Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η χρεοκοπία της Thomas Cook «αγγίζει» την Θάσο

Ημέρα:

spot_img

Δεν αγγίζει σημαντικά τη Θάσο η πτώχευση της Thomas Cook, καθώς δεν υπάρχει μεγάλη έκθεση του νησιού στην αγγλική αγορά, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρης Παρασχούδης. 

Γενικότερα πάντως σε απόγνωση βρίσκονται οι ξενοδόχοι σε πολλά σημεία της χώρας μας, μετά την πτώχευση της Thomas Cook. Πάνω από 50.000 τουρίστες είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι σε Κρήτη, Ρόδο, Κω, Σποράδες και Ιόνιο.

Πρ. Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων: «Δεν νομίζω ότι θα γίνουν πληρωμές. Θα φάμε «πιστόλι». Καθαρό «πιστόλι». Δεν θα πληρωθούν τα ξενοδοχεία για τη διαμονή των πελατών. Είναι δεδομένο αυτό…»

Μιλώντας στο newsit.gr, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόριος Τάσιος εξέφρασε την αγωνία του για τις πληρωμές των ξενοδοχείων δηλώνοντας ότι οι απώλειες θα ανέλθουν σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης εξήγησε ότι οι υπηρεσίες του βρετανικού κράτους θα αποζημιώσουν τα ξενοδοχεία για τα πακέτα που πελάτες είχαν πληρώσει στην Thomas Coοk για το διάστημα από σήμερα και στο εξής, ενώ ο κ. Τάσιος έχει διαφορετική εκτίμηση. «Περιμένουμε να δούμε αν και τι θα πληρώσει το βρετανικό κράτος. Δεν έχουμε προς το παρόν καμιά ενημέρωση. Δεν νομίζω ότι θα γίνουν πληρωμές. Θα φάμε «πιστόλι». Καθαρό «πιστόλι». Δεν θα πληρωθούν τα ξενοδοχεία για τη διαμονή των πελατών. Είναι δεδομένο αυτό. Μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ απώλεια. Το σύνηθες ήταν να αποπληρώνονται ποσά για 60 ημέρες. Ουσιαστικά ότι είχε πληρωθεί στην εταιρεία από τον Ιούλιο και μετά είναι στον αέρα. Αυτά είναι τα δεδομένα που έχουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι οι ξενοδόχοι προτίθενται να διεκδικήσουν αποζημιώσεις νομικά.

«Το θέμα είναι ότι η Thomas Cook έχει πάρα πολλά αεροπλάνα, με τα οποία εξυπηρετούνται και άλλα τουριστικά γραφεία που θα δημιουργήσουν ένα τεράστιο κενό στην επόμενη χρονιά αν δεν βρεθεί λύση για το πώς θα εξυπηρετηθούν οι πτήσεις τσάρτερ»

«Το θέμα της Thomas Cook ήταν γνωστό εδώ και πάρα πολύ καιρό, πάνω από έναν χρόνο. Η εταιρεία προσπάθησε να βρει λύση στα οικονομικά της προβλήματα και στην αρχή βρήκε χρηματοδότη από την Κίνα, ο οποίος δέχτηκε να καλύψει τα περισσότερα της ανοίγματα. Μετά όμως προέκυψαν νέα ανοίγματα και προφανώς δεν καλύφθηκαν, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να χρεοκοπήσει. Το άνοιγμα της εταιρείας στην ελληνική αγορά είναι πάρα πολύ μεγάλο. Είναι ίσως το μεγαλύτερο τουριστικό γραφείο και με την περισσότερη κίνηση στον ελληνικό τουριστικό χώρο με περιοχές όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Κως που δουλεύουν με πολύ μεγάλα συμβόλαια φέρνοντας πολύ κόσμο από εκεί. Το θέμα είναι ότι η Thomas Cook έχει πάρα πολλά αεροπλάνα, με τα οποία εξυπηρετούνται και άλλα τουριστικά γραφεία που θα δημιουργήσουν ένα τεράστιο κενό στην επόμενη χρονιά αν δεν βρεθεί λύση για το πώς θα εξυπηρετηθούν οι πτήσεις τσάρτερ από διάφορους προορισμούς του εξωτερικού που μέχρι τώρα από εξυπηρετούσε η Thomas Cook”, τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του ο Πάρης Παρασχούδης.

«Υπάρχουν όμως κάποια ξενοδοχεία όπως και πρακτορεία  στη Θάσο που θα πληγούν άμεσα και πιθανόν να χάσουν κάποια χρήματα, αλλά και έμμεσα γιατί τα συμβόλαια για την επόμενη χρονιά βρίσκονται στον αέρα…»

«Στη Θάσο δεν υπάρχει τόσο μεγάλη έκθεση στην αγγλική αγορά και ιδίως στην Thomas Cook. Υπάρχουν όμως κάποια ξενοδοχεία όπως και πρακτορεία που θα πληγούν άμεσα και πιθανόν να χάσουν κάποια χρήματα, αλλά και έμμεσα γιατί τα συμβόλαια για την επόμενη χρονιά βρίσκονται στον αέρα. Επίσης έχουν το βάρος για το που θα φιλοξενήσουν όλον αυτόν τον καιρό αυτόν τον κόσμο. Δεν είναι μόνο λοιπόν ότι δεν θα πάρουν χρήματα, αλλά θα πρέπει για κάποιο καιρό μέχρι να βρεθεί λύση επιστροφής των φιλοξενούμενων στον τόπο τους να μείνουν δωρεάν στο νησί μας. Αυτό είναι μία επιπλέον επιβάρυνση και δημιουργούνται πάρα πολλά ζητήματα, με κυριότερο το οικονομικό», συμπλήρωσε σχετικά με το θέμα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου.

«Πάντως χρεοκοπία τέτοιου μεγέθους δεν έχουμε ξαναδεί!»

Ερωτηθείς για το αν ακούγεται κάτι παρόμοιο με την Thomas Cook στην τουριστική αγορά, ο κ. Παρασχούδης απάντησε: «Δεν ακούγεται κάτι παρόμοιο προς το παρόν με την Thomas Cook για κάποια άλλη εταιρεία. Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά και τέτοιος καπνός δεν υπάρχει προς το παρόν τουλάχιστον. Πάντως χρεοκοπία τέτοιου μεγέθους δεν έχουμε ξαναδεί!  Είναι τεράστια και μεγάλο το πλήγμα γενικότερα για τον τουρισμό της Ελλάδος γενικότερα. Είναι ένα κενό ανεκπλήρωτο και νομίζω ότι δεν θα βρεθεί κάποιος που να μπορεί να καλύψει αυτό το κενό πάρα πολύ εύκολα».

«Όσον αφορά την κίνηση που έχει καταγραφεί τον μήνα Σεπτέμβριο στο νησί της Θάσου, νομίζω πως πήγαμε πολύ καλά και το κλείσιμο της χρονιάς θα είναι θετικό»

Τέλος, αναφορικά με την κίνηση που καταγράφηκε το 20ημερο του Σεπτεμβρίου στη Θάσο, ο κ. Παρασχούδης υπογράμμισε: «Όσον αφορά την κίνηση που έχει καταγραφεί τον μήνα Σεπτέμβριο στο νησί της Θάσου, νομίζω πως πήγαμε πολύ καλά και το κλείσιμο της χρονιάς θα είναι θετικό. Αυτό είναι αισιόδοξο μιας και η αρχή ήταν δύσκολη και περιμέναμε να είναι αρνητικό. Αυτό μας χαροποιεί και περιμένουμε φυσικά εκτός από το θετικό πρόσημο στις αφίξεις να έχουμε καλό πρόσημο και στην κατανάλωση και στα έσοδα δηλαδή που έχει το νησί».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ένα μόλις ασθενοφόρο για το ΕΚΑΒ στη Θάσο

Στο ίδιο έργο θεατές για άλλη μια χρονιά οι...

Συνάντηση του Δημάρχου Θάσου με τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Θάσου

Σήμερα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Γραφείο...

Αυξημένες οι απαιτήσεις για νερό στη Θάσο φέτος

Κώστας Μανίτσας: Ο χειμώνας πέρασε χωρίς βροχές, ήταν μακράν...

Τι απαιτεί ο δήμος Καβάλας από τους δημότες για την πυρασφάλεια

Συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που...

Εξιχνιάστηκαν 5 απάτες σε βάρος ηλικιωμένων σε περιοχές της Καβάλας

Εξιχνιάσθηκαν έπειτα από επιστάμενες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος...

Έκανε το σπίτι του θερμοκήπιο καλλιέργειας κάνναβης

Συνελήφθη χθες (24-4-2024) το μεσημέρι, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης,...

Κάνε ότι κοιμάσαι!

του Παύλου Λεμοντζή Αυτό έκανα. Δήθεν κοιμόμουν, με ανοικτά τα...