Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι Τούρκοι βγαίνουν για ψάρεμα με τα… όπλα

Ημέρα:

spot_img

Η προκλητικότητα των Τούρκων αλιέων δεν έχει όριο ούτε στην περιοχή μας με διαρκείς παραβιάσεις όπως ανέφερε στην ΕΡΑ Καβάλας και στον δημοσιογράφο Σάκη Ασβεστά, ο Πλοιοκτήτης και Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας κ. Παράσχος Αγανικόλας. 

Επίσης, ο πρόεδρος γρι-γρι Καβάλας κ. Γιάννης Μανιός, κατήγγειλε στον ΣΚΑΪ ότι πυροβολισμούς, ακόμα και κατά ριπάς, δέχθηκε έλληνας ψαράς ανοιχτά της Σαμοθράκης δύο ημέρες πριν από το περιστατικό της Λέρου, ωστόσο το λιμενικό του συνέστησε να μη «δώσει έκταση» στο θέμα

Ο κ. Μανιός δήλωσε ότι οι οχλήσεις τούρκων αλιέων σε ελληνικά χωρικά ύδατα είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, χωρίς να ενεργοποιείται το Λιμενικό Σώμα και η κυβέρνηση για την προστασία τους, προειδοποιώντας παράλληλα ότι αν Έλληνας ψαράς βρεθεί εκτός εαυτού μπορεί να υπάρξει μεγάλο επεισόδιο.

Ο Γιάννης Μανιός έκανε λόγο για καταγγελίες ελλήνων ψαράδων για παρενοχλήσεις από τουρκικά αλιευτικά, που ψαρεύουν ανεξέλεγκτα και χωρίς να ακολουθούν τις αλιευτικές πρακτικές που επιβάλλονται από την ΕΕ. «Έχουμε καταντήσει γραφικοί βγαίνουμε στα σάιτ, στα κανάλια και τίποτα δεν γίνεται. Θα έχουμε πρόβλημα μπορεί να υπάρξει μεγάλο επεισόδιο αν ξεφύγει κάποιος δικός μας» τόνισε.

«Τη Λήμνο εδώ και πολλά χρόνια και τη Σαμοθράκη, τις έχουν ισοπεδώσει εντελώς, τώρα έχουν πάει πιο νότια. Έχουν ξεθαρρέψει και έρχονται στη Θάσο, έχουν ρημάξει τη Λήμνο, έχει γίνει γύρω κρανίου τόπος… Οι άνθρωποι τελειώσανε τα αλιεύματα των περιοχών αυτών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιός.

Το θέμα έχουν θέσει γραπτώς στο ΥΠΕΝ και οι σύλλογοι Παράκτιων Αλιέων.

Το ιστορικό του άγνωστου επεισοδίου

Ο πρόεδρος των γρι-γρι σημείωσε ότι δυο μέρες πριν το περιστατικό της Λέρου συνάδελφός του πυροβολήθηκε από τούρκο ψαρά μετά από φραστικό επεισόδιο, δυτικά της Σαμοθράκης προς τη Λήμνο, με έναν τούρκο να ρίχνει τρεις σφαίρες και μια ριπή. «Έχει ενημερωθεί το λιμεναρχείο και το Κέντρο Επιχειρήσεων της Αθήνας» επισήμανε.

Ο κ. Μανιός εξήγησε ότι τα δύο αλιευτικά συναντήθηκαν σε σημείο που ο έλληνας ψαράς ήταν πιο μπροστά ήθελε να περάσει ο τούρκος, δεν μπόρεσε να περάσει και μετά το λεκτικό επεισόδιο, πυροβόλησε. «Καθημερινά γίνεται αυτό» (σ.σ οι οχλήσεις) δήλωσε μάλιστα, σημειώνοντας ότι όταν ο συνάδελφός τού κατήγγειλε το περιστατικό στο Λιμενικό, η απάντηση ήταν «μη δίνετε έκταση στο θέμα».

Οι δηλώσεις του Παράσχου Αγανικόλα

Ο κ. Αγανικόλας σημείωσε με την σειρά του ότι  «Τι σας κάνει εντύπωση στην όλη υπόθεση  αφού θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο δεν υπάρχουν… Βέβαια πρέπει να πούμε ότι ανέκαθεν υπήρχε προκλητικότητα και ότι ανέκαθεν είχαμε πολλά περιστατικά με κορύφωση των τελευταίων ημερών τα όσα αναφέρθηκαν για συμβάν στην Λέρο.

Ακόμη και στην περιοχή μας βέβαια, πάρα πολλά σκάφη, από την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα, την Θάσο και την Σαμοθράκη έχουν δεχθεί τέτοιες επιθέσεις. Είτε με όπλα, είτε με πυροσβεστικό υλικό και μάνικες δέχθηκαν την όποια επίθεση. Ενημέρωσαν βέβαια όλοι τους ότι δέχθηκαν αυτή την επίθεση, απλώς πρέπει όλοι οι ψαράδες να καταγγείλουν όλα τα επεισόδια που έχουν συμβεί κατά καιρούς και αφορούν όλη την περιοχή μας».

Ο κ. Αγανικόλας τόνισε ότι οι Τούρκοι έχουν μεγάλα σκάφη 70 μέτρων όταν η Καβάλα έχει σκάφη 35-37 μέτρων.

«Βέβαια στα σκάφη τους έχουν πολυπληθή πληρώματα αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι είναι οπλισμένοι! Με το παραμικρό βγάζουν όπλο, πυροβολούν και ευτυχώς δεν έχουν συμβεί χειρότερα» σημείωσε με έμφαση.

Ικανοποιητική η ποσότητα των αλιευμάτων

Αναφορικά με τα αλιεύματα μας, δηλαδή την επάρκεια τους στην θαλάσσια περιοχή μας, ο κ. Αγανικόλας τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια έλλειψη σε γαύρο και σαρδέλα. «Έχουμε και αύξηση τιμών παράλληλα.  Οι ψαράδες των γρι γρι πιστεύουν ότι όλο αυτό το συμβάν οφείλεται στο πλαγκτόν αλλά γενικά εκτιμώ ότι θα το ξεπεράσουμε και αυτό το πρόβλημα. Γενικά όμως ψάρια υπάρχουν» σημείωσε καταληκτικά.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...