Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

«Ηλεκτροσόκ» στις επιχειρήσεις από την ρήτρα αναπροσαρμογής

Ημέρα:

spot_img

Το «ηλεκτροσόκ» που βιώνουν οι επιχειρηματίες με το άνοιγμα του λογαριασμού ρεύματος, εξαιτίας της περιβόητης ρήτρας αναπροσαρμογής, ήταν ένα από τα κυρίαρχα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στη διευρυμένη Διοικούσα Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε  πρόσφατα στη Φλώρινα.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, παρέστη στη συνεδρίαση της Κ.Ε.Ε.Ε. και μίλησε στον «Ενήμερο», υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελεί άμεσο ζητούμενο του επιχειρηματικού κόσμου. Στο πλαίσιο των δηλώσεων του, ο κ. Δέμπας αναφέρθηκε

«Το ενεργειακό κόστος έχει εκτιναχθεί – Οι λογαριασμοί με την περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής, είναι κάτι που δεν μπορεί να σηκώσει καμιά επιχείρηση…»

 «Ζητάμε επίμονα την στήριξη της κυβέρνησης, διότι βλέπουμε ότι δυστυχώς ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Από όλα τα Επιμελητήρια της χώρας γίνεται σαφές ότι έχουμε δραματικές αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Το ενεργειακό κόστος έχει εκτιναχθεί και μας ανησυχεί ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι τους θερινούς μήνες που ακολουθούν έχουμε την μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος. Οι λογαριασμοί με την περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής, είναι κάτι που δεν μπορεί να σηκώσει καμιά επιχείρηση. Γίνονται ρυθμίσεις, αλλά αυτό δεν είναι λύση. Αν προσθέσουμε και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που επίσης έχουν αυξηθεί, όπως καύσιμα και μισθολογικό κόστος, όλα αυτά μαζί επιβαρύνουν δυσβάσταχτα το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων», τόνισε σχετικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Ζητάμε αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να ξεπεραστεί η λαίλαπα…»

«Χρειάζονται από την κυβέρνηση άμεσες λύσεις. Ναι, γίνονται προσπάθειες, αλλά πρέπει να ενισχυθούν κι άλλο. Αυτό είναι το μήνυμα που δίνουμε προς την κυβέρνηση. Η επιχειρηματικότητα ζητά κι άλλα μέτρα. Δεν μπορούν με αυτά που ήδη έχουν εξαγγελθεί να επιζήσουν οι επιχειρήσεις. Ο ρόλος μας είναι να προειδοποιούμε την εκάστοτε κυβέρνηση, γιατί δεν θέλουμε να βλέπουμε κλείσιμο επιχειρήσεων. Άρα, ζητάμε αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να ξεπεραστεί η λαίλαπα αυτή κι από εκεί και πέρα βλέπουμε τι θα γίνει στο μέλλον», συμπλήρωσε σχετικά ο Μάρκος Δέμπας.

«Γίνονται κινήσεις, παίρνονται αποφάσεις, αλλά δυστυχώς αυτά που δίνει η κυβέρνηση εξανεμίζονται πολύ γρήγορα…»

 Παράλληλα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας ανέφερε ότι «η αγοραστική δύναμη των πολιτών έχει χτυπηθεί, γιατί και τα νοικοκυριά λαμβάνουν τέτοιους λογαριασμούς, άρα δεν έχουν διαθέσιμο εισόδημα για να μπορέσουν να καταναλώσουν. Είναι πραγματικά ένα δύσκολο μείγμα, ένα κοκτέιλ που προβληματίζει τις επιχειρήσεις, αλλά και την ίδια την κυβέρνηση. Βλέπουμε ότι γίνονται κινήσεις, παίρνονται αποφάσεις, αλλά δυστυχώς αυτά που δίνει η κυβέρνηση εξανεμίζονται πολύ γρήγορα. Βιώνουμε μια παγκόσμια κρίση που ξεκίνησε με το ενεργειακό – μεταφορικό κόστος και συνεχίστηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτοξεύοντας πραγματικά τα πάντα. Γι’ αυτό και σε όσα ειπώθηκαν στη Φλώρινα προέκυψε ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής θα πρέπει να ανασταλεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Καμιά επιχείρηση δεν είχε προβλέψει ότι θα πληρώνει τέτοια ποσά – Εφόσον συνεχίζεται αυτή η κατάσταση δεν μπορεί αυτό το κόστος να το αντέξει καμιά επιχείρηση»

 «Αναμένουμε το επόμενο διάστημα από την Ε.Ε. ή την κυβέρνηση να ανταποκριθούν. Καταλήγουμε στο ότι τη μεγάλη ζημιά την προκαλεί η ρήτρα αναπροσαρμογής. Τα ποσά που βλέπουμε στους λογαριασμούς για τη ρήτρα είναι υπερβολικά. Καμιά επιχείρηση δεν είχε προβλέψει ότι θα πληρώνει τέτοια ποσά. Υπάρχουν εταιρείες με fix τιμές, με συμβόλαια, ρήτρες και δεσμεύσεις και δεν μπορούν να μετακυλίσουν το κόστος στον πελάτη τους. Άρα δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα και μάλιστα δεν γνωρίζουμε πότε επιτέλους θα μπορέσει να εκτονωθεί αυτή η κατάσταση. Εφόσον συνεχίζεται αυτή η κατάσταση δεν μπορεί αυτό το κόστος να το αντέξει καμιά επιχείρηση», ανέφερε ακόμη για το θέμα ο Μάρκος Δέμπας.

«Διαπιστώνουμε ότι το πρώτο crash test, δηλαδή  το Πάσχα και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς ήταν επιτυχημένο…»

Πέρα όμως από την ασφυξία που προκαλεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας αναφέρθηκε και στα αισιόδοξα πρώτα μηνύματα για την τουριστική περίοδο που ακολουθεί επισημαίνοντας αρχικά: «Είχαμε αισιόδοξα μηνύματα από την αρχή της χρονιάς. Διαπιστώνουμε ότι το πρώτο crash test, δηλαδή  το Πάσχα και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς ήταν επιτυχημένο. Είδαμε πράγματι κόσμο από τις γειτονικές χώρες ακόμη και αρκετούς Τούρκους. Εξίσου εντυπωσιακό όμως είναι ότι και ο Έλληνας βγήκε προς τα έξω παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κι αυτό ήταν το αισιόδοξο μήνυμα. Επίσης καταργούνται πολλά υγειονομικά μέτρα που περιόριζαν τους χώρους, δεν χρειάζονται πια πιστοποιητικά, άρα ένας σημαντικός αριθμός που ήταν οι ανεμβολίαστοι μπαίνουν στο κομμάτι της κατανάλωσης».

«Μπροστά μας είναι και η «Λευκή Νύχτα», μια γιορτή για την αγορά της Καβάλας κι εκτιμώ ότι την Παρασκευή (6/5) θα δούμε πολύ κόσμο στο κέντρο της πόλης…»

«Τα μηνύματα από Θάσο, Κεραμωτή, Καβάλα, Ν. Πέραμο, Ν. Ηρακλείτσα, παραλία Οφρυνίου ήταν πολύ θετικά και παραμένουν θετικά και για το επόμενο διάστημα. Μιλώντας με ξενοδόχους, ιδιοκτήτες καταλυμάτων, αλλά και με ανθρώπους της εστίασης, διαπίστωσα ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Βέβαια αν θα προκύψει κάτι απρόοπτο θα αλλάξουν όλα προς το χειρότερο, για όλον τον πλανήτη. Επομένως κρατάμε την αισιοδοξία και παρά τα προβλήματα που βιώνουμε αν ανέβουν οι τζίροι μας και υπάρξει κίνηση, ο κάθε επιχειρηματίας θα προσπαθήσει για το καλύτερο. Κανείς μας δεν είναι μπαταχτσής, κανείς δεν θέλει να κάνει συνεχώς ρυθμίσεις ή να μη πληρώνει τις υποχρεώσεις του. Όταν μπορεί το κάνει. Προσπαθούμε λοιπόν να κρατηθούμε ζωντανοί, να έρθει η θερινή περίοδος και να δουλέψουμε ακόμη περισσότερο. Μπροστά μας είναι και η «Λευκή Νύχτα», μια γιορτή για την αγορά της Καβάλας κι εκτιμώ ότι την Παρασκευή (6/5) θα δούμε πολύ κόσμο στο κέντρο της πόλης. Φαίνεται ότι πολλά θα αλλάξουν και στην κρουαζιέρα για την Καβάλα φέτος με πολλές ελεύσεις πλοίων, άρα γίνονται προσπάθειες για κάτι καλύτερο και μακάρι να επιβεβαιωθεί εν τέλει αυτή η αισιοδοξία», τόνισε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο Μάρκος Δέμπας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Ύμνοι Αγγέλων σε Ρυθμούς Ανθρώπων» στην Κωνσταντινούπολη

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας συμπράττει με τη διεθνούς φήμης...

Το μπλουζάκι του κ. Τσούνη και το EuroPride!

Αν αναρωτιέστε για ποιον λόγο η κυβέρνηση του Κ....

Πολύς κόσμος στο Carnival Shopping party

Εκατοντάδες Καβαλιώτες και επισκέπτες της πόλης ήταν καλεσμένοι στο...

«Μικρά συζυγικά εγκλήματα» του Schmitt Eric-EmmanueL στο «Αυλαία»

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ ΛΙΖΑ. Εντάξει: εξέφρασα τη γνώμη...

Πολλά τα δρομολόγια του υπεραστικού ΚΤΕΛ

Κώστας Πανταζής: Δρομολόγια προς την Ξάνθη και από την...

«Λίφτινγκ» στο Βερούλειο μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου

Κωνσταντίνος Χατζηαναστασίου: Το γήπεδο υπερχρησιμοποιείται Για τα θέματα που αφορούν...

Μετά από δύο μήνες πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Μετά από δίμηνη ταλαιπωρία, οι δεκάδες εργαζόμενοι μέσω ΕΣΠΑ...

Την επόμενη εβδομάδα η εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης στην Παναγία

Πρόστιμα σε όσους πωλούν φρούτα στους δρόμους και στις...