Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Εορταστική κίνηση στην αγορά: Χειρότερα δεν γίνεται

Ημέρα:

spot_img

Η χειρότερη εισπρακτικά εορταστική περίοδος Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς όλων των εποχών ήταν η φετινή για την αγορά της Καβάλας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου, Γιάννης Κελγιώργης.

«Το γιορτινό κλίμα επισκιάστηκε από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και η ανάγκη για διασκέδαση, αγορές και επικοινωνία μετατράπηκε σε αυτοπεριορισμό και απομόνωση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το πάγωμα των αγορών για δώρα και οτιδήποτε άλλο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του Ε.Σ.Κ.

«Ακόμη και στις περιόδους της οικονομικής κρίσης που είχαν κοπεί τα δώρα, η κίνηση στη διάρκεια των εορτών ήταν καλύτερη από το σήμερα…»

«Φτάσαμε στο σημείο να έχουμε τη χειρότερη εισπρακτικά εορταστική περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς όλων των εποχών. Ακόμη και στις περιόδους της οικονομικής κρίσης που είχαν κοπεί τα δώρα, η κίνηση στη διάρκεια των εορτών ήταν καλύτερη από το σήμερα. Δουλέψαμε μόλις μια με δυο μέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Ευελπιστούσαμε ότι την εβδομάδα της Πρωτοχρονιάς θα είχαμε μια καλή κίνηση για να βγει η όποια χασούρα του Δεκεμβρίου γενικότερα, όμως ήρθαν τα αυξημένα κρούσματα να δημιουργήσουν αυτό το πάγωμα στις αγορές των καταναλωτών», συμπλήρωσε σχετικά σε όσα δήλωσε στον «Ε» ο Γιάννης Κελγιώργης.

«Γενικά τα ποσοστά της κίνησης των εμπορικών καταστημάτων της Καβάλας είναι πολύ πιο κάτω από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι…»

«Μιλήσαμε με πολλούς συναδέλφους της τοπικής αγοράς μετά τις γιορτές και μας είπαν ότι οι τζίροι τους ήταν πολύ χειρότεροι ακόμη και από την περσινή χρονιά ή σχεδόν οι ίδιοι, όταν όμως εκείνη την περίοδο είχαμε 13 μέρες κλειστά καταστήματα για τον μήνα Δεκέμβριο και μάλιστα αγορές με την μέθοδο του click away. Γενικά τα ποσοστά της κίνησης των εμπορικών καταστημάτων της Καβάλας είναι πολύ πιο κάτω από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και γι’ αυτό λέμε ότι ήταν η χειρότερη εισπρακτικά εορταστική περίοδος όλων των εποχών», ανέφερε ακόμη ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας.

«Θέλουμε να ρευστοποιήσουμε τα προϊόντα μας στη διάρκεια των εκπτώσεων, ώστε να μην μπουν όπως πέρυσι στις αποθήκες των καταστημάτων μας. Οι ειδικοί μιλούν για δυο πολύ δύσκολους μήνες με πολλά κρούσματα, άρα οι προσδοκίες μας είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα…»

 Σχετικά με τις χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες αρχίζουν τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ο Γιάννης Κελγιώργης τόνισε: «Εμείς ως αγορά και εμπορικός κόσμος είμαστε έτοιμοι για τις χειμερινές εκπτώσεις. Υπάρχει επάρκεια προϊόντων, οι τιμές θα είναι καλές, θα έχουμε γενναία ποσοστά εκπτώσεων. Θέλουμε να ρευστοποιήσουμε τα προϊόντα μας στη διάρκεια των εκπτώσεων, ώστε να μην μπουν όπως πέρυσι στις αποθήκες των καταστημάτων μας. Οι ειδικοί μιλούν για δυο πολύ δύσκολους μήνες με πολλά κρούσματα, άρα οι προσδοκίες μας είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το τελευταίο που νοιάζει τους καταναλωτές είναι να βγουν για να ψωνίσουν. Πολλές οικογένειες έχουν κρούσματα στο σπίτι, οπότε υπάρχουν άλλες προτεραιότητες αυτή τη στιγμή. Ο κόσμος απομονώνεται, κόβει τις κοινωνικές επαφές κι όταν συμβαίνει αυτό δεν υπάρχει καμιά διάθεση για αγορές. Από την πλευρά μας λέμε ότι θα είναι οι καλύτερες εκπτώσεις από πλευράς ποσοστών που είδαν ποτέ οι καταναλωτές της πόλης μας».

«Ακούμε τους υπουργούς να λένε ότι οι δείκτες πηγαίνουν καλά κι εμείς ρωτάμε ποιοι είναι αυτοί οι δείκτες που πηγαίνουν καλά; Ποια στατιστικά μετράνε, των σούπερ μάρκετ; Τα δικά μας τα ταμεία δεν τα βλέπουν σίγουρα και γι’ αυτό απαιτούνται μέτρα στήριξης εδώ και τώρα…»

Καταληκτικά ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας επισήμανε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει στήριξη εκ μέρους της κυβέρνησης προς τον εμπορικό κόσμο, καθώς τα πλήγματα που δέχεται από την πανδημία είναι απανωτά.

«Έχουμε στείλει κατ’ επανάληψη επιστολές σε αρμόδιους υπουργούς, χωρίς όμως ιδιαίτερα αποτελέσματα. Η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο. Πέρυσι είχαμε απαλλαγή ενοικίων και την επιστρεπτέα προκαταβολή, φέτος δεν έχουμε απολύτως τίποτα. Ακούμε τους υπουργούς να λένε ότι οι δείκτες πηγαίνουν καλά κι εμείς ρωτάμε ποιοι είναι αυτοί οι δείκτες που πηγαίνουν καλά; Ποια στατιστικά μετράνε, των σούπερ μάρκετ; Τα δικά μας τα ταμεία δεν τα βλέπουν σίγουρα και γι’ αυτό απαιτούνται μέτρα στήριξης εδώ και τώρα, προκειμένου να σταθούμε όρθιοι και να μην υπάρχουν κλεισίματα επιχειρήσεων και απολύσεις το επόμενο χρονικό διάστημα. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί αυτό δεν αποκλείεται. Όταν τα έξοδα έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη ειδικά από την ενέργεια, το ισοζύγιο είναι αρνητικό οπότε η επιχείρηση αναγκάζεται να κλείσει ή να περικόψει έξοδα. Αυτό είναι που θέλουμε να αποφύγουμε και γι’ αυτό ζητάμε την αρωγή της πολιτείας, ώστε να περάσουμε τους επόμενους δύσκολους μήνες για να φτάσουμε στην άνοιξη οπότε και ευελπιστούμε ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Κελγιώργης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Ύμνοι Αγγέλων σε Ρυθμούς Ανθρώπων» στην Κωνσταντινούπολη

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας συμπράττει με τη διεθνούς φήμης...

Το μπλουζάκι του κ. Τσούνη και το EuroPride!

Αν αναρωτιέστε για ποιον λόγο η κυβέρνηση του Κ....

Πολύς κόσμος στο Carnival Shopping party

Εκατοντάδες Καβαλιώτες και επισκέπτες της πόλης ήταν καλεσμένοι στο...

«Μικρά συζυγικά εγκλήματα» του Schmitt Eric-EmmanueL στο «Αυλαία»

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ ΛΙΖΑ. Εντάξει: εξέφρασα τη γνώμη...

Πολλά τα δρομολόγια του υπεραστικού ΚΤΕΛ

Κώστας Πανταζής: Δρομολόγια προς την Ξάνθη και από την...

«Λίφτινγκ» στο Βερούλειο μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου

Κωνσταντίνος Χατζηαναστασίου: Το γήπεδο υπερχρησιμοποιείται Για τα θέματα που αφορούν...

Μετά από δύο μήνες πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Μετά από δίμηνη ταλαιπωρία, οι δεκάδες εργαζόμενοι μέσω ΕΣΠΑ...

Την επόμενη εβδομάδα η εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης στην Παναγία

Πρόστιμα σε όσους πωλούν φρούτα στους δρόμους και στις...