τομέα και την παραγωγή πλούτου θα μπορέσει να έρθει η περιβόητη ανάπτυξη στον τόπο μας. Το θέμα είναι ότι τα μέτρα αυτά παίρνονται άμεσα και δεν μπαίνουμε σε λογικές παροχολογίας και υποσχέσεων που κάποιοι έλεγαν. Βλέπουμε άμεση ανταπόκριση του πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης και πραγματικά αυτό είναι το ευχάριστο και το θετικό για την κοινωνία και την οικονομία μας».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο νέος Διοικητής της ΧΧ ΤΘ Μεραρχίας στον δήμο Νέστου

Τον Δήμαρχο Νεστου Σάββα Μιχαηλίδη, επισκέφτηκε στο Δημαρχείο Χρυσουπολης,...

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Τένιας Μακρή στην Καβάλα

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Καβάλας και η...

ΔΗΚΕΘ: Η μισή αλήθεια είναι ψέμα

Από την ΔΗΚΕ Θάσου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: Όλο...

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου Θώμου

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου...

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...