Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δεν έκανε ανάσταση η αγορά της Καβάλας

Ημέρα:

spot_img

Χαμηλότερη των προσδοκιών ήταν για τους εμπόρους της Καβάλας η πασχαλινή περίοδος, αφού παρά το ότι από τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας και μετά η κίνηση των καταναλωτών στην αγορά ήταν αυξημένη, εντούτοις δεν μεταφράστηκε σε πολλές αγορές, πέραν των απαραίτητων, με αποτέλεσμα η σύγκριση με το 2019 να δείχνει μείωση τζίρου κοντά στο 50%.

Για την κίνηση στη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου, την «Λευκή Νύχτα» που ακολουθεί στις 6 Μαΐου, αλλά και για το εκπτωτικό δεκαπενθήμερο που αρχίζει στις 3 Μαΐου, μίλησε στον «Ενήμερο» ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιάννης Κελγιώργης.

«Το πορτοφόλι των καταναλωτών ήταν πιο αδύναμο από κάθε άλλη χρονιά…»

 «Την Μεγάλη Εβδομάδα είδαμε κόσμο στην τοπική αγορά, με το πορτοφόλι των καταναλωτών όμως να είναι πιο αδύναμο από κάθε άλλη χρονιά. Με το που υπήρξε βελτίωση του καιρού, ειδικά από τη Μεγάλη Τετάρτη και μετά, ο κόσμος βγήκε στα καταστήματα της Καβάλας, όμως η λαίλαπα των αυξήσεων των προηγούμενων τριών μηνών σε ενέργεια, καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης, έκανε τους καταναλωτές να είναι πολύ συγκρατημένοι στις αγορές τους και να μην έχουν τα διαθέσιμα που προσδοκούσαμε εμείς ως καταστήματα», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Κελγιώργης.

«Με βάση τους τζίρους μας είμαστε πολύ κάτω από το 2019. Ο κόσμος κινήθηκε στα μισά του 2019, γιατί αυτή ήταν η δυνατότητά του…»

 «Επειδή πέρυσι και πρόπερσι υπήρχαν πολλοί περιορισμοί λόγω της πανδημίας, συγκρίνουμε τους τζίρους μας με την τελευταία χρονιά κανονικότητας που ήταν το 2019. Με βάση τους τζίρους της φετινής πασχαλινής περιόδου είμαστε πολύ κάτω από το 2019. Ο κόσμος κινήθηκε στα μισά του 2019, γιατί αυτή ήταν η δυνατότητά του. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι καιρικές συνθήκες, καθώς χάσαμε εντελώς την Κυριακή των Βαΐων, η οποία παραδοσιακά άλλες χρονιές ήταν μια καλή εμπορικά ημέρα. Επίσης είχαμε πολύ κρύο Μεγάλη Δευτέρα και Μεγάλη Τρίτη, οπότε από Μεγάλη Τετάρτη και μετά άρχισε να κινείται ο κόσμος μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Η εβδομάδα μετά το Πάσχα που κλείνει το Σάββατο (30/4) ήταν «νεκρή» για την αγορά της Καβάλας», ανέφερε ακόμη για το θέμα ο γενικός γραμματέας του Ε.Σ.Κ.

«Ως Εμπορικοί Σύλλογοι είμαστε αντίθετοι ως προς τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, οι οποίος δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα, παρά μόνο μια αναστάτωση στις επιχειρήσεις…»

 Αναφερόμενος στις ενδιάμεσες εκπτώσεις που αρχίζουν στις 3 Μαΐου και θα διαρκέσουν 15 ημέρες, ο Γιάννης Κελγιώργης τόνισε: «Οι καταναλωτές περιμένουν να πέσουν λίγο οι τιμές, για να μπορέσουν να προβούν σε αγορές για κάποια είδη που τα έχουν ανάγκη. Στην πορεία συναντάμε την «Λευκή Νύχτα», Παρασκευή 6 Μαϊου, ενώ ανοιχτά θα είναι τα καταστήματα και την Κυριακή 8 Μαΐου, μια από τις 7 Κυριακές του χρόνου που τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοιχτά. Τα καταστήματα έχουν δυο είδη προς διάθεση. Είναι αυτά της προηγούμενης σεζόν, τα χειμερινά, στα οποία θα υπάρχουν μεγάλες εκπτώσεις κι είναι και τα είδη για τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε είναι λογικό οι εκπτώσεις να είναι χαμηλότερες σε ποσοστό 20 με 30%. Ως Εμπορικοί Σύλλογοι είμαστε αντίθετοι ως προς τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, οι οποίος δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα, παρά μόνο μια αναστάτωση στις επιχειρήσεις. Είναι μια μόδα που ξεκίνησε από τα μεγάλα πολυκαταστήματα, αυτοί πίεσαν ώστε να καθιερωθούν για να μπορέσουν με παραπλανητικές πιθανώς εκπτώσεις να δελεάσουν τους καταναλωτές, αυτούς τους μήνες που είναι στο μεταίχμιο πριν το καλοκαίρι και πριν τον χειμώνα».

«Δεν χαμηλώνουμε τον πήχη για τη «Λευκή Νύχτα», είναι ψηλά και στόχος μας είναι να κάνουμε μια εκδήλωση που θα ξεπεράσει αυτήν του 2019…»

Σε σχέση με τη διοργάνωση της «Λευκής Νύχτας» και το κατά πόσο έτοιμος είναι ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας για τη διοργάνωσή της, ο Γιάννης Κελγιώργης υπογράμμισε: «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι τα πράγματα θα πάνε καλά αν μας βοηθήσει φυσικά ο καιρός. Μέχρι στιγμής τα προγνωστικά δείχνουν ότι η Παρασκευή (6/5) θα είναι ηλιόλουστη. Ο κόσμος το έχει ανάγκη, δεχόμαστε καθημερινά μηνύματα, ο κόσμος θα βγει στους δρόμους, φυσικά με τα μέτρα που θα προβλέπονται. Δεν χαμηλώνουμε τον πήχη για τη «Λευκή Νύχτα», είναι ψηλά και στόχος μας είναι να κάνουμε μια εκδήλωση που θα ξεπεράσει αυτήν του 2019. Πέρασε πολλά ο καταναλωτής τα δυο τελευταία χρόνια με την πανδημία, έχει ανάγκη να βγει έξω γι’ αυτό και κάνουμε την εκδήλωση αυτή, ελπίζοντας ότι οι Καβαλιώτες θα βγουν στην αγορά κι αν το επιτρέψουν τα οικονομικά τους θα ψωνίσουν κιόλας στηρίζοντας τα τοπικά καταστήματα».

Δεν μπορούμε γενικότερα να κάνουμε καμιά πρόβλεψη για τον τουρισμό, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας πόλεμος στη γειτονιά μας…»

Αναφορικά με το ποια είναι η εκτίμηση του για τη φετινή τουριστική περίοδο, ο Γιάννης Κελγιώργης δήλωσε: «Το Πάσχα έδειξε καλά δείγματα. Κατέβηκαν τουρίστες, καθώς είδαμε Ρουμάνους, Βούλγαρους, αλλά και Τούρκους. Το Πάσχα είναι πάντα το προοίμιο της τουριστικής περιόδου και ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε αυτούς τους επισκέπτες κι ότι όλα θα πάνε καλά. Τώρα αν η αγοραστική τους δύναμη θα είναι ίδια με τα προηγούμενα χρόνια θα το δούμε στην πορεία. Δεν μπορούμε γενικότερα να κάνουμε καμιά πρόβλεψη για τον τουρισμό, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας πόλεμος στη γειτονιά μας. Φέτος δεν θα δούμε επισκέπτες από Ρωσία και Ουκρανία κι αυτό είναι μια σημαντική απώλεια εσόδων. Από εκεί και πέρα θα πορευτούμε με επισκέπτες από τα Βαλκάνια και από τις δυτικές χώρες».

 «Το αποτύπωμα που αφήνει το πρώτο τετράμηνο του 2022 σίγουρα είναι πολύ αρνητικό. Περάσαμε ένα τετράμηνο που δεν έχει προηγούμενο…»

 Ερωτηθείς τέλος για το ποιο είναι το αποτύπωμα που αφήνει το πρώτο τετράμηνο του 2022 στην τοπική αγορά, ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας απάντησε: «Το αποτύπωμα σίγουρα είναι πολύ αρνητικό. Περάσαμε ένα τετράμηνο που δεν έχει προηγούμενο. Δεν το ζήσαμε ξανά ούτε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, των περικοπών δώρων και μισθών, των capital controls, ούτε της πανδημίας. Η ενεργειακή κρίση ήρθε και τσάκισε τα διαθέσιμα εισοδήματα των καταναλωτών. Όταν ένα νοικοκυριό καλείται να πληρώσει έναν μισθό σε ρεύμα, αυτό «κόβει» από την αγορά. Ακολουθούν οι αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, τα καύσιμα έχουν παγιωθεί πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ ένα προϊόν για να μεταφερθεί απαιτείται αύξηση σχεδόν 50% των κομίστρων. Όλα αυτά δυσχεραίνουν την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση γι’ αυτό και το πρώτο τετράμηνο του 2022 δεν έχει προηγούμενο».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...

Μητρόπολη ΦΝΘ: Εορταστική εκδήλωση για την εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής

Κάθε χρόνο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος...