Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δυσβάσταχτες οι αυξήσεις για τους αρτοποιούς

Ημέρα:

spot_img

Με αυξήσεις σε ποσοστό από 50% μέχρι και 80% σε πρώτες ύλες και ενεργειακό κόστος, βρίσκονται αντιμέτωποι οι αρτοποιοί της Καβάλας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο αντιπρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Καβάλας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Θωμάς Χατζούλης.

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο κ. Χατζούλης, παρά το ότι μέχρι σήμερα ο κλάδος κατάφερε να απορροφήσει τις υπέρογκες αυξήσεις σε πρώτες ύλες και ενεργειακό κόστος, εντούτοις δεν θα αποφευχθούν κάποιες μικρές αυξήσεις από τον Απρίλιο και μετά, καθώς δεν γίνεται διαφορετικά.

«Το αλεύρι, από μαλακά σιτάρια, έχει αυξηθεί κατά 50%, ενώ το ηλιέλαιο έχει πάει περίπου 80% πάνω κι ακολουθούν και οι μαργαρίνες. Ειδικά στο ρεύμα πολλοί συνάδελφοι πληρώνουν τρεις φορές και παραπάνω από αυτά που πλήρωναν πέρυσι…»

«Όλη η αγορά έχει πρόβλημα, αλλά νομίζω ότι ο δικός μας κλάδος είναι από τους πιο επιβαρυμένος, καθώς η βασική πρώτη ύλη που χρησιμοποιούμε είναι το αλεύρι, όπως και το ηλιέλαιο. Το αλεύρι, από μαλακά σιτάρια, έχει αυξηθεί κατά 50%, ενώ το ηλιέλαιο έχει πάει περίπου 80% πάνω κι ακολουθούν και οι μαργαρίνες. Για επιχειρήσεις σαν τις δικές μας όμως ένα μεγάλο μέρος του κόστους αφορά την ενέργεια. Στο συνολικό λειτουργικό κόστος η ενέργεια έχει μεγάλο μερίδιο. Άλλη αύξηση έχουμε στο πετρέλαιο, άλλη στο ρεύμα, άλλη στο αέριο. Υπάρχει ένα μείγμα ενέργειας από διάφορες πηγές. Ειδικά στο ρεύμα πολλοί συνάδελφοι πληρώνουν τρεις φορές και παραπάνω από αυτά που πλήρωναν πέρυσι», επισήμανε σχετικά ο κ. Χατζούλης.

«Καθυστερούμε να προβούμε σε αυξήσεις, για να δούμε τελικά που θα καταλήξει όλο αυτό. Έχει όμως μια δυναμική αυτή η κατάσταση. Σκεφτόμαστε αρχές από Απριλίου να κάνουμε κάποιες αυξήσεις»

 Ειδικότερα, αναφερόμενος στο αν θα προβεί σε αυξήσεις στα προϊόντα στην επιχείρηση του, ο κ. Χατζούλης τόνισε: «Όλο αυτό το διάστημα προσπαθούμε να κρατήσουμε τις τιμές όσο μπορούμε. Καθυστερούμε να προβούμε σε αυξήσεις, για να δούμε τελικά που θα καταλήξει όλο αυτό. Έχει όμως μια δυναμική αυτή η κατάσταση, δεν είναι κάτι σταθερό. Σκεφτόμαστε αρχές από Απριλίου να κάνουμε κάποιες αυξήσεις στα προϊόντα μας, όσο το δυνατό μικρότερες, περίπου στο 10% με 15%, γιατί έχουν ανεβεί τα πάντα. Ακόμη και προϊόντα όπως είναι τα τυροκομικά, γιατί και σε αυτούς έχει ανέβει κατακόρυφα το ενεργειακό κόστος. Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόσο μεγάλη επιβάρυνση κοστολογικά. Στην πορεία των τελευταίων ετών υπήρξαν αυξήσεις στα άλευρα, αλλά πλέον μιλάμε για αυξήσεις στα πάντα».

«Κάποτε μια τετραμελής οικογένεια κατανάλωνε δύο ψωμιά την ημέρα. Τώρα καταναλώνει ένα ψωμί στις δύο μέρες!»

Σε ερώτηση για το αν διαπιστώνει μείωση της κίνησης στα αρτοποιεία της Καβάλας, ο κ. Χατζούλης απάντησε: «Η καταναλωτική συμπεριφορά είναι ενιαία. Ο καταναλωτής αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο και κάτι ακριβό και κάτι φθηνό. Κάποτε μια τετραμελής οικογένεια κατανάλωνε δυο ψωμιά την ημέρα. Τώρα καταναλώνει ένα ψωμί στις δυο μέρες! Τα 20 και 30 λεπτά αύξηση στο ψωμί δεν είναι αυτό που θα επιβαρύνει τόσο την τσέπη του καταναλωτή. Αλλά είναι όλα μαζί τα προϊόντα και οι αυξήσεις που συνολικά δημιουργούν αυτή τη μεγάλη επιβάρυνση. Αυτό που βλέπουμε εμείς από τους πελάτες μας είναι ότι μας δείχνουν κατανόηση. Είμαι σίγουρος ότι θα κατανοήσουν και τις νέες αυξήσεις. Το ζήτημα είναι να μπορέσει ο καταναλωτής να αντεπεξέλθει στα έξοδα του, γιατί οι μισθοί δεν ανεβαίνουν. Το ότι μας κατανοούν δεν σημαίνει ότι μπορούν να ανταποκριθούν και στις ανάγκες τους».

«Χρειάζεται σίγουρα περισσότερη στήριξη από το κράτος. Προβλέψεις δεν μπορούμε να κάνουμε για το αύριο και πότε θα τελειώσει όλο αυτό που ζούμε…»

 Σε ερώτηση για το αν είναι επαρκής η στήριξη που δίνεται από το κράτος στις επιχειρήσεις, αλλά και αν εκτιμά ότι όλο αυτό θα τελειώσει σύντομα, ο Θωμάς Χατζούλης απάντησε: «Στο ενεργειακό κομμάτι μάλλον κάτι δεν πάει καλά, δεν είμαι ο ειδικός όμως για να πω τι θα γίνει. Με την πανδημία υπήρξε μια στήριξη από το κράτος, η οποία βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο ήταν σωστά κατανεμημένη, αλλά τώρα είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα αυτό που αντιμετωπίζουμε. Χρειάζεται σίγουρα περισσότερη στήριξη από το κράτος. Προβλέψεις δεν μπορούμε να κάνουμε για το αύριο και πότε θα τελειώσει όλο αυτό που ζούμε. Ελπίζουμε να μην συνεχιστεί για πολύ. Πιστεύαμε ότι σχετικά σύντομα θα τελείωνε αυτή η κατάσταση, αλλά βλέπουμε ότι τραβάει».

«Η περίοδος του Πάσχα είναι παραδοσιακά η καλύτερη για τον κλάδο μας. Ο κόσμος όμως είναι μουδιασμένος…»

Τέλος, ενόψει της περιόδου του Πάσχα και αν αναμένει να αυξηθεί η κίνηση στα αρτοποιεία, ο αντιπρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Καβάλας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών, υπογράμμισε: «Η περίοδος του Πάσχα είναι παραδοσιακά η καλύτερη για τον κλάδο μας. Ο κόσμος όμως είναι μουδιασμένος. Δεν μπορώ να πω ότι είμαστε στο ναδίρ για να είμαστε ειλικρινείς. Κι αυτό επειδή τα προϊόντα στους φούρνους είναι φθηνά από μόνα τους και είναι αναλώσιμα καθημερινά. Είναι προϊόντα που καλύπτουν ανάγκες κι όχι επιθυμίες. Ελπίζω ότι δεν θα έχουμε προβλήματα στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου του Πάσχα».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Είμαστε η Κυβέρνηση της μείωσης των φόρων και της αύξησης μισθών και συντάξεων»

Τη σημαντικότητα του νέου κώδικα φορολογικής διαδικασίας για τον...

Τι ζήτησαν οι Επαγγελματίες της Περάμου από τον δήμαρχο Παγγαίου

Από το Διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου Επαγγελματιών Νέας Περάμου...

«Ρωμαίος και Αννέτα» στο «Μικρό» της Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Άννας Φόνσου

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Το ρομαντικό δράμα «Ρωμαίος και...